Διαβεβαιώσεις ότι η εποπτεία και ο έλεγχος που θα ασκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας δεν θα αποβεί εις βάρος του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ και υπέρ των μη ρυθμιζόμενων τραπεζικών αγορών (shadow banking) έδωσε χθες Δευτέρα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, απαντώντας στο Ευρωκοινοβούλιο στον ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Κύρτσο.
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΕΚΤ ζήτησε να μάθει αφενός εάν υπάρχει ο κίνδυνος η υπερ-εποπτεία του τραπεζικού συστήματος να οδηγήσει στην αύξηση των μη ρυθμιζόμενων τραπεζικών αγορών (shadow banking) με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συστημικό ρίσκο, αφετέρου για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ΕΕ στην τάση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών να επιβάλλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ για αθέμιτες πρακτικές.
Σημειώνεται πως προ ημερών η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ομοσπονδία είοχε προειδοποιήσει πως η σημερινή τάση για συνεχή υιοθέτηση όλο και αυστηρότερων ρυθμίσεων σε σχέση με τα πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να «σταθμιστεί» λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη αναθέρμανσης της οικονομίας.
Ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκε ότι η αναγκαιότητα για πρακτική ευκολία στην αγορά οδηγεί στην αναζήτηση χρηματοδότησης πέραν της παραδοσιακής τραπεζικής. Όπως είπε, αν και η παραδοσιακή τραπεζική υπόκειται σε ενδελεχείς ρυθμιστικούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο ο σκιώδης τραπεζικός τομέας (shadow banking) παραμένει αρρύθμιστος.
Στη βάση αυτή διαβεβαίωσε ότι η εποπτεία και ο έλεγχος που θα ασκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου θα είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από αυτό, αλλά και της επιβολής κανόνων στο shadow banking.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Κύρτσου για την πολιτική των προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο που εφαρμόζονται οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και για τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.
Αποσαφήνισε δε πως τα μεγάλα πρόστιμα αποτελούν ένα «πραγματικό πρόβλημα» και ότι σκοπός του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός μεταξύ των εποπτικών Αρχών.