Πυρετός διαβουλεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών εν όψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία, με βασικότερες τη νέα φορολογική κλίμακα και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα», δεν τίθεται θέμα να αθροιστεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών και στη συνέχεια να επιβληθεί φόρος σε αυτήν.
Στο «περιουσιολόγιο», όπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής» δύο εβδομάδες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, ναι μεν θα κληθούν να δηλώσουν οι πολίτες ό,τι κατέχουν (σπίτια, αυτοκίνητα, καταθέσεις, αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.τ.λ.) αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα επιβληθεί επί της συνολικής αυτής αξίας φόρος. Αυτό θα συμβεί μόνο επί της ακίνητης περιουσίας.
Ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών θα καταγράψει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών είναι, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, για να γνωρίζει το κράτος αλλά και οι πολίτες ότι αυτή είναι η περιουσία τους και αν στη συνέχεια εμφανίσουν κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να το δικαιολογήσουν από τα πραγματικά – δηλωθέντα εισοδήματά τους.
Στην περίπτωση που κάποιος «ξεχάσει» να δηλώσει στο περιουσιολόγιο κάποιο στοιχείο, τότε αυτόματα αυτό θα περιέρχεται στην κατοχή του κράτους. Αρα είναι πολύ σημαντικό όταν το υπουργείο Οικονομικών ζητήσει από τους πολίτες μέσα στους επόμενους μήνες να δηλώσουν το σύνολο της περιουσίας τους να το πράξουν με μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα γιατί μπορεί στη συνέχεια να βρεθούν εκτεθειμένοι και να φορολογηθούν υπέρμετρα.
Οπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, δημοσιεύματα που εμφανίζουν το υπουργείο Οικονομικών να είναι έτοιμο να αθροίσει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών και στη συνέχεια να επιβάλλεται ένας φόρος με υψηλό αφορολόγητο δεν έχουν σχέση με την αλήθεια.
Αυτή ήταν παλαιότερη πρόταση, που μάλιστα είχε παρουσιαστεί σε ημερίδα του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ με τίτλο «Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος» που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2013 στο ΕΒΕΑ από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινό πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τους υπευθύνους της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον κ. Γιάννη Μηλιό.
Στην πορεία, η πρόταση αυτή εξειδικεύτηκε και τελικά κατέληξε ο ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του από έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και όχι φόρο κινητής και ακίνητης περιουσίας. Ο νέος ΦΜΑΠ θα έχει υψηλό αφορολόγητο, στο ύψος του οποίου όμως ακόμη δεν έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί και από τους υπολογισμούς των προσδοκώμενων εσόδων του νέου φόρου. Αναμένεται πάντως να κυμανθεί μεταξύ 200.000 ευρώ και 300.000 ευρώ.
Το ύψος του αφορολογήτου θα εξαρτηθεί επίσης από το αν θα προλάβει το υπουργείο Οικονομικών να αλλάξει από εφέτος τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ή όχι. Αν μειωθούν σημαντικά, τότε το αφορολόγητο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 200.000 ευρώ.
Οσον αφορά τη νέα φορολογική κλίμακα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι αλλαγές θα αφορούν τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016. Είναι δέσμευση της νέας κυβέρνησης το αφορολόγητο να είναι στις 12.000 ευρώ για όλους, ανεξάρτητα δηλαδή αν κάποιος είναι μισθωτός, συνταξιούχος, ελεύθερος επαγγελματίες, αγρότης ή εισοδηματίας.

HeliosPlus