Μικρό «καλάθι» για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αντιμετώπιση του κινδύνου του αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη κρατούν οι επενδυτές εν όψει της προγραμματισμένης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη. Παρά τη μικρή άνοδο του πληθωρισμού τον Απρίλιο, με βάση τα επίσημα στατιστικά που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat), από το 0,50% στο 0,70%, οι αναλυτές εκτιμούν ότι και αυτή τη φορά ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα αναβάλει για επόμενες συνεδριάσεις τις αποφάσεις για επιθετικότερη δράση προς την κατεύθυνση τόνωσης της αγοράς.
Σύμφωνα με οικονομολόγους, από άλλα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες προκύπτουν ενδείξεις ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα και αυτή τη φορά τα επιτόκια, ενώ δεν θα προχωρήσει στη λήψη άλλων μέτρων, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ντράγκι έχει κατά καιρούς δεσμευθεί για αυτό αν ο χαμηλός πληθωρισμός επιμείνει. Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι η ΕΚΤ έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία στις αρχές του 2014 να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα ξεφεύγοντας από τον έμφυτο θεσμικό συντηρητισμό της και αναλαμβάνοντας προληπτική δράση.
Ο κ. Ντράγκι μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε συνέδριο στην Ολλανδία είχε παράσχει διαβεβαιώσεις ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα είναι εξίσου ενεργό έναντι του πληθωρισμού και του αποπληθωρισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκε σε τρία πιθανά σενάρια για τον τρόπο που θα αναχαιτίσει τον χαμηλό πληθωρισμό και την ανατίμηση του ευρώ η Ευρωτράπεζα.
Στο πρώτο σενάριο προβλέπεται ότι η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ σε ευρύ πρόγραμμα αγορών τίτλων. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και ενδεχομένως αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και θα ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις στην αγορά ομολόγων. Το τρίτο σενάριο προβλέπει την παροχή επιπρόσθετης μακροπρόθεσμης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (προγράμματα LTRO) ή την αγορά τιτλοποιημένων δανείων από την ΕΚΤ. Αυτό θα συνέβαινε αν διαπιστωνόταν επιδείνωση στον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών αυτή την εβδομάδα στρέφεται και στις άλλες δύο μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Τράπεζα της Αγγλίας (BOE). Μεγάλη σημασία δίνουν οι οικονομολόγοι στην ομιλία της επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Παρά τα απογοητευτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την πορεία του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο του 2014, την περασμένη εβδομάδα τα στατιστικά για την ανεργία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήταν ενθαρρυντικά.
Ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάκαμψης και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένουν οι οικονομολόγοι από τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας. Ειδικότερα οι δείκτες προσδοκιών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα του 50, αν και καταγράφεται μια συνεχής μείωσή τους τους τελευταίους μήνες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να φρενάρει τους σχεδιασμούς της Τράπεζας της Αγγλίας για αναστολή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Πάντως προς την αντίθετη κατεύθυνση λειτουργεί η πορεία της ανεργίας στη Βρετανία, η οποία έχει πλέον υποχωρήσει κάτω από το ποσοστό-«ορόσημο» του 7% καθώς η BOE έχει προαναγγείλει ανάκληση της παροχής ρευστότητας όταν κατακτηθεί αυτός ο στόχος.
HeliosPlus