Είναι γνωστή η ρήση του άγγλου στράικερ Γκάρι Λίνεκερ για τα μυστήρια της συμμετοχής των Γερμανών σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. «Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι στο οποίο παίζουν δύο ομάδες από 11 παίκτες και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί» είχε πει. Εκτοτε η διαπίστωση του σπουδαίου γκολτζή ξεπέρασε τα όρια του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού εν γένει και βρήκε εφαρμογές σε πάμπολλες εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής των ανθρώπινων κοινωνιών. Υπό το πρίσμα αυτό δεν θα πρέπει να εκπλήσσει το συμπέρασμα γαλλικής έρευνας ότι η διολίσθηση του ευρώ ευνοεί κατά κύριο λόγο τη Γερμανία.
Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η διολίσθηση του ευρώ έναντι του αμερικανικού και άλλων νομισμάτων δημιουργεί ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τα εξαγωγικά προϊόντα όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της Γαλλίας Insee όμως διαπίστωσε ότι υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο ευνοημένοι από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, που ειρήσθω εν παρόδω έφθασε την εβδομάδα αυτή (έναντι του αμερικανικού νομίσματος) στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003.


«Κλειδί» οι τρίτες αγορές

Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να βασίζεται στο ότι μιλάμε για μια μεγάλη οικονομία –τη μεγαλύτερη της ευρωζώνης και ολόκληρης της Ευρώπης άλλωστε –που στηρίζεται πολύ περισσότερο στις εξαγωγές της παρά στην εσωτερική κατανάλωση. Το ζήτημα όμως δεν είναι αναλογικό –περισσότερες εξαγωγές, άρα μεγαλύτερο όφελος συγκριτικά με τη Γαλλία, την Ιταλία και ασφαλώς την Πορτογαλία και την Ελλάδα. Εχει να κάνει με τις αγορές στις οποίες απευθύνεται η Γερμανία.
Οπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τα περισσότερα γερμανικά προϊόντα απορροφώνται από τους εταίρους στην ευρωζώνη. Η εξάρτηση ωστόσο της Γερμανίας από τις ευρωπαϊκές αγορές δεν είναι τόσο μεγάλη όσο άλλων χωρών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής Στατιστικής Υπηρεσίας Insee, το 36% των συνολικών εξαγωγών της Γερμανίας απορροφάται από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα υψηλό ποσοστό, το οποίο όμως υπολείπεται αισθητά από εκείνο της Γαλλίας (47%) ή και της Ιταλίας (40%) –σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, περίπου το ήμισυ των εξαγωγών απορροφάται από την ευρωζώνη. Οταν όμως διολισθαίνει το ευρώ, τα προϊόντα που παράγονται στη ζώνη του ευρώ γίνονται ανταγωνιστικά μόνο εκτός ευρωζώνης. Στις ξένες αγορές που όμως χρησιμοποιούν το ευρώ η ελκυστικότητά τους διόλου μεταβάλλεται.
«Οι ΗΠΑ, για την ακρίβεια, είναι ο δεύτερος σε τζίρο εμπορικός εταίρος της Γερμανίας αλλά ο έκτος της Γαλλίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Insee. Η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία είναι επίσης περισσότερο προσανατολισμένη συγκριτικά με τις βιομηχανίες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών και στην κινεζική και στις άλλες ασιατικές αγορές.
Ευνοούνται οι μικρομεσαίοι

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον γαλλικό εξαγωγικό κλάδο το Ινστιτούτο σημειώνει ότι στη Γαλλία λειτουργούν σήμερα 121.100 εξαγωγικές επιχειρήσεις (επί συνόλου 3,1 εκατ. επιχειρήσεων). Και στις 1.000 μεγαλύτερες από τις εξαγωγικές αντιστοιχεί το 70% του συνολικού τζίρου των εξαγωγών της χώρας!
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στρέφονται στις εξαγωγές είναι δύο φορές περισσότερες στην Ιταλία συγκριτικά με τη Γαλλία και τρεις φορές περισσότερες στη Γερμανία» σημειώνουν οι ερευνητές.
Οι ερευνητές του Insee καταλήγουν πάντως και σε μία ακόμη παρατήρηση που αφορά τις ευρωπαϊκές εξαγωγές στο σύνολό τους –των γερμανικών συμπεριλαμβανομένων.
«Τα οφέλη από την υποχώρηση της ισοτιμίας του νομίσματος δεν είναι άμεσα για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που εξάγουν, φέρ’ ειπείν, στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις. Διότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, συνηθισμένοι τα τελευταία χρόνια σε ένα περιβάλλον ισχυρού ευρώ, έχουν κάνει προβλέψεις για τους κινδύνους συναλλαγματικών διακυμάνσεων. Οι μικρομεσαίες σε γενικές γραμμές δεν είναι καλυμμένες, άρα γι’ αυτές είναι θεωρητικά αμεσότερος ο αντίκτυπος μιας αλλαγής των ισοτιμιών. Ακόμη κι αυτές όμως θα πρέπει να περιμένουν ώστε να σταθεροποιηθεί το ευρώ για αρκετούς μήνες σε ένα χαμηλό επίπεδο προκειμένου να το εκμεταλλευθούν» σημειώνει το Insee.


Θετική η πτώση του αργού

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί θεωρούν ότι οι διεθνείς εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα συναλλαγματικά είναι ευνοϊκές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις –και αναμένεται να παραμείνουν ευνοϊκές τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα χάρη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η ΕΚΤ και θα ισχύσει ως τα τέλη του 2016. Και σημειώνουν ότι στις ευνοϊκές συναλλαγματικές εξελίξεις προστίθενται εξίσου ευνοϊκές εξελίξεις και σε ενεργειακό επίπεδο.
Οι αναλυτές αναφέρονται στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, από την οποία ωφελούνται ασφαλώς και οι μη εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Οι επιχειρήσεις προεξοφλούν πλέον ότι η αγορά πετρελαίου έχει εισέλθει σε έναν πτωτικό κύκλο. Οι επιπτώσεις στα κόστη παραγωγής τους από τη φθηνότερη ενέργεια είναι ταχείες» δήλωσε στη γαλλική «Le Figaro» ο Κρίστοφερ Ντέμπικ της Saxo Banque.

HeliosPlus