Ο τουρισμός εισέρχεται στην εποχή της εξειδίκευσης, με τη φήμη να παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και της ζήτησης κατ’ επέκταση. Στις νέες απαιτήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη καλούνται να ανταποκριθούν προορισμοί και επιχειρήσεις. «Ο λεγόμενος μαζικός τουρισμός έχει τελειώσει. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένας πολύπλευρος τουρισμός καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες τουριστών οι οποίοι αναζητούν εμπειρίες προσαρμοσμένες στις επιθυμίες τους. Κάθε επιχείρηση (προορισμός, ξενοδοχείο, εστιατόριο ή αξιοθέατο) δεν είναι σε θέση να ικανοποιεί όλα τα διαφορετικά είδη τουρίστα» λέει ο territory manager του TripAdvisor κ. Τζιανλούκα Λατέρτζα, υπεύθυνος για Ιταλία, Τουρκία, Ελλάδα, Ανατολική Ευρώπη, Κύπρο και Μάλτα.
Η αφήγηση


«Πλέον ο τουρισμός διαμορφώνεται από την αφήγηση» προσθέτει, τονίζοντας ότι «είναι ένας ακόμη λόγος που ενισχύει τη σημασία των συστημάτων φήμης σήμερα».
Με αφορμή την ομιλία του στην Ετήσια Συνάντηση της HotelBrain, στο πλαίσιο της έκθεσης HORECA, σημειώνει ότι «κάθε επιχείρηση πρέπει πρώτα απ’ όλα να ειδικεύεται σε ένα συγκεκριμένο είδος τουρίστα ή εμπειρίας». Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναρωτηθεί «τι είδους τουρίστα θέλω να ικανοποιήσω;».
«Να επικοινωνηθεί»


Η απόφαση σχετικά με το κοινό-στόχο είναι κομβικής σημασίας σήμερα καθώς «καθορίζει την ταυτότητα. Επιπλέον θα πρέπει η ταυτότητα να επικοινωνηθεί στην αγορά λέγοντας μια ωραία ιστορία» για την επιχείρηση, εξηγεί.

«Περιμένω πάρα πολλά από τον ελληνικό τουρισμό»
τονίζει, επισημαίνοντας την καταγωγή του από τον ιταλικό Νότο, «μια περιοχή που ονομαζόταν «Μεγάλη Ελλάδα»» και μια πόλη που κάποτε ήταν γνωστή ως «Τάρας». Είναι αρμόδιος για μια ευρεία περιοχή στην Ανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο στη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο (πηγή: comScore Media Metrix, Αύγουστος 2014), με πάνω από 315 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα και πάνω από 200 εκατ. σχόλια και απόψεις που καλύπτουν περισσότερα από 4,4 εκατ. καταλύματα, εστιατόρια και αξιοθέατα.

«Η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα, εξαιρετικά πλούσια σε τουριστικούς πόρους»
σχολιάζει. Από τουριστική άποψη «η Ελλάδα είναι οπωσδήποτε ένας γίγαντας». Αλλά «υπάρχει ένας κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα άτομα καθώς και οι χώρες που είναι πλούσιες σε φυσικούς και ιστορικούς πόρους: δεν έχουν συνείδηση των δυνατοτήτων τους. Ελπίζω ότι αυτό δεν θα είναι το σφάλμα του ελληνικού τουρισμού!».
Δύναμη στην αγορά


Σήμερα, όπως υποστηρίζει, η Ελλάδα «ξεχωρίζει ως ένας υψηλής ποιότητας, αν και όχι υψηλού κόστους, προορισμός και είναι αναμφισβήτητα μια δύναμη στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να το επικοινωνήσει. Πλέον θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην έκθεση στο Διαδίκτυο, όπου το TripAdvisor μπορεί να παίξει τεράστιο ρόλο» λέει και επισημαίνει ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού (ΕΟΤ) «έχει μια πολύ καλή συνεργασία μαζί μας». Ενώ προτείνει ότι είναι πλέον καιρός για τις μεμονωμένες επιχειρήσεις (ξενοδοχεία, εστιατόρια, αξιοθέατα) να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ταξιδιωτικής ιστοσελίδας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες.
Αναφερόμενος στο TripAdvisor εστιάζει στην ιδέα «ενός συστήματος φήμης» που εισήγαγε στην ταξιδιωτική αγορά. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να δημιουργήσεις εμπιστοσύνη στο Διαδίκτυο» εξηγεί. «Αναμφίβολα οι χρήστες διαβάζουν κριτικές, όπως συνεχίζουν να λένε οι έρευνες. Αλλά και οι χρήστες δημοσιεύουν σχόλια, κάτι που έχει σχέση με τη φύση μας ως «αφηγηματικών όντων»». Ενώ υπογραμμίζει ότι στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα πρόσφατα ξεκίνησε μια εφαρμογή η οποία παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για ξενοδοχεία στους χρήστες βασισμένη στις ατομικές τους προτιμήσεις και έρευνα.

Baidu
Πάνω από 600.000 αναζητήσεις τον μήνα για Ελλάδα

«Ο σημαντικότερος, αποτελεσματικότερος και οικονομικότερος τρόπος προσέγγισης της κινεζικής τουριστικής αγοράς είναι το Διαδίκτυο»
τονίζει ο account manager της Baidu κ. Κώστας Παντής της κυρίαρχης μηχανής αναζήτησης για την Κίνα, με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 70%. «Το 57% των Κινέζων χρησιμοποιούν το Internet προκειμένου να επιλέξουν προορισμό και να προγραμματίσουν τις διακοπές τους» λέει και τονίζει ότι η παρουσία τουριστικών επιχειρήσεων και περιφερειακών και τοπικών φορέων στα διαδικτυακά μέσα της Κίνας «είναι εκ των ων ουκ άνευ, εφόσον στοχεύουν τη συγκεκριμένη αγορά».
Η Baidu έχει πάνω από 600 εκατ. χρήστες και καθημερινά πραγματοποιούνται 22,5 εκατ. αναζητήσεις σχετικές με τον τουρισμό. «Οι ημερήσιες αναζητήσεις στην Baidu για τον ελληνικό τουρισμό ημερησίως ξεπερνούν τις 20.000 και είναι περισσότερες από 600.000 τον μήνα» αποκλειστικά και μόνο στην αγορά της Κίνας, σημειώνει. Οι αναζητήσεις με τον όρο «Ελλάδα» ανέρχονται στις 5.000 καθημερινά, για το Αιγαίο ξεπερνούν τις 4.000 ανά ημέρα, ενώ από μήνα σε μήνα καταγράφεται σημαντική αύξηση.
Eμπλουτισμός

«Πρωταθλητές» αναζητήσεων αναδεικνύονται τα νησιά του Αιγαίου, με κορυφαία τη Σαντορίνη, η Κρήτη και η Αττική. «Αυτό συμβαίνει γιατί για τις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει ήδη σημαντικό περιεχόμενο στη μηχανή αναζήτησης» εξηγεί ο κ. Παντής και προσθέτει ότι με τον εμπλουτισμό περιεχομένου και από άλλες περιοχές της Ελλάδας, βασικό στόχο της Baidu σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τουριστικούς φορείς, οι αναζητήσεις θα αυξηθούν σημαντικά για όλη τη χώρα.
Με βάση τις αναζητήσεις το 61% αναζητεί ηπειρωτικές περιοχές, ενώ το 26% προτιμά τα νησιά. Επίσης, οι κινέζοι τουρίστες «ενδιαφέρονται για μια μεγάλη γκάμα τουριστικών υπηρεσιών πέρα από τη διαμονή», αφού κατά μέσον όρο «ξοδεύουν πάνω από 7.000 δολάρια σε αγορές για ένα μέσο ταξίδι πέντε ημερών» σχολιάζει. Ειδικότερα οι αναζητήσεις που γίνονται για υπηρεσίες σχετικές με το ταξίδι είναι: μετακινήσεις 21%, θεάματα 8%, διατροφή 12%, αγορές 30%, διασκέδαση 8%, διαμονή 15%.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ