Στην τροποποίηση της διαδικασίας απόδοσης της ασφαλιστικής ικανότητας προχωρεί το ΙΚΑ, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Μητρώου Δικαιούχων Περίθαλψης.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ θα επέλθουν άμεσα αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης της ασφαλιστικής ικανότητας, ενώ θα προχωρήσει και η απογραφή των προστατευόμενων μελών και των δικαιούχων σύνταξης λόγω θανάτου.
Όπως τονίζεται, πλέον καταργείται η χειρόγραφη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και η αποστολή ή επικόλληση της αυτοκόλλητης ετικέτας και οι ασφαλισμένοι θα προσέρχονται στα τμήματα Μητρώου, για έκδοση, αντικατάσταση οικογενειακού βιβλιαρίου υγείας ή για να προσθέσουν νέο μέλος οικογένειας στο ήδη υπάρχον οικογενειακό βιβλιάριο. Σε αυτούς η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται στον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένων του μέλους, αφού προηγηθεί η απογραφή του.
Ο αποδιδόμενος Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένων του έμμεσου μέλους θα συμπληρώνεται μαζί με τον ΑΜΚΑ στο οικογενειακό βιβλιάριο υγείας κάτω από τη θέση της φωτογραφίας και μετά το Όνομα- Επίθετο, Χρονολογία γεννήσεως – Συγγενική σχέση. Δεν θα εκτυπώνεται ετικέτα, ούτε θα καταχωρείται χειρόγραφα η θεώρηση στο βιβλιάριο υγείας αλλά η ασφαλιστική ικανότητα θα αποτυπώνεται στο πληροφοριακό σύστημα (Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ) και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά σε πραγματικό χρόνο στην ΗΔΙΚΑ.
Οι ασφαλισμένοι καθώς και τα έμμεσα μέλη τους που έχουν απογραφεί, θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας προς «ασφαλισμένους – συνταξιούχους για την ασφαλιστική ικανότητα», που είναι σε λειτουργία. Η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας στους συνταξιούχους λόγω θανάτου θα πραγματοποιείται στον ατομικό τους Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένων. Επισημαίνεται ότι, δεν θα χορηγούνται παροχές ασθένειας σε συνταξιούχους λόγω θανάτου και σε προστατευόμενα μέλη ασφαλισμένων μας, αν δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα στο δικό τους Αριθμό Μητρώου (οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου δεν μπορούν να ασφαλίσουν προστατευόμενα μέλη).
Η απογραφή
Στη σχετική εγκύκλιο αναφέρεται πως τα ημεδαπά ή αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία ασφαλιστέα στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή στην ασφάλιση φορέων, κλάδων ή λογαριασμών των οργανισμών κοινωνικής πολιτικής, τις εισφορές των οποίων εισπράττει ή συνεισπράττει το ΙΚΑ ΕΤΑΜ πρέπει να απογραφούν στο Μητρώο Ασφαλισμένων του Ιδρύματος, για να τους αποδοθεί Αριθμός Μητρώου Ασφαλισμένων.
Εκτός από τους ανωτέρω, Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου θα πρέπει να διαθέτουν οι :
– Έμμεσα ασφαλισμένοι (προστατευόμενα μέλη) που δικαιούνται για πρώτη φορά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (π.χ. νεογέννητα τέκνα άμεσα ασφαλισμένου στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ με ασφαλιστική ικανότητα) ή ανανεώνεται αντίστοιχο δικαίωμά τους,
-Έμμεσα ασφαλισμένοι για τους οποίους υποβάλλεται αίτημα χορήγησης παραπληγικού επιδόματος (ο ΑΜΑ πρέπει να έχει αποδοθεί πριν την υποβολή του αιτήματος),
-Όσες ή όσοι υποβάλουν αίτημα απονομής σύνταξης από το ΙΚΑ ΕΤΑΜ λόγω θανάτου (ο ΑΜΑ πρέπει να έχει αποδοθεί πριν την υποβολή του αιτήματος),
-Τα μέλη οικογενείας (έμμεσα ασφαλισμένοι) προσώπου, που υποβάλει αίτημα για απονομή σύνταξης από ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή τα ενταχθέντα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον γι’ αυτά δικαιούται προσαύξηση στη σύνταξή του (ο ΑΜΑ για κάθε ένα από τα μέλη πρέπει να έχει αποδοθεί πριν την υποβολή του συνταξιοδοτικού αιτήματος).
Στη εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως στην παρούσα φάση δεν απαιτείται να αποδοθεί ΑΜΑ σε έμμεσα ασφαλισμένους, που είναι ήδη καταχωρημένοι σε εν ισχύ οικογενειακά βιβλιάρια υγείας, καθώς για τα πρόσωπα αυτά σχεδιάζεται αυτοματοποιημένη κεντρική διαδικασία απόδοσης ΑΜΑ και σχετικής ενημέρωσής τους.
Η απογραφή θα διενεργείται στην υπηρεσία Μητρώου οποιουδήποτε υποκαταστήματος του Ιδρύματος, χωρίς την υποβολή αίτησης. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επιδείξει έγκυρο αποδεικτικό των ατομικών του στοιχείων (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας), να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ του, να διαθέτει (προαιρετικά) απλό αποδεικτικό στοιχείο για τον IBAN τραπεζικού λογαριασμού, να διαθέτει (προαιρετικά) αποδεικτικά στοιχεία για τυχόν ασφάλισή του σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς ή σε περίπτωση που ενεργεί για την απογραφή άλλου φυσικού προσώπου, να διαθέτει σχετικό νομιμοποιητικό έγγραφο.
Η ΗΔΙΚΑ
Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης υποχρεούνται να καταγράφουν στο πληροφοριακό τους σύστημα ή μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής που ανέπτυξε η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για το σκοπό αυτό, τους δικαιούχους ασφαλιστικής ικανότητας και την αντίστοιχη χρονική διάρκεια αυτής για τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους τους (μέλη οικογένειας) και να ενημερώνουν, σε πραγματικό χρόνο, το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναστέλλει το δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας σε όσους ασφαλισμένους παύουν να πληρούν τις προϋποθέσεις λόγω ληξιαρχικών γεγονότων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κατόπιν διασύνδεσης και διασταύρωσης των στοιχείων με το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ ή, λόγω της απώλειας της ιδιότητας προστατευόμενου μέλους λόγω σπουδών.
Ειδικά για τις περιπτώσεις θανάτου των άμεσα ασφαλισμένων, η ασφαλιστική ικανότητα έμμεσου μέλους δεν αναστέλλεται μέχρι την τελική κρίση του οικείου Φορέα (αναστολή, διαγραφή, μεταβίβαση, παράταση, κ.λπ.), ο οποίος υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα την ΗΔΙΚΑ.