Σε δέκα startups από τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έχει επενδύσει το fund PJ Tech Catalyst του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του.
Μάλιστα, το δραστήριο Jeremie Fund γυρίζει νέα σελίδα, καθώς αποχωρεί από τον όμιλο ο εκτελεστικός επικεφαλής του Piraeus Venture Capital και Private Equity Group (VC-PE Group) κι επικεφαλής του PJ, κ. Λουκάς Πηλίτσης, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει στο «οικοσύστημα», μέσω ενός νέου fund που θα επενδύει ιδιωτικά κεφάλαια σε πιο ώριμες εταιρίες. Μαζί του αποχωρεί και το στέλεχος του PJ κ. Μιχάλης Δημητρόπουλος, ο οποίος θα παραμείνει στον χώρο.
Συνολικά, το PJ έχει επενδύσει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ σε 10 startups, εκ των οποίων κάποια βρίσκονται σε αρχικό στάδιο αλλά έχουν έσοδα, ενώ άλλα έχουν προχωρήσει σε δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, με την συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών.
Στο μεταξύ, το fund του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ετοιμάζεται να επενδύσει σε άλλα δύο startups, ενώ μέσα στο 2015 θα προχωρήσει σε επιπλέον επενδύσεις σε εταιρίες εκτός Αττικής, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό του προγράμματος Jeremie, που χρηματοδοτεί με το μεγαλύτερο ποσοστό τα τέσσερα ταμεία που έχουν δημιουργηθεί για επενδύσεις σε τεχνολογικές εταιρίες.
Το PJ θα ολοκληρώσει τον επενδυτικό του κύκλο στο τέλος του 2015 και θα διατηρήσει ένα αποθεματικό για νέους γύρους επενδύσεων σε συγκεκριμένες εταιρίες. Πάντως, για να φτάσει στις 10 εταιρίες έχει φιλτράρει περισσότερες από 500 επιχειρηματικές ομάδες.
Ο κ. Πηλίτσης θεωρεί ότι η στιγμή είναι καλή προκειμένου να αντιγραφεί το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις τεχνολογικές εταιρίες και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η βιοτεχνολογία, τα media και σε όλους εκείνους τους τομείς που μπορούν να αναδείξουν νέες εξωστρεφείς επιχειρήσεις. Παράλληλα, πιστεύει ότι χρειάζεται να περάσουμε σε νέα φάση, με επενδύσεις σε επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερο βαθμό ωρίμανσης και δυνατότητες κλιμάκωσης των δραστηριοτήτων τους.
Μάλιστα, διακρίνει ιδιαίτερη δυναμική στα ανεξάρτητα σχήματα και πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός για επενδύσεις σε πιο ώριμο επιχειρηματικό στάδιο, που να φτάνουν τα 5-10 εκατ. ευρώ. Άλλωστε, εκεί αναμένεται να δραστηριοποιηθεί και ο ίδιος.
Ποιες είναι οι 10 εταιρίες στις οποίες επένδυσε το PJ
Ήδη, η Intale, μία εταιρία που ξεκίνησε το 2010 με κεφάλαιο 50 ευρώ, έχει λάβει επένδυση 750 χιλιάδων ευρώ και αναπτύσσεται σημαντικά, έχοντας φτάσει να προμηθεύσει τα δικά της συστήματα μηχανογράφησης σε 1000 επιχειρήσεις και ξεκινά τα πρώτα της βήματα στο εξωτερικό, ενώ παρολίγον να συμμετάσχει από κοινού με την Τράπεζα Πειραιώς σε εξαγορά γνωστής εταιρίας.
Σε καλό δρόμο βρίσκεται η Radiojar, η οποία παρέχει πλήρεις λύσεις για την δημιουργία ιντερνετικού ραδιοφώνου και έχει ιδιαίτερη κίνηση στην Αμερική, που αποτελεί και την μεγαλύτερη αγορά της.
Στο εξωτερικό βγαίνει και η Offerial, η οποία παρέχει προσωποποιημένες υπηρεσίες κράτησης ξενοδοχείων, και μάλιστα καταγράφει αύξηση των κρατήσεων από 10% έως 90% σε όλες τις μονάδες με τις οποίες συνεργάζεται. Πλέον, η εταιρία βγαίνει στο εξωτερικό, δίνοντας βάρος στην εμπορική προώθηση του προϊόντος της.
Σε ενδιαφέρουσα φάση βρίσκεται το Parkaround, μία κινητή εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες της να κλείνουν θέση στάθμευσης. Η εταιρία δοκίμασε την εμπειρία της αγοράς του Λονδίνου, από την οποία αποκόμισε χρήσιμα μαθήματα και πλέον εστιάζει στην αγορά της Αθήνας, η οποία δείχνει ιδιαίτερη ανάπτυξη, καθώς καταγράφει 30% αύξηση συνεργασιών και εσόδων. Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες στηρίζονται κατά 80-90% στο Parkaround.
Παράλληλα, η Pinnata βρίσκεται πια στην Αμερική και έχει προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες με παρόχους και άλλες πλατφόρμες επικοινωνίας, που ενσωματώνουν την τεχνολογική λύση τις εταιρίες στις υπηρεσίες τους σε 17 χώρες. Παράλληλα, δίνει έμφαση στην αγορά της Ιαπωνίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Καλή πορεία διανύει και η Pollfish, η οποία διενεργεί ποιοτικές μετρήσεις και ανάλυση δεδομένων, βλέποντας τις τάσεις της αγοράς, και περνάει σιγά –σιγά σε πλατφόρμες τρίτων εταιριών.
Επίσης, αναπτύσσεται κι έχει έσοδα η Captainwise, η οποία βρίσκει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ξενοδοχείων και εισιτηρίων με βάση τον προϋπολογισμό που θέτει ο ίδιος ο χρήσης.
Παράλληλα, επιταχύνει τις δραστηριότητές του το Qrator, το οποίο αποτελεί μία πλατφόρμα προώθησης επαγγελματιών από τις λεγόμενες δημιουργικές βιομηχανίες κι έχει βάλει ως στόχο τους επόμενους 10 μήνες να έχει στήσει κοινότητες σε διάφορα σημεία του κόσμου.
Στο μεταξύ, αναπτύσσεται σταθερά στην Αμερική η Mist.io η οποία παρέχει λύσεις για την παρακολούθηση cloud server.
Επίσης, το PJ επενδύει και σε ένα startup της βιοπληροφορικής, που προέκυψε από την εργασία ερευνητών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ). Η e-NIOS αποτελεί μία υπολογιστική πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει την αυτoματοποιημένη μαζική ανάλυση πολύπλοκων γονιδιακών δεδομένων με χρήση προηγμένων μεθόδων υπολογιστικής νοημοσύνης, με σκοπό την ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων και την εξατομικευμένη θεραπευτική.