Σε κρίσιμη διαπραγμάτευση για την προληπτική γραμμή στήριξης των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα μεταβαίνει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης.
Το Eurogroup των Βρυξελλών θα θέσει το πλαίσιο της συζήτησης ώστε τις επόμενες 31 ημέρες -το αργότερο ως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου- να ληφθεί οριστική απόφαση για τη μορφή του μεταβατικού προγράμματος της Ελλάδας από την 1η Ιανουαρίου του 2015 καθώς το υπάρχον ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Το χρονοδιάγραμμα αυτό παρουσιάστηκε με σαφήνεια από το νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί καθώς τον Δεκέμβριο απαιτείται επαρκής χρόνος για όσες χώρες θα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια τους το νέο πλαίσιο της σχέσης του EFSF/ESM με την Ελλάδα πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.
Τελικά ECCL
Το βασικό σενάριο αφορά την προληπτική γραμμή πίστωσης με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL) από τον ESM «χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου» όπως ανέφερε o κ. Xαρδούβελης στο Reuters την Τετάρτη.
Θα έχει διάρκεια 6 μήνες ως 1 έτος, θα επικεντρώνεται σε 15 βασικές μεταρρυθμίσεις, θα συνδυαστεί με πρόσβαση στις αγορές και θα προβλέπει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ η οποία κατά τον κ. Χαρδούβελη είναι επιθυμητή «για να είναι σίγουρες οι αγορές».
Αναπάντητο ερώτημα παραμένει η υπογραφή η όχι MoU (Μνημονίου) όπως αναφέρεται ρητά στα έγγραφα του ESM για τη γραμμή ECCL.
Πέραν αυτού παραμένουν επίσης ορισμένες διαφωνίες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιθυμεί το χρηματοδοτικό σκέλος να αποτελείται από 8 δισ. ευρώ (εκ των 11 δισ. ευρώ) που έχει ήδη δανειστεί η χώρα μας μέσω του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συν 6 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν από τις επιστροφές κερδών που αποκόμισαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMPs).
Το ΔΝΤ από την πλευρά του δεν δέχεται το ρόλο «κομπάρσου» που προβλέπεται στο πρόγραμμα ECCL και αφορά αποκλειστικά την παροχή τεχνικής βοήθειας. Θέλει λόγο στα πράγματα και ζητεί να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το δικό του πρόγραμμα που εκπνέει τον Μάρτιο του 2016
Ο παράγων Ντάισελμπλουμ
Εν τω μεταξύ αναστάτωση προκάλεσε την Τετάρτη η ασαφής διατύπωση του ολλανδού Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ (γνωστού για τις διαρκείς αναβολές της συζήτησης για το ελληνικό χρέος) λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.
Η επίμαχη αναφορά περί συνέχισης ή κατ’ άλλους διαδοχής του παρόντος προγράμματος βρισκόταν σε έγγραφο για την ατζέντα της αποψινής συνεδρίασης.
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε ο κ. Χαρδούβελης τηλεφώνησε στον κ. Ντάισελμπλουμ ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου «τον διαβεβαίωσε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα».
Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε στο «Βήμα» ότι έγινε λάθος στη μετάφραση από την υπηρεσία του Google και ότι η σωστή ερμηνεία της αναφοράς του Υπουργού είναι η διαδοχή του τρέχοντος προγράμματος (follow-up of the current program).
Πάντως κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι δεν πρόκειται για λάθος μετάφραση αλλά «για μια ακόμη επιπολαιότητα του κ. Ντάισελμπλουμ» και αναφέρουν ότι χρειάστηκε η συνδρομή του νέου Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να λυθεί η παρεξήγηση.
Μισέλ Σαπέν: Σεβασμός και στήριξη στην Ελλάδα, αλλά όχι με τον ίδιο μηχανισμό
Δήλωση στήριξης της Ελλάδας έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της ΓαλλίαςΜισέλ Σαπέν.
Απαντώντας σε ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να βγει από το μηχανισμό στήριξης ο κ. Σαπέν ανέφερε:«Η Ελλάδα έχει κάνει πραγματικά τεράστιες προσπάθειες και το πρώτο πράγμα που οφείλουμε στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό είναι να σεβαστούμε και να αναγνωρίσουμε τις προσπάθειες αυτές. Ηταν μια διαδικασία που προκάλεσε τεράστια προβλήματα κοινωνικά και πολιτικά. Επίσης ανέφερα στους έλληνες συναδέλφους μου ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια υποστηριζόμενη, όχι όμως με τον ίδιο τρόπο, όχι με τον ίδιο μηχανισμό».