Η AbbVie ξεκίνησε από τη φαρμακευτική εταιρεία Abbott, η οποία ιδρύθηκε το 1888 από τον δρα Wallace Abbott, γιατρό που δραστηριοποιούνταν στην πόλη του Σικάγο. Από τότε εξελίχθηκε σε παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης παρέχοντας καινοτόμα φάρμακα, προϊόντα κλινικής διατροφής, διαγνωστικά και ιατρικά προϊόντα.
Από την 1η Ιανουαρίου 2013 η AbbVie είναι μια νέα, ανεξάρτητη, διεθνής βιοφαρμακευτική εταιρεία που εστιάζει στην ανάπτυξη προηγμένων θεραπειών για μερικές από τις πιο περίπλοκες και σοβαρές παθήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η AbbVie απασχολεί 25.000 εργαζομένους και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 170 χώρες. Στην Ελλάδα η εταιρεία απασχολεί περί τους 100 εργαζομένους.
Προκειμένου να ενισχύσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η εταιρεία επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί, σε συνεννόηση με τον προϊστάμενό του, να εργάζεται από το σπίτι κάποιες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα. Μέσα στο ίδιο πλαίσιο εφαρμόζεται ευελιξία στο ωράριο και στην ώρα προσέλευσης, ενώ έχει δοθεί η εντολή να μην προγραμματίζεται καμία συνάντηση πριν από τις 10 το πρωί κάθε ημέρα.
Η κουλτούρα της εταιρείας ευνοεί και καλλιεργεί την αμφίδρομη επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζομένους κάθε βαθμίδας. Οι εργαζόμενοι μπορούν να θέσουν ερωτήματα και να μοιραστούν σκέψεις τους ή και προβληματισμούς τους, όχι μόνο με τον άμεσα προϊστάμενό τους, αλλά και με όλα τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης. Αυτό γίνεται με επίσημο τρόπο μέσα από κατ’ ιδίαν συναντήσεις, αλλά και μέσα από ανεπίσημες φιλικές συζητήσεις. Το 2014, τόσο ο γενικός διευθυντής όσο και ο HR Director της εταιρείας πραγματοποίησαν ατομικές συναντήσεις με όλους σχεδόν τους εργαζομένους της AbbVie.
Η AbbVie επιδοτεί όλες τις εργαζόμενες, οι οποίες απουσιάζουν με άδεια μητρότητας για όλο το διάστημα των 120 ημερών. Επιδοτεί, επίσης, τους εργαζομένους κάθε μήνα με ένα μέρος των ασφαλιστικών τους εισφορών (5%), ενώ στις μισθοδοσίες του δώρου Πάσχα, του επιδόματος αδείας και του δώρου Χριστουγέννων επιδοτεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Η εταιρεία προσφέρει επίδομα γάμου, επίδομα γέννησης, κάθε εργαζόμενος του οποίου το παιδί είναι εγγεγραμμένο σε παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ιδιωτικό ή δημόσιο, λαμβάνει από την εταιρεία κάθε Σεπτέμβριο μια επιταγή αξίας 1.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους των διδάκτρων του και για τα παιδιά εργαζομένων ηλικίας από 15 ως 17 ετών προσφέρεται πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού. Επιπλέον, προσφέρονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, ticket restaurant κάθε μήνα, δωροεπιταγή κάθε Χριστούγεννα για όλα τα παιδιά.
Χρηματοδοτεί μεταπτυχιακά προγράμματα για εργαζομένους και συνεργάζεται με μεγάλο φροντιστηριακό όμιλο ξένων γλωσσών για την παροχή μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα για όσους το χρειάζονται.
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη βρίσκεται στο DNA της AbbVie. Εκτός από τις πολλές ενέργειες που οργάνωσε τα τελευταία δύο χρόνια, ανέλαβε το κόστος ενοικίου και επισιτισμού δύο τετραμελών οικογενειών, καθώς και το πλήρες κόστος των αναγκών ένδυσης, υπόδησης και σχολικών ειδών για τα παιδιά αυτών των νοικοκυριών.

ΘΩΜΑΣ ΚΟΥΓΚΟΥΛΟΣ, διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού
«Ομαδικότητα, συνεργασία και εμπιστοσύνη»

Η διάκριση της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie στο πλαίσιο του θεσμού Best Workplaces 2015 αποτελεί επιβράβευση πρωτίστως των ανθρώπων της. Οι 100 εργαζόμενοι της AbbVie Ελλάδος ήταν αυτοί που κατέκτησαν την πρώτη θέση, καθώς κατάφεραν, σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, να δημιουργήσουν όλοι μαζί ένα καινοτόμο και ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον που εκφράζει τις αξίες από τις οποίες διέπεται η εταιρική μας κουλτούρα. Καινοτομία, διαφάνεια, ομαδικότητα, συνεργασία και εμπιστοσύνη.
Για όλους εμάς, η εργασία στην AbbVie δεν είναι μια καθημερινή ρουτίνα, αλλά ένα ταξίδι ζωής. Ενα ταξίδι στο οποίο ο καθένας από εμάς δημιουργεί, εξελίσσεται και αποκτά αναμνήσεις.
Η AbbVie ξεκίνησε τη λειτουργία της ως ανεξάρτητη βιοφαρμακευτική εταιρεία το 2013, στο καινούργιο της «σπίτι», το οποίο διαμορφώθηκε ευθύς εξαρχής σε συνεργασία με τους ίδιους τους εργαζομένους, διαθέτοντας μοντέρνους χώρους που ευνοούν τη δημιουργικότητα, τη συναδελφικότητα και την ανοικτή επικοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμη και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας εργάζεται σε open space περιβάλλον, δίνοντας πρώτος το στίγμα της διαφάνειας.
Ως Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού, στην οποία έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, και πάντα σε συνεργασία με τη Διοίκηση της εταιρείας, φροντίζουμε ώστε, πέρα από την υποστήριξη και τον διαρκή εμπλουτισμό των παροχών προς τους ανθρώπους μας, να καλλιεργούμε ένα φιλικό περιβάλλον εργασίας.
Παράλληλα, ως AbbVie, πέρα από τη δημιουργία κουλτούρας κοινωνικής υπευθυνότητας στον οργανισμό, δεν σταματάμε να βρισκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας με μια σειρά δράσεων που έχουν έναν κοινό σκοπό: να συνεισφέρουμε θετικά στις ζωές των συνανθρώπων μας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ