Οι ηγέτες της Ευρωζώνης εξετάζουν ένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης στο τέλος του έτους, με τη μετατροπή των αδιάθετων 11 δισ. ευρώ, περίπου, του ΤΧΣ σε δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που η Αθήνα δεν μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, αναφέρουν οι Financial Times.
Το σχέδιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, την προσεχή Πέμπτη, και θα επιτρέψει στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να κηρύξει το τέλος των τριμηνιαίων αξιολογήσεων «από τη μισητή τρόικα, εν όψει των κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα μπορούσε γίνουν ακόμα και το Μάρτιο».
Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν ότι θα δώσει στις αγορές την αίσθηση της ασφάλειας ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αντλήσει από την πιστωτική γραμμή κεφάλαια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πιστωτική γραμμή προέρχεται από τα κεφάλαια διάσωσης «που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να απαιτείται παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες, αν και λιγότερο αυστηρή ό,τι σήμερα.»
«Χρησιμοποιώντας τα 11δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προβλεφθεί για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ελπίζουν να αποφύγουν την πολιτική αντίσταση από τη Γερμανία» αναφέρουν οι Financial Times.
«Σε πολιτικό επίπεδο, τα χρήματα που έχει ήδη τεθεί στη διάθεση των ελληνικών αρχών» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στις «ελπίδες του κ Σαμαρά για μια «καθαρή έξοδο»» από το μνημόνιο και το πώς αυτές «διαψεύσθηκαν τον περασμένο μήνα, όταν τα ελληνικά ομόλογα ξεπουλήθηκαν σε ένα μίνι-πανικό αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τερματίσει το σχέδιο διάσωσης στο τέλος του έτους, χωρίς οποιοδήποτε πρόγραμμα παρακολούθησης».
«Μια εντελώς καθαρή έξοδος είναι εξαιρετικά απίθανη», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που τελειώνει στο τέλος του έτους, το πρόγραμμα του ΔΝΤ πρόκειται να τρέξει έως το 2016. «Μια ομάδα χωρών της Ευρωζώνης με επικεφαλής τη Γερμανία έχουν επιμείνει το ΔΝΤ να παραμείνει μέρος του προγράμματος, υποστηρίζοντας ότι η ανεξαρτησία του Ταμείου και η αξιοπιστία του είναι απαραίτητη για να κερδηθεί η υποστήριξη για μια πιστωτική γραμμή στη Bundestag» αναφέρουν οι FT τονίζοντας πως «σύμφωνα με τους κανόνες του, οποιαδήποτε συμμετοχή από το ΔΝΤ θα απαιτήσει συνεχή τριμηνιαίες αξιολογήσεις των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα».