Υπέρ της εφαρμογής συστήματος αμοιβών βάσει της απόδοσης των δημοσίων λειτουργών τάσσεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστεί προσεκτικά και σχεδιασμένα ένα τέτοιο σύστημα θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και φορέων.
«Η εφαρμογή ενός προσεκτικά σχεδιασμένου, δυναμικού και ευέλικτου, προσαρμοσμένου στην ελληνική δημοσιονομική πραγματικότητα, αλλά και βασισμένου στα βέλτιστα παραδείγματα που τηρούνται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα διεθνώς, συστήματος αμοιβών βάσει απόδοσης των δημοσίων λειτουργών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των δημοσίων υπηρεσιών και φορέων», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.
Στις 4.750 ευρώ οι αποδοχές του Χ. Θεοχάρη
Η θέση αυτή του υπουργού Οικονομικών διατυπώνεται με αφορμή ερώτηση που είχαν καταθέσει οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιάννης Κουράκος και Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας του να απαντήσει αν στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, καταβάλλεται μπόνους.
Στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών παραθέτει τα στοιχεία που αφορούν στο μισθολογικό κόστος του γενικού γραμματέα Εσόδων και διευκρινίζει ότι πέραν των 4.750 ευρώ (οι αποδοχές του από βασικό μισθό, επίδομα θέσης και έξοδα παράστασης) δεν καταβάλλεται επί πλέον καμία άλλη αμοιβή.
Οι δύο βουλευτές κατέθεσαν την ερώτηση ορμώμενοι από διάταξη, σύμφωνα με την οποία «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να προβλέπεται ετήσια ειδική ανταμοιβή (bonus) του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ως ποσοστό επί των εισπράξεων της Γενικής Γραμματείας που υπερβαίνουν τον ετήσιο στόχο».
Οι κ. Κουράκος και Νικολόπουλος είχαν επισημάνει ότι η σχετική διάταξη κινείται στο πλαίσιο της κινητροδότησης για την αύξηση εσόδων από φόρους και μεταλλάσσει το θεσμικό ρόλο της θέσης του Γενικού Γραμματέα Εσόδων.