Αισθητή υποχώρηση σημειώνει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας αλλά και των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης, ενώ το ράλι στα ελληνικά ομόλογα εντάθηκε σήμερα και από τη θετική αντιμετώπιση της αγοράς στην τοποθέτηση του οικονομολόγου Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί, όπως λέγεται, την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει τη δύσκολη μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας στο πλαίσιο και των επικείμενων διαπραγματεύσεων με τους θεσμικούς δανειστές της Ελλάδας (την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ) για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα όμως, αν και o νέος «τσάρος» της οικονομίας αναμένεται να διατηρήσει στο επίκεντρο της προσοχής τη δημοσιονομική πειθαρχία, θεωρείται πιθανόν να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη με τη μείωση των φόρων.
Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου (που ακολουθεί ευθέως αντίστροφη πορεία ως προς την τιμή) υποχωρούσε μάλιστα κάτω από το 4%, στο 3,95%, σημαντικά χαμηλότερα του 4,95% κατά την έκδοσή του στις 10 Απριλίου. Αυτό καθιστά τον πενταετές τίτλο ιδιαίτερα ελκυστικό και διευκολύνει, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, τη χώρα να βγει ξανά στις αγορές πριν από τα τέλη του έτους, με χαμηλό σχετικά κόστος.
«Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για την Ελλάδα αν θέλει να βγει ξανά στις αγορές, αργότερα στο έτος, με μικρής ή μέσης διάρκειας τίτλους όπως το 12μηνο ή την επταετία» εκτίμησαν διαχειριστές ομολόγων.
Η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς υποχωρούσε στο 5,54%, σε επίπεδα που είχε να βρεθεί από τις αρχές του 2010, πριν από την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο. Το Δημόσιο άντλησε επίσης σήμερα 1,625 δισ. ευρώ από την έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά, καθώς το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 2,15%, πολύ χαμηλότερα από το 2,70% στην αντίστοιχη έκδοση του Μαΐου.


Η απόφαση της ΕΚΤ

Το «πακέτο Ντράγκι» πυροδότησε ράλι συνολικά στην αγορά ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας με την Ισπανία και την Ιρλανδία να δανείζονται πια φθηνότερα από τις ΗΠΑ, ενώ σε νέο χαμηλό ρεκόρ βρέθηκε η απόδοση του πορτογαλικού δεκαετούς. Το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού για μία ημέρα –γνωστό ως EONIA –διαμορφώθηκε στο 0,053%, ενώ η ΕΚΤ ελπίζει ότι η μείωσή του θα μεταφερθεί στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και θα στηρίξει την ανάπτυξη.
Διεθνείς επενδυτικές τράπεζες εκτίμησαν ότι οι αποφάσεις της ΕΚΤ θα διασφαλίσουν μια περίοδο χαμηλής μεταβλητότητας. Αυτό θα οδηγήσει τους επενδυτές να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε υψηλής απόδοσης κρατικά ομόλογα οδηγώντας το κόστος δανεισμού των χωρών της περιφέρειας κοντά σε αυτό των ασφαλέστερων ανταγωνιστών τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή κυβέρνηση προσέλαβε έξι διεθνείς τράπεζες (Deutsche Bank, Goldman Sachs International, HSBC, UBS Investment Bank και VTB Capital) για να οργανώσει σειρά επαφών με επενδυτές στην Ευρώπη, κίνηση που ίσως να προμηνύει την επιστροφή της χώρας στις αγορές νωρίτερα από ό,τι προβλέπεται στο μνημόνιό της.
Από την άλλη πλευρά πάντως προβληματισμένο εμφανίζεται το ΔΝΤ που βλέπει μεταρρυθμιστική κόπωση στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως οι στόχοι της ΤτΕ για τα επιπλέον κεφάλαια αντανακλούν αισιόδοξες παραδοχές για την ικανότητα των τραπεζών να λύσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω (οργανικής) ανάπτυξης καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία. «Η αντιμετώπιση του προβλήματος (των μη εξυπηρετούμενων δανείων) ίσως αποτελέσει μια πρώιμη δοκιμή του νέου (Ευρωπαϊκού) Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM)» ανέφερε. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, μιλώντας στο Reuters, αντέτεινε ότι ακόμη και αν υπάρξουν κάποιες επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες, αυτές θα καλυφθούν πιθανώς από τους νέους μετόχους των τραπεζών.

HeliosPlus