Σε επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ προχωρεί η Wind Ελλάς προκειμένου να αναπτύξει δίκτυα νέας γενιάς και να λανσάρει καινοτόμες υπηρεσίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Νάσο Ζαρκαλή.
Παράλληλα, όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα της Κυριακής», η απόκτηση της Forthnet δεν αποτελεί μονόδρομο, καθώς η Wind έχει εκπονήσει εναλλακτικό σενάριο, σε περίπτωση που το μεγάλο deal των τηλεπικοινωνιών δεν προχωρήσει.
Ο επικεφαλής της εταιρείας ανακοινώνει την έναρξη της διάθεσης υπηρεσιών 4G τις επόμενες εβδομάδες, και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπράξει η Wind με τη Vodafone και στην ανάπτυξη δικτύων 4G, κατά το πρότυπο της συνεπένδυσης στα δίκτυα 2G/3G.
Επίσης ξεκαθαρίζει ότι τυχόν απόκτηση της NOVA από τον ΟΤΕ θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού, ωστόσο αμφιβάλλει αν θα δοθεί «πράσινο φως».
Παράλληλα αποκαλύπτει ότι οι μέτοχοι της Wind είναι προβληματισμένοι από το ρυθμιστικό περιβάλλον της Ελλάδας, το οποίο εμποδίζει τις επενδύσεις, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι πρόσκαιρο να σημάνουμε τη λήξη του συναγερμού στην εθνική οικονομία, καθώς ο δρόμος για την ανάκαμψη θα είναι μεγάλος και δύσκολος.
Απόκτηση φάσματος


Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, η εταιρεία θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους άνω των 400 εκατ. ευρώ. Η πρώτη κίνηση έγινε με την απόκτηση του φάσματος, αντί 122 εκατ. ευρώ. Επίσης περί τα 300 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στην επέκταση των υπηρεσιών 3G, στο rollout του 4G και στο κοινό δίκτυο που αναπτύσσεται με τη Vodafone, ενώ περί τα 20 εκατ. ευρώ διοχετεύονται στο επαναλανσάρισμα του δικτύου καταστημάτων. «Είμαστε στα μισά του πενταετούς πλάνου που ξεκινήσαμε το 2012. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά» τονίζει ο κ. Ζαρκαλής.

«Θα λανσάρουμε άμεσα υπηρεσίες 4G στις επόμενες εβδομάδες και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καλύψουμε όλη τη χώρα»
δηλώνει ο κ. Ζαρκαλής. Η ανάπτυξη του 4G θα συνδυαστεί με το πρόγραμμα ανάπτυξης κοινού δικτύου με τη Vodafone. «Τώρα έχουμε μπει στη φάση της εκτέλεσης. Το 2015 θα πιάσουμε τους τελικούς ρυθμούς» λέει και τονίζει ότι ήδη οι πρώτες κοινές κεραίες λειτουργούν στην Πελοπόννησο.

«Η συμφωνία με τη Vodafone δεν προβλέπει 4G. Εμείς σίγουρα θα αναπτύξουμε το 4G, ανεξάρτητα από το αν μοιραζόμαστε αυτή την τεχνολογία με τη Vodafone ή όχι»
λέει και συμπληρώνει ότι κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει την επέκταση της σύμπραξης με τον βρετανικό όμιλο και στα δίκτυα νέας γενιάς. «Εχουμε ήδη sharing στο 2G/3G» υπογραμμίζει.
Ο επικεφαλής της Wind τοποθετείται και για την υπόθεση Forthnet, η οποία βρίσκεται στη φάση του due diligence. «Η Forthnet αποτελεί στρατηγική επιλογή, χωρίς να αποτελεί τη μόνη στρατηγική επιλογή. Δεν είναι το μόνο πλάνο που έχουμε» τονίζει. «Ενα πλάνο είναι η ενδυνάμωση της αυτόνομης παρουσίας μας σε αυτή την αγορά. Δεν θα ήταν λογικό και ορθό για οποιαδήποτε διοικητική ομάδα και μέτοχο να έχει μόνο ένα πλάνο. Πιστεύουμε σε αυτή την ευκαιρία, θα την επιδιώξουμε, χωρίς όμως να σημαίνει ότι αποτελεί τη μοναδική στρατηγική μας επιλογή» υπογραμμίζει.

«Η μη δεσμευτική προσφορά που έχουμε κάνει για τη Forthnet δείχνει τη διάθεση των μετόχων της Wind να επενδύσουν»
εξηγεί ο κ. Ζαρκαλής, μιλώντας για μια πρωτοβουλία που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ. «Αν δεν προχωρήσει η επιλογή της Forthnet για οποιονδήποτε λόγο, προφανώς υπάρχουν κεφάλαια, η διάθεση και η προσήλωση για να κοιτάξουμε εναλλακτικούς δρόμους» υπογραμμίζει.

«Είναι πολλά τα ενδεχόμενα που έχουμε εξετάσει. Πιστεύουμε πολύ στις στρατηγικές συνεργασίες και στις συνέργειες»
σημειώνει, εξηγώντας ότι η Wind το έχει αποδείξει με τις συμπράξεις της με τη Vodafone για την ανάπτυξη δικτύων και την εξαγορά της Forthnet, αλλά και με τα Public, με τα οποία, όπως λέει, η συνεργασία πηγαίνει καλύτερα από τους αρχικούς στόχους. Ωστόσο, παρατηρεί, είναι νωρίς ακόμη να μετρηθούν τα κουκιά της συμφωνίας με τον όμιλο του κ. Πάνου Γερμανού. «Το τελικό μέτρημα θα γίνει σε βάθος χρόνου» παρατηρεί.
Εκσυγχρονισμός


«Οι μέτοχοι της Wind έχουν στηρίξει πάρα πολύ την εταιρεία σε ηθικό και στρατηγικό επίπεδο» λέει ο κ. Ζαρκαλής, αναφερόμενος στην αγορά φάσματος το 2011, ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ολοκληρωθεί.
Ωστόσο παρατηρεί ότι οι μέτοχοι της Wind συνεχίζουν να προβληματίζονται για τις ιδιαιτερότητες της οικονομίας και του νομοθετικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος. «Κληθήκαμε να καταβάλουμε για το φάσμα 122 εκατ. ευρώ εμείς και 380 εκατ. ευρώ όλος ο κλάδος. Ολοι συμφωνούν ότι το τίμημα για τις σημερινές συνθήκες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ενιωσα ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι ο συνήθης ύποπτος, όταν πρόκειται η πολιτεία να αντλήσει κεφάλαια. Οταν πρόκειται όμως να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, δεν βλέπουμε την ίδια προθυμία» σχολιάζει.
Οπως λέει ο κ. Ζαρκαλής, επί 15 χρόνια η αγορά εξακολουθεί να συζητεί για το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης, την ώρα που τα πρόστιμα έχουν φθάσει να θεωρούνται πάγιο κόστος των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. «Δυστυχώς είδαμε τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνο να συνεχίζεται αυτή η πρακτική, αλλά και να πολλαπλασιάζονται δραματικά τα πρόστιμα. Αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλη ανησυχία στους μετόχους» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαρκαλή, αυτό οφείλεται σε μια διαχρονική έλλειψη συντονισμού και αποφασιστικότητας της Πολιτείας να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο, καθώς το σημερινό τιμωρεί τους παρόχους για ελλείψεις που προκαλούνται από το ίδιο, ειδικά σε τουριστικές περιοχές με υψηλή ζήτηση. «Βρισκόμαστε παγιδευμένοι μεταξύ ελλιπούς πλαισίου και υψηλών προστίμων» παρατηρεί.

NOVA – ΟΤΕ
«Δεν είναι προφανές ότι θα εγκριθεί η εξαγορά»
Ο κ. Ζαρκαλής σχολιάζει ότι τυχόν εξαγορά της NOVA από τον ΟΤΕ θα αποτελέσει «μια κίνηση η οποία σίγουρα θα χρειαστεί έγκριση από τις Αρχές ανταγωνισμού είτε σε ελληνικό είτε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». «Και σίγουρα δεν είναι προφανές ότι θα δοθεί μια τέτοια έγκριση» παρατηρεί. «Υπάρχει μία καθαρά δεσπόζουσα θέση του ΟΤΕ και στη σταθερή και στην κινητή τηλεφωνία. Και σίγουρα η επέκταση αυτής της δεσπόζουσας θέσης και στον χώρο της τηλεόρασης θα χρειαστεί την έγκριση των ρυθμιστικών Αρχών και των Αρχών ανταγωνισμού» τονίζει.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη

Ο επικεφαλής της Wind σημειώνει ότι το 2014 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας βαίνει οριακά πτωτικός. «Εχουμε αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των πελατών μας και το 2014, και αυξάνουμε τα μερίδιά μας συνεχώς στην αγορά της σταθερής τηλεφωνίας. Τα τελευταία δύο τρίμηνα είμαστε πρώτοι στην απόκτηση νέων πελατών» εξηγεί. «Ο ρυθμός πτώσης βελτιώνεται σημαντικότατα κατά τη διάρκεια της χρονιάς και ήδη μπορούμε να μιλάμε για σταθεροποίηση του τζίρου» λέει.
Ο κ. Ζαρκαλής διακρίνει «σημάδια σταθεροποίησης και βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος», ωστόσο παραμένει σε εγρήγορση. «Το να σημάνει κανείς λήξη συναγερμού και να δώσει το σύνθημα ότι όλη η δύσκολη περίοδος είναι πίσω μας είναι πρόσκαιρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προσπαθούμε ώσπου να φθάσουμε σε ένα σημείο ανάκαμψης και να δημιουργήσουμε μια κανονική, αυτόνομη οικονομία» σχολιάζει. «Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι η χώρα θα περάσει φάσεις αναταραχής. Ο δρόμος της ανάκαμψης δεν θα είναι γραμμικός προς μία σταθερή ανηφόρα, αλλά θα έχει αναταράξεις» εξηγεί.
«Κάθε επένδυση πάει παρέα με την ανησυχία, διότι κάθε επένδυση έχει στοιχεία ρίσκου. Πόσω μάλλον σε ένα περιβάλλον σαν την Ελλάδα με το γνωστό παρελθόν των τελευταίων τεσσάρων ετών» καταλήγει.
Ο κ. Ζαρκαλής τονίζει ότι η αγορά των τηλεπικοινωνιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και πιστεύει ότι θα ακολουθήσει τους ρυθμούς ανάκαμψης της χώρας. Θεωρεί δε ότι η διάρκεια της πτώσης θα τελειώσει το επόμενο διάστημα και από το 2015 θα αρχίσουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ