Υστερα από τέσσερα χρόνια αυστηρής εφαρμογής του Μνημονίου που οδήγησε στη μείωση του μέσου εισοδήματος των Ελλήνων κατά 30%, η απόφαση των δικαστικών λειτουργών να επαναφέρουν τους μισθούς τους στα επίπεδα του 2012 και η εσπευσμένη απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τον κλάδο με νομοθετική ρύθμιση πυροδοτούν κύμα αγανάκτησης στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα και διεκδικήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια –ένστολοι, πανεπιστημιακοί και γιατροί. Πολύ περισσότερο, σε όσους αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, μεταξύ αυτών δάσκαλοι και καθηγητές.
Μπροστά στον «πόλεμο» για τους μισθούς που έχει ήδη ξεσπάσει, ο υπουργός επί των Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει συνολικά το ζήτημα της εισοδηματικής πολιτικής στο Δημόσιο σε συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στην αρχή της εβδομάδας. Στόχος είναι να μη σταλεί λανθασμένο μήνυμα χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής και ικανοποίησης αιτημάτων που προκαλούν κόστος.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι προτεραιότητά του είναι να τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων και, κυρίως, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα (Μνημόνιο) που εκπνέει στο τέλος του χρόνου. Παράλληλα προετοιμάζει τα επόμενα βήματα που θα έχουν πρώτο στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.
Η πίεση όμως που δέχεται είναι μεγάλη. Τα αιτήματα για ακύρωση αποφάσεων που είχε προετοιμάσει η κυβέρνηση Παπαδήμου και θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά πληθαίνουν. Οι ένστολοι –στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί –διεκδικούν άμεσα την καταβολή του μέρους των αποδοχών τους που κόπηκε τον Αύγουστο του 2012 και την αποκατάσταση των αποδοχών τους όπως ακριβώς έκανε η κυβέρνηση με τους δικαστικούς, δεδομένου ότι έχει προηγηθεί και γι’ αυτούς απόφαση των δικαστηρίων που έκρινε την αναδρομική μείωση των μισθών τους αντισυνταγματική.
Συμβιβασμός
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μελετά την απόφαση και θα καλέσει τους στρατηγούς για να βρουν συμβιβαστική λύση. Οπως εξηγεί μιλώντας προς «Το Βήμα», για τους μισθούς των δικαστικών το δημοσιονομικό κόστος έχει προβλεφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και δεν δημιουργεί, πέραν των αντιδράσεων, πρόβλημα. Για τους ενστόλους δεν έχει εκτιμηθεί το κόστος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση μπορεί να δοθεί με την αποκατάσταση των βασικών μισθών των ενστόλων στα προ περικοπών επίπεδα, απόφαση που επηρεάζει και τις συντάξεις των αποστράτων, αλλά σε καμία περίπτωση οι αυξήσεις δεν θα είναι γενικευμένες και δεν θα δίδονται σε όλους, ανεξαρτήτως βαθμολογικής εξέλιξης και θέσης.
Οπως είναι γνωστό, οι ένστολοι λαμβάνουν προσαύξηση ως και τα δύο τρίτα δύο βαθμών πάνω από τον διοικητικό τους βαθμό. Το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά ότι πιθανή κατάργηση των μισθολογικών προαγωγών και προσαρμογή της αμοιβής με βάση τον διοικητικό τους βαθμό θα αποφέρουν εξοικονομήσεις ύψους 225 εκατ. ευρώ (150 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, 99 εκατ. ευρώ από την Αστυνομία, 11 εκατ. ευρώ από το Λιμενικό, 15 εκατ. ευρώ από την Πυροσβεστική).
Το ζήτημα είναι σύνθετο και η λύση δύσκολη, καθώς ήδη έχουν εκδηλωθεί πιέσεις από βουλευτές της ΝΔ που θέλουν να προβάλουν σήμερα «φιλολαϊκό προφίλ», αν και είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τις περικοπές.
Χάρτης αμοιβών
Σε άλλο μήκος κύματος κινείται ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως μεταδίδουν συνεργάτες του επιμένει στην υλοποίηση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Στις αρχές Ιουλίου η κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να παραδώσει στην τρόικα πλήρη χαρτογράφηση των αμοιβών στον δημόσιο τομέα, από το ενιαίο μισθολόγιο, τα ειδικά μισθολόγια, αλλά και τις αμοιβές που δίδονται σε εργαζομένους σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, για τα οποία υπάρχουν εκτιμήσεις ότι έχουν ξεφύγει από τις γενικές αρχές περικοπών.
Από τη χαρτογράφηση θα προκύψουν οι «μεγάλες ανισότητες» αλλά και «ακρότητες» υψηλών αμοιβών στο Δημόσιο. Οπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής» τον Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα νομοθετηθούν συνολικά αλλαγές στις αμοιβές του Δημοσίου.
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ
Το κόστος και οι προκλήσεις
Με τις εξελίξεις που πυροδότησαν οι δικαστικές αποφάσεις για την ακύρωση των περικοπών του 2012 στα ειδικά μισθολόγια έχει ήδη προκληθεί σημαντικό δημοσιονομικό κόστος.
Για τους δικαστικούς, οι οποίοι μέσω του Μισθοδικείου είχαν εξασφαλίσει αυξήσεις από 23% ως 50% την περίοδο 2008-2012, τα αναδρομικά που θα καταβληθούν ανέρχονται σε 99 εκατ. ευρώ και η ετήσια δαπάνη για τις αυξημένες αποδοχές τους σε 69 εκατ. ευρώ
Για τους ενστόλους, μόνο για την καταβολή των αναδρομικών στους εν ενεργεία χρειάζονται 420 εκατ. ευρώ, ενώ για τους συνταξιούχους 130 εκατ. ευρώ. Η ετήσια δαπάνη για την καταβολή αυξημένων αποδοχών ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ.
Για την αποκατάσταση των αμοιβών στα ειδικά μισθολόγια των γιατρών, των πανεπιστημιακών και των διπλωματών απαιτούνται 320 εκατ. ευρώ.
Το ζήτημα των αμοιβών των δικαστικών λειτουργών και οι αποφάσεις των μισθοδικείων έχουν απασχολήσει όλες τις κυβερνήσεις από το 2004 και μετά. Η εξέλιξη των αμοιβών τους καθορίστηκε επί της ουσίας από τους ίδιους με σειρά αποφάσεων και περιγράφεται στην επισκόπηση δαπανών του Δημοσίου (spending review) που προετοίμασε η κυβέρνηση Παπαδήμου. Εκεί αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Οι δικαστές, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που τους παρείχε το Σύνταγμα, με την ερμηνεία του ΣτΕ αλλά και παλαιότερες πολιτικές αποφάσεις για υπέρογκες αμοιβές προέδρων Ανεξάρτητων Αρχών (ΑΔΑ), προσέφυγαν στο Μισθοδικείο που εξέδωσε την απόφαση 13/2006 με την οποία αύξησαν σημαντικά τις αποδοχές τους (περίπου 60% για τους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς). Οι αυξήσεις αφορούσαν τον βασικό μισθό και το χρονοεπίδομα. Παρά τις μειώσεις κατά 20% στα επιδόματα που είχαν οι δικαστικοί λειτουργοί, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (Ιούλιος 2011), οι αυξήσεις στις συνολικές αποδοχές τους κυμαίνονται από 25% περίπου στους νεοεισερχομένους έως και πάνω από 50% για τους ανώτατους δικαστικούς. Οι αυξήσεις επειδή αφορούν τις συντάξιμες αποδοχές μεταφέρθηκαν και στις συντάξεις των δικαστικών».
Τότε προτάθηκαν η επαναφορά των αποδοχών τους στα προ της απόφασης επίπεδα και η μείωσή τους κατά 20%. Τις προτάσεις αυτές υιοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μετά τις εκλογές του 2012 έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με περικοπές, αλλά σήμερα τις παίρνει πίσω.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ