Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργός Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.

«Βρήκα το επιχείρημα τρομακτικό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκάιτνερ.

Ο ίδιος περιγράφει και ένα ακόμη περιστατικό με ελληνικό ενδιαφέρον. Διαδραματίστηκε στο θέρετρο Ικαλουί του Καναδά στη Σύνοδο της G7 τον Φεβρουάριο του 2010. Σύμφωνα με τον Γκάιτνερ οι Ευρωπαίοι κατά τη διάρκεια του δείπνου της G7 παρουσιάσθηκαν επικριτικοί για την «ασυδοσία» των Ελλήνων.

Όπως τονίζει μάλιστα, «υπήρξαν εκκλήσεις για λιτότητα και δικαιοσύνη Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και αποφασιστικές δεσμεύσεις να αποτραπεί ο ηθικός κίνδυνος που θα προκαλούσε μια στήριξη στην Ελλάδα».

Ο Γκάιτνερ περιγράφει και τα λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Όπως τονίζει αρχικά είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο του 2010 ένα «παράλογα τσιγκούνικο» πακέτο διμερών δανείων 25 δισ. ευρώ, το οποίο θα χορηγούσαν σε συνδυασμό με σκληρά μέτρα.

Το τελικό πακέτο στήριξης (110 δισ. ευρώ) που συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την ΕΕ αν και φαινόταν επαρκές για να καλύψει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για δύο χρόνια, «υπονομεύθηκε από τις δρακόντειες περικοπές και τη ρητορική της Παλαιάς Διαθήκης».

Τέλος, ο Γκάιτνερ επικαλείται δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ, τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, ότι «αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα βάλουμε αμέσως το πόδι μας στο φρένο».

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία ο Τίμοθι Γκάιτνερ από τον Ιανουάριο 2010 έως τον Ιούνιο 2012 είχε 168 συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με αξιωματούχους της Ευρωζώνης και 114 συναντήσεις ή τηλεφωνικές συνομιλίες με στελέχη του ΔΝΤ.

Η μαρτυρία Βενιζέλου

Η αφήγηση του πρώην υπουργού Οικονομικών έχει πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς καταδεικνύει ότι η Γερμανία ακόμη και 10 μήνες μετά την επίσημη και κατηγορηματική άρνηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας να δεχθεί οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ η Γερμανία συντηρούσε το θέμα και μάλιστα σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Στα γεγονότα του Βρότσλαβ, αναφέρθηκε χθες ο κ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha και στην Σοφία Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:

«Να σας πω το εξής, όταν πήγα στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, με το φίλο μου τον κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε, το Σεπτέμβριο του 2011, πριν συμφωνήσουμε με το δεύτερο πρόγραμμα, και μου είπε ο άνθρωπος με πολύ μεγάλη ευγένεια «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ…«

« Και ο κύριος Άσμουσεν που τον συνόδευε τότε ως συνεργάτης του -εμένα με συνόδευε ο κύριος Ζανιάς- είπε «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος»».