Στην αύξηση των εσόδων ρίχνει το βάρος της η κυβέρνηση η οποία αναγκάζεται να πορευθεί με τις δικές της δυνάμεις, καθώς δεν περιμένει βοήθεια ή νέα δάνεια από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ.
Ηδη η χώρα διανύει τον έβδομο μήνα (από τον περασμένο Αύγουστο) χωρίς να δανειστεί από το πρόγραμμα βοήθειας και παρά τις πιέσεις που δέχθηκε η οικονομία και τα δημόσια ταμεία λόγω της προεκλογικής περιόδου και της καταστροφολογίας τα βγάζει μέχρι στιγμής πέρα χωρίς νέο δανεισμό.
Ενθαρρυντικό είναι ότι μετά από τη συμφωνία για την παράταση της δανειακής σύμβασης την περασμένη Παρασκευή, επέστρεψαν στις τράπεζες καταθέσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Ομως, όλα θα κριθούν από τη ροή των εσόδων στο δημόσιο και τα ταμεία, αλλά και τις εισπράξεις από τα ευρωπαικά ταμεία για προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Για όλα αυτά τα ζητήματα συζήτησε την Πέμπτη το απόγευμα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπό τον αντιπρόεδρο κύριο Γιάννη Δραγασάκη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κύριος Γιάνης Βαρουφάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κυρία Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Δημήτρης Μάρδας και ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κύριος Γιώργος Σταθάκης.
Ο κ. Σταθάκης μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη ανέφερε ότι διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους για το χρηματοδοτικό κενό. Ο ίδιος επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει συζήτηση για μία ομαλή και ασφαλή κάλυψη της χρηματοδότησης.
Αισιόδοξος φάνηκε ο ίδιος όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό που έχει προκληθεί από την υστέρηση των εσόδων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αν περιμένετε 2 -3 μήνες δεν θα υπάρχει πια το κενό». Πάντως με βάση τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του Ιανουαρίου η «μαύρη τρύπα» στο πρωτογενές πλεόνασμα είναι 1 δισ. ευρώ λόγω της μεγάλης καθίζησης των φορολογικών εσόδων κατά 23%.
Πιέσεις στους φοροφυγάδες
Με άμεσα μέτρα είσπραξης φόρων από πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και τον κατάλογο των μεγάλων οφειλετών του δημοσίου, οι οποίοι παρά τα χρέη τους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να αυξήσει τη ροή εσόδων.
Η προσπάθεια γίνεται συντονισμένα από την Αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών κυρία Βαλαβάνη και τον υπουργό επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς κύριο Παναγιώτη Νικολούδη ο οποίος προχώρησε στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 17 προσώπων.
Η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα και στους εφοπλιστές να πληρώσουν την εισφορά (επί του τονάζ των πλοίων τους) που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ορισμένοι απέφυγαν να καταβάλουν μέχρι σήμερα.
Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας και τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχοντας εξασφαλίσει την ομαλή ροή των πληρωμών ακόμη και για το Μάρτιο, δημιουργούν «μαξιλάρι» από ρευστά διαθέσιμα φορέων του δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Κι αυτό προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου το Μάρτιο και κατά βάση να εξοφληθούν υποχρεώσεις ύψους 1,4 δισ. ευρώ πρός το ΔΝΤ.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συνεχίζοντας τη διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους εταίρους, εξέφρασε την ελπίδα του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βοηθήσει ώστε να αποπληρωθεί στα τέλη Μαρτίου η δόση προς το ΔΝΤ, δίνοντας «ως παράδειγμα» το 1,9 δισ. ευρώ επιστροφής κερδών στη χώρα μας από την ΕΚΤ.
Ο επόμενος σκόπελος είναι τον Απρίλιο, όταν οι θεσμοί θα εξετάσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
«Είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα» είπε. «Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα τόσο μικρό, σχετικά, πρόβλημα ρευστότητας», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.