Παρά τις πρωτοβουλίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των κυβερνήσεων κυρίως σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία για τον περιορισμό του καπνίσματος –απαγόρευση σε εσωτερικούς χώρους, στο 65% της επιφάνειας του πακέτου πρέπει να αποτυπώνονται συνδυασμένες προειδοποιήσεις για την υγεία ακόμη και με αντιαισθητικές εικόνες, απαγόρευση διαφήμισης κ.ά. -, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα παραμείνουν καπνιστές. Είτε γιατί τους αρέσει το τσιγάρο είτε γιατί είναι εθισμένοι σε αυτό.
Γι’ αυτούς τους πελάτες όλες οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες προσπαθούν να λανσάρουν νέα προϊόντα με λιγότερο βλαπτικές ουσίες, καθώς αποδεδειγμένα τα συμβατικά τσιγάρα ευθύνονται για πολλές επιπλοκές στην υγεία του καπνιστή.
Στο πλαίσιο αυτό, η Philip Morris International ύστερα από 10 χρόνια έρευνας και έχοντας δαπανήσει περί τα 2 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ένα νέο καπνικό προϊόν, το οποίο επειδή δεν καίγεται όπως τα συμβατικά τσιγάρα εκλύει –σύμφωνα πάντα με την εταιρεία –αισθητά λιγότερες επιβλαβείς ουσίες (πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα κ.ά.).
Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον έλληνα διευθύνοντα σύμβουλο της PMI κ. Ανδρέα Καλαντζόπουλο στην ετήσια ενημέρωση των μετόχων και επενδυτών της πολυεθνικής στα κεντρικά της γραφεία στην Ελβετία.
Η ΡΜΙ έχει εστιάσει στην ανάπτυξη νέων προϊόντων επόμενης γενιάς που δυνητικά θα μειώνουν σημαντικά ή θα εξαλείφουν όλο το φάσμα των επιβλαβών συστατικών. Αποφεύγοντας την καύση και επιτυγχάνοντας θέρμανση του καπνού, οι επιβλαβείς ουσίες που εισπνέει ο καπνιστής μειώνονται αισθητά, υποστηρίζει η PMI.
Η εταιρεία έχει ήδη κατοχυρώσει περισσότερες από 500 πατέντες παγκοσμίως και εκκρεμούν αιτήσεις για άλλες περίπου χίλιες.
Και το όνομα αυτού, iQOS


Το πρώτο νέο προϊόν που θα κυκλοφορήσει με το όνομα iQOS είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που θερμαίνει τον καπνό σε θερμοκρασία κάτω από το επίπεδο της καύσης (έως 350 βαθμούς Κελσίου έναντι 800 βαθμών που είναι η θερμοκρασία κατά την καύση ενός συμβατικού τσιγάρου) ώστε να μην καίγεται, αλλά να εκλύεται η νικοτίνη και το άρωμα του καπνού με λιγότερα επιβλαβή παράγωγα της καύσης.
Το iQOS, που θα μπορούν να δοκιμάσουν από τα τέλη του 2014 οι καπνιστές στην Ιταλία και την Ιαπωνία, είναι μια λεπτή μαύρη συσκευή η οποία υποδέχεται ένα ειδικό χάρτινο σωληνάριο που περιέχει καπνό και ένα λευκό φίλτρο. Ενα επαναφορτιζόμενο θερμαντικό στοιχείο αυξάνει τη θερμοκρασία στους 350 βαθμούς Κελσίου δημιουργώντας ατμό από τον καπνό που απελευθερώνει νικοτίνη και άρωμα.
Η ΡΜΙ επεξεργάζεται τρία ακόμα προϊόντα, εκ των οποίων ένα περιέχει καπνό, όπως στο σύστημα iQOS, και τα άλλα δύο περιέχουν νικοτίνη.
Προκειμένου να μπορέσει στο μέλλον να αποδείξει με επιστημονική τεκμηρίωση ότι τα προϊόντα που δεν καίγονται αλλά θερμαίνονται μειώνουν τον κίνδυνο για τον καπνιστή, η ΡΜΙ ακολουθεί επιστημονική μεθοδολογία παρόμοια με αυτές που χρησιμοποιεί η φαρμακοβιομηχανία.
Γι’ αυτό και η πλειονότητα των 400 επιστημόνων που εργάζονται στα εργαστήρια και τις βιομηχανικές δοκιμές προέρχεται από τον φαρμακευτικό κλάδο. Σύντομα αναμένονται τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε ενήλικους καπνιστές.

«Τα προϊόντα αυτά μπορούν να έχουν εξαιρετικά μεγάλο όφελος για τη δημόσια υγεία σε σύντομο χρονικό διάστημα
» αναφέρει ο κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος.

«Αν όλοι οι καπνιστές στη Βρετανία σταματούσαν να καπνίζουν τσιγάρα και ξεκινούσαν να καπνίζουν ηλεκτρονικά τσιγάρα, θα σώζαμε από τον θάνατο πέντε εκατομμύρια ανθρώπους που σήμερα ζουν
» είχε δηλώσει ο κ. John Britton, Chair of the Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group, στο BBC τον Φεβρουαρίου του 2013.
Σε ποιους απευθύνεται


Από τη PMI υποστηρίζουν πως ο στόχος του νέου προϊόντος δεν είναι η προσέλκυση νέου τμήματος του πληθυσμού. Το προϊόν αυτό απευθύνεται στους καπνιστές που αναζητούν μια εναλλακτική στο παραδοσιακό τσιγάρο.
Μάλιστα, στην ιστοσελίδα της εταιρείας αναφέρονται τα εξής: «Οι καπνιστές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου δεν αποτελούν εναλλακτική λύση ως προς τη διακοπή του καπνίσματος και ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα».
Από την άλλη πλευρά, έξι τρισεκατομμύρια τσιγάρα πωλούνται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Αν το νέο προϊόν της ΡΜΙ καταφέρει να προσελκύσει ένα μερίδιο ακόμα και της τάξης του 3-5%, οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 30 δισ. και τα κέρδη της εταιρείας θα αυξηθούν κατά περίπου 700 εκατ. δολάρια!
H Philip Morris έχει παρουσία στη χώρα μας καθώς το 2003 εξαγόρασε την καπνοβιομηχανία Παπαστράτος.
Το 2009 εγκαινίασε τη νέα μονάδα της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, επένδυση που ανήλθε στα 100 εκατ. ευρώ, και ανέβασε τα επενδυμένα κεφάλαιά της στην Ελλάδα στα 600 εκατ. ευρώ.
Στη μονάδα και τις διοικητικές υπηρεσίες απασχολούνται πάνω από 700 άτομα. Πέρυσι, η Philip Morris υπέγραψε συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση με την οποία δεσμεύτηκε να απορροφήσει την τριετία 2013-2015 το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών. H αξία της συμφωνίας ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Περιορισμοί
Οι κανόνες επικοινωνίας

Το νέο προϊόν μπορεί να κυκλοφορήσει ανά πάσα στιγμή σε όλες τις χώρες, αλλά θα υπόκειται στους περιορισμούς διαφήμισης των καπνικών προϊόντων.
Η PMI αλλά και άλλες καπνοβιομηχανίες που έχουν στη φαρέτρα τους ανάλογες πατέντες αναρωτιούνται, εφόσον πράγματι αποδεικνύεται επιστημονικά ότι τα προϊόντα τους είναι σημαντικά λιγότερο βλαβερά από τα τσιγάρα, πώς μπορούν να τα κάνουν γνωστά αφού υπάρχει δεσμευτικό πλαίσιο.
Σε αυτή την περίπτωση το κράτος πρέπει να θεσπίσει έναν συμπαγή και αντικειμενικό μηχανισμό επιστημονικού ελέγχου των ισχυρισμών για τη μείωση της βλάβης.
Η πρώτη χώρα διεθνώς που διαθέτει τέτοια ολοκληρωμένη νομοθεσία είναι οι ΗΠΑ. Εκεί ο FDA είναι ο αρμόδιος φορέας να κρίνει εάν ένα προϊόν καπνού είναι λιγότερο βλαβερό από άλλα και εφόσον αυτό τεκμηριώνεται επιστημονικά, τότε επιτρέπει στον κατασκευαστή του προϊόντος να προβάλει τον αντίστοιχο ισχυρισμό προς τον καταναλωτή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ