Οι ψυχροπολεμικές σχέσεις Ρωσίας – ΕΕ προϊδεάζουν για ένα δύσκολο χειμώνα, ο οποίος μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχρός, δεδομένης της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, μέσα σ’ αυτό το κλίμα, φαίνεται να αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας ως εναλλακτικού διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες της Κασπίας προς την Ευρώπη για την απεξάρτησή της από τη Ρωσία.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, το θέμα κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου για τα ενεργειακά θέματα κοινοτικού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ο κοινοτικός επίτροπος παρουσίασε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι Βρυξέλλες δίνουν επιτέλους το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική SOCAR.

Από τη δέσμη των προτάσεων που παρουσίασε, αλλά και από τα όσα δήλωσε για το περιεχόμενο της συνάντησής του με τον έλληνα πρωθυπουργό κατέστη σαφές ότι πρωταρχικός στόχος του γερμανού επιτρόπου είναι η συνεχής αύξηση των πηγών και των οδών διοχέτευσης του φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι ο ρόλος της Ελλάδας εν προκειμένω είναι κομβικός.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Βρυξέλλες είναι πλέον έτοιμες να βοηθήσουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να αυξήσει τη ροή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν αίροντας τις ενστάσεις που είχαν θέσει σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

Παρουσιάζοντας την ουσία του ευρωπαϊκού προβλήματος, που μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία και την Ουκρανία είναι εξαιρετικά οξυμμένο, ο Γκ.Ετινγκερ επεσήμανε ότι η ρωσική Gazprom είναι ο βασικός εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και ότι σε πολλές χώρες – μέλη της ΕΕ έχει δεσπόζουσα θέση.
Όπως σημειώνουν Τα Νέα, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν λόγω της κρίσης στην Ουκρανία διακοπές της ροής αερίου προς την ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα, ανέφερε ότι είναι πρωταρχικής σημασίας ζήτημα η αποθήκευση εντός των επόμενων μηνών ποσοτήτων φυσικού αερίου επαρκών για ένα έτος. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα εισηγηθεί εντός του Ιουνίου στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων μέτρα για την ολοκλήρωση της αγοράς του αερίου στην Ευρώπη.
Μείζονος σημασίας εξέλιξη θα είναι, σύμφωνα με τον γερμανό επίτροπο, η σύσταση ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού ο οποίος θα διαπραγματεύεται τις τιμές αγοράς του αερίου για λογαριασμό του συνόλου των χωρών της ΕΕ.

Αγοράζοντας στη χονδρική από τους Ρώσους, η Gazprom δεν θα έχει πλέον το δικαίωμα να καθορίζει τις τιμές ανάλογα με τον βαθμό εξάρτησης της κάθε χώρας από το ρωσικό αέριο, ανέφερε ο Γκ. Ετινγκερ, τονίζοντας ταυτοχρόνως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάθε λόγο να ευνοεί τη διενέργεια ρωσικών επενδύσεων στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, εφόσον όμως οι επενδύσεις αυτές είναι συμβατές προς την κοινοτική νομοθεσία που αφορά την παραγωγή και διανομή του αερίου.