Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε τη Δευτέρα στο Channel 4 ότι αναμένει να επιτευχθεί πολύ γρήγορα συμφωνία για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας.

«Θα υπάρξει συμφωνία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, η οποία θα επιλύσει το ελληνικό ζήτημα μια για πάντα», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου, από το Λονδίνο όπου βρίσκεται.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν στο Νο11 της Ντάουνινγκ Στριτ λίγο.

Στόχος της συνάντησης ήταν η έναρξη στενότερης συνεργασίας Ελλάδας – Βρετανίας όσον αφορά σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε πως η συζήτηση πήγε «καλύτερα του αναμενομένου».

Από την πλευρά του ο Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε ότι μια αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος καθίσταται ταχέως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε. «Καλώ τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να ενεργήσει με υπευθυνότητα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη».

«Είναι μια αναδυόμενη απειλή για τη βρετανική οικονομία. Και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι στην Ευρώπη, όπως και στη Βρετανία, επιλέγουμε την ικανότητα αντί για το χάος», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με το Ροιτερς ο Οσμπορν ανέφερε στον κ. Βαρουφάκη:

-«Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση και είναι σαφές ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια Οικονομία»

-«Ενθαρρύνω τον ελληνα υπουργό Οικονομικών να δράσει υπεύθυνα, αλλά είναι επίσης σημαντικό η Ευρωζώνη να αποκτήσει ένα καλύτερο σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι παρούσες συνθήκες είναι μια αυξανόμενη απειλή και για την βρετανική οικονομία και ότι πρέπει να σιγουρευτούμε ότι στην Ευρώπη όπως και στη Βρετανία θα επιλέξουμε την υπεύθυνη διαχείριση αντί για το χάος.

Οι θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης για τη λιτότητα, το χρέος και τις μεταρρυθμίσεις εξετάστηκαν σήμερα Δευτέρα σε συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν.

Μετά το τέλος της συνάντησης η ελληνική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της ενώ χαρακτηρίστηκε «καλύτερη (σ.σ. η συνάντηση) του αναμενόμενου».

Στόχος της συνάντησης είναι η έναρξη στενής συνεργασίας Ελλάδας – Βρετανίας όσον αφορά σε θέματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είχε δηλώσει πως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα δεν συνιστά ήττα της λιτότητας, αλλά ήττα των αποτυχημένων οικονομικών σχεδίων και θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση στη Βρετανία για να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί.

Ο Όσμπορν, του οποίου το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα αναμένεται να επανεκλεγεί τον Μάιο, δήλωσε μιλώντας στο BBC ότι οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθούν «πολύ δύσκολα υλοποιήσιμες». Κατά τον ίδιο απαιτείται σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ και θα πρέπει να υπάρξει ο ενδεδειγμένος διάλογος ανάμεσα στα μέλη της ευρωζώνης και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συνάντηση και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα του Σίτι.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Βρετανό ομόλογό του Τζορτζ Όζμπορν πως είναι απαραίτητο να δώσουμε τέλος στο «μύθευμα» που οδήγησε την Ελλάδα να γίνει βάρος για την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος στο παρατεταμένο μύθευμα που έχει καταστήσει την Ελλάδα μια κακοφορμισμένη πληγή στο πλευρό της ευρωζώνης», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 News.

«Ακόμη και για τη Βρετανία, που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αυτό είναι μια μεγάλη ανησυχία διότι η κρίση αποπληθωρισμού στην Ευρώπη προφανώς δεν προοιωνίζει καλά για τη βρετανική οικονομία», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός. Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον κ. Όζμπορν, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση. Στην πραγματικότητα ήταν μια πνοή φρέσκου αέρα».

«Η αίσθησή μου φεύγοντας από την Ντάουνινγκ Στριτ ήταν ότι έχουμε μια πολύ εποικοδομητική σχέση. Είχαμε μια θαυμάσια συνάντηση και παρά τις διαφορές μας επιθυμούμε να βρούμε κοινό έδαφος. Πιστεύω ότι το έχουμε ήδη βρει», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.