Στα 2,4 δισ. ευρώ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014, αποκλίνοντας οριακά έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,44 δισ. ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο 10μηνο σε 37,55 δισ. ευρώ, 3% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, παρ΄ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ, κατά τους 2 πρώτους μήνες συλλογής του, ανήλθαν στα 1,2 δισ. ευρώ.

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το δεκάμηνο του 2014:

1ον. Το πρωτογενές αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό.

Το πρωτογενές πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ ή στο 1,3% του ΑΕΠ, στο στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία για το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, διαμορφώθηκε στα 3,1 δισ. ευρώ ή στο 1,7% του ΑΕΠ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 1,9 δισ. ευρώ ή 1,0% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

2ον. Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ.

3ον. Τα καθαρά έσοδα του Προϋπολογισμού διαμορφώνονται χαμηλότερα έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Ειδικότερα, κατά το δεκάμηνο του 2014, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 37,6 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ έναντι του στόχου.

Αυτό οφείλεται, στις υψηλότερες επιστροφές φόρων, κατά 270 εκατ. ευρώ, στην είσπραξη 2 λιγότερων δόσεων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ύψους 885 εκατ. ευρώ, και στην αναμονή, από τους πολίτες, υλοποίησης του νέου πλαισίου ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών.