Η συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή αναμένεται «ζόρικη», κατά την έκφραση ανώτερου θεσμικού οικονομικού παράγοντα, που είναι σε θέση να γνωρίζει το περιβάλλον και τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης.
Στη βραδυνή συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη, όπου προετοιμάζεται το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών η διαπραγμάτευση ήταν μεν σκληρή, αλλά με διάθεση συμβιβασμού.
Κατέληξε λίγο πριν τα μεσάνυχτα σε ένα σχέδιο, που μπορεί να προσφέρει τη βάση για συμφωνία στο Eurogroup.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ακόμη και οι γερμανοί εκπρόσωποι έδειχναν διάθεση συζήτησης, γεγονός που επιτρέπει την εκτίμηση ότι o Βόλγκφανγκ Σόιμπλε, αυτή η «γριά αλεπού» του γερμανικού εθνονεοφιλελευθερισμού, που εκτοξεύει απειλές, μιλάει κατά απαράδεκτο τρόπο για «ελληνικό Δούρειο Ίππο» και κινητοποιεί τους δορυφόρους της Γερμανίας εναντίον της Ελλάδας με αναφορές για Grexit, επί της ουσίας διαπραγματεύεται, επιδιώκοντας να πάρει όσα γίνεται περισσότερα και κυρίως να «τσαλακώσει» τον ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη και να απομειώσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, που τόλμησε να αντιστρατευθεί και να αμφισβητήσει ευθέως την πολιτική του.
Κοινή ήταν η πεποίθηση αργά τη νύχτα της Πέμπτης ότι στο Εurogropup της Παρασκευής θα κατατεθεί ένα καλά προετοιμασμένο από το Euroworking Group κείμενο και ικανό να αποτελέσει βάση συμφωνίας. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι στο σχέδιο απόφασης πιθανώς να υπάρχουν κάποιες «αγκύλες», κάποια σημεία προς διαπραγμάτευση με τους υπουργούς Οικονομικών, τα οποία θα μπορούσαν να διευθετηθούν.
Παρά ταύτα, κανείς δεν μπορούσε να περιγράψει με ασφάλεια την έκβαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών.
Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του κ.Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ, τον Ολάντ και τον Ρέντσι έγιναν σε καλό κλίμα, όπως μεταφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο, καθώς τα ελληνικά αποθέματα υποχώρησης έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Τα βήματα που έγιναν την Πέμπτη κρίθηκαν μεν θετικά από τους περισσότερους Ευρωπαίους, αλλά χωρίς αμφιβολία έφεραν στα όριά της την ηγεσία της νεοεκλεγείσας ελληνικής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση η διαπραγμάτευση της Παρασκευής θα είναι δύσκολη για τους Έλληνες εκπροσώπους.
Αν πάντως κάτι «στραβώσει» είναι σαφές ότι θα εισέλθουμε σε άλλη φάση. Στην περίπτωση αυτή οι επόμενες μέρες θα είναι πολύ διαφορετικές. Και βασικός μοχλός πίεσης θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία σε πρώτη φάση θα αποκλείσει το Ελληνικό Δημόσιο από τη χρηματοδότηση μέσω του ΕLA.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν άλλο ρίσκο έναντι του Ελληνικού Δημοσίου θα το αποκλείσουν από τους χρηματοδοτικούς κρουνούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι χρηματοδοτήσεις του ELA θα καλύπτουν ανάγκες μόνο του ιδιωτικού τομέα, των επιχειρήσεων και των καταθετών.
Όπως διευκρινίζεται από την Φραγκφούρτη δεν θέλουν να μπλοκάρουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ούτε να τον αφήσουν στην τύχη του.