Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ελβετίας εξέφρασαν σήμερα την κοινή τους θέληση να μην χαθεί χρόνος και να αξιοποιήσουν τις φορολογικές τους Αρχές, προκειμένου να εντοπιστούν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και παράνομων οικονομικών συναλλαγών, αναφέρει ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης, σχετικά με τη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι ελβετικές Αρχές εξέφρασαν μάλιστα την απορία τους για την απουσία ενδιαφέροντος από τις ελληνικές κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα για εκκρεμείς υποθέσεις Ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελβετία. Όπως δε αναφέρθηκε στη συνάντηση, μόνο δεκαπέντε αιτήματα συλλογής και διαβίβασης στοιχείων φορολογικού ενδιαφέροντος, υποβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη με θέμα την καταπολέμηση της διεθνούς φοροδιαφυγής ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών της Ελβετίας με επικεφαλής τον Ελβετό υφυπουργό Οικονομικών Ζακ ντε Βατερβίλ, ενώ στην διάρκειά της διάβηκαν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Στη συνάντηση καταγράφηκε η ανάγκη επανεκκίνησης της συνεργασίας μεταξύ των ελβετικών και των ελληνικών αρχών για θέματα φορολογίας κι ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων και των περιουσιακών στοιχείων ελλήνων πολιτών στην Ελβετία. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των μηχανισμών διαβίβασης κι ανταλλαγής στοιχείων μεταξύ των αρμοδίων φορολογικών αρχών των δύο χωρών.
Τέλος, στη συνάντηση αποφασίστηκε η υλοποίηση μιας συμφωνίας – οδικού χάρτη ως προς τα ζητήματα αυτά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και οι εκπρόσωποι των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου αμέσως μετά το Πάσχα.
Σε σύντομες δηλώσεις του ο Ελβετός υφυπουργός χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ εποικοδομητική, παρέπεμψε σε συμφωνία της Ελβετίας με την ΕΕ, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί την επόμενη διετία και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και ανταλλαγή στοιχείων, και πρόσθεσε ότι στη σημερινή σύσκεψη παρείχε ορισμένα στοιχεία τεχνογνωσίας, ως προς την καταπολέμηση του επίμαχου ζητήματος, από την εμπειρία της Ελβετίας με γειτονικές της χώρες.
«Τα εργαλεία υπάρχουν, θα συναντηθούμε ξανά σύντομα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ελβετός υφυπουργός Οικονομικών.