Περίπου ένας στους τέσσερις εργαζομένους απασχολείται χωρίς ασφάλιση, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των απασχολουμένων στη γεωργία ή σε κατ’ οίκον απασχόληση που δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ένσημα, παρά την καθιέρωση του εργόσημου.
Οι τακτικοί έλεγχοι που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας αλλά και στοχευμένοι έλεγχοι σε τομείς που με βάση όλες τις ως σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας δείχνουν ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνονται από 22% ως 25%, παρά τα αυστηρά πρόστιμα που έχουν καθιερωθεί και φθάνουν τα 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Το εργόσημο
Χειρότερη είναι η εικόνα στους εργάτες γης αλλά και σε κατ’ οίκον απασχόληση, όπου από το 2010 καθιερώθηκε το εργόσημο για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης εργασίας. Και στους τομείς αυτούς ισχύουν τα ίδια αυστηρά χρηματικά πρόστιμα, ωστόσο σε όλους τους ελέγχους, κυρίως στην επαρχία, διαπιστώνονται σχεδόν καθολικά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Οι περισσότεροι ανασφάλιστοι στον γεωργικό τομέα είναι αλλοδαποί, οι οποίοι είτε ζουν μονίμως στη χώρα μας είτε έρχονται ένα διάστημα, ειδικά για τη συγκομιδή συγκεκριμένων προϊόντων.
Η χρήση
Πρόκειται για μια μορφή επιταγής η οποία εκδίδεται από τις τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, τα ΚΕΠ και τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Υπόχρεος για την έκδοση και πληρωμή του είναι ο εργοδότης ο οποίος κατά περίσταση απασχολεί τον εργαζόμενο. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται τόσο η αμοιβή (καθαρό ποσό) όσο και οι ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες πλέον ανέρχονται στο 25% του συνολικού πληρωτέου από τον εργοδότη ποσού.
Σύμφωνα την αποκωδικοποίηση του μέτρου που έχει κάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, οι εργασίες – υπηρεσίες των οποίων οι εργαζόμενοι μπορούν να αμειφθούν – ασφαλιστούν με εργόσημο είναι οι εξης:
–Οι οικιακοί βοηθοί κ.ά. Οι οδηγοί προσώπων. Οι απασχολούμενοι σε κηπουρικές εργασίες. Οι απασχολούμενοι στη φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα σχετικά με την περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και τη βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας). Οσοι απασχολούνται σε μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες. Οι καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων. Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα σχετικά με αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος). Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών. Οι διανομείς διαφημιστικών εντύπων με το σύστημα της διανομής. Οι απασχολούμενοι στην προώθηση προϊόντων προσώπου και σώματος για λογαριασμό μιας ή περισσότερων επιχειρήσεων κατ’ οίκον ή σε άλλον χώρο. Οι απασχολούμενοι στην προώθηση καταναλωτικών προϊόντων σε πολυκαταστήματα, καταστήματα τροφίμων και υπεραγορές (σουπερμάρκετ).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ