«Οικονομική καταστροφή», η οποία θα επιφέρει απώλειες κατά 2,5 εκατ. αφίξεις και 3,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας το 2015, με όφελος μόλις 283 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζει την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή από 6,5% σε 13%, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ.Ανδρέας Ανδρεάδης.
Πινακας ΣΕΤΕ ΦΠΑ
Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα η διοίκηση του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «ντόμινο αρνητικών εξελίξεων»στην τουριστική οικονομία εάν εφαρμοστεί το μέτρο που προτείνει η κυβέρνηση προς την τρόικα.
Με την αύξηση του ΦΠΑ στο 13% η τιμή του τουριστικού πακέτου θα αυξηθεί κατά 5 μονάδες (από 8,1% σε 13%), με αποτέλεσμα «να βγούμε εκτός ανταγωνισμού», τόνισε ο κ. Ανδρεάδης. Σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς, ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο διαμορφώνεται, σε ποσοστό 7% στην Πορτογαλία, 9% στην Κύπρο και την Ισπανία, 10% στην Ιταλία και τη Γαλλία, 8% στην Τουρκία και 13% στην Κροατία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του SETE Intelligence, ο διπλασιασμός του συντελεστή θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας τουλάχιστον κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα φετινά επίπεδα. Η μείωση αυτή αναμένεται να προκαλέσει αρνητικές μεταβολές και στις θέσεις εργασίας, αφού για κάθε εκατομμύριο λιγότερους τουρίστες που θα έρχονται στην Ελλάδα, θα χάνονται 30.000 θέσεις. Παράλληλα, θα υπάρξουν συνέπειες και στο επενδυτικό κλίμα. «Θα δούμε σοβαρή πτώση των επενδύσεων και του επενδυτικού ενδιαφέροντος», δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του ελληνικού τουρισμού το 2014, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έκανε λόγο για «απόλυτο ρεκόρ», καθώς ξεπερνούν τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, με τις αφίξεις να κυμαίνονται σε 21,5 – 21,8 εκατ. (χωρίς την κρουαζιέρα). Και πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η θετική πορεία του τομέα στήριξε την εγχώρια οικονομία, κάτι που καθιστά επιτακτική την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνουν υπόψη τους πρωτίστως την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Με υπογεγραμμένα τα συμβόλαια και συμφωνημένα τα τουριστικά πακέτα για τη σεζόν του 2015, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν σε αναδιαπραγμάτευση με τους Tour Operators, «καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας την ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ. Ο ίδιος εξήγησε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει αναπόφευκτη αύξηση στην τιμή του πακέτου, μια και η πλειοψηφία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, με συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του. Ετσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.
Το μέτρο θα πλήξει κυρίως «τις πιο αδύναμες επιχειρήσεις και τους πιο αδύναμους προορισμούς», σημείωσε, εστιάζοντας στις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει.
Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε εφέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, «είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του».
Τη ζημιά που θα υποστούν τα αστικά κέντρα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος, τονίζοντας ότι οι πόλεις της επικράτειας επλήγησαν περισσότερο από την κρίση και μόνο η Αθήνα κατάφερε εφέτος να αναστρέψει την αρνητική πορεία.