Ελλάδα και Πορτογαλία θα είναι δύο από τα κεντρικά θέματα που συζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Όσον αφορά την Ελλάδα, στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με δεδομένο ότι η Αθήνα εκπλήρωσε τον όρο του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που είχε θέσει τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup προκειμένου να προχωρήσει σε κινήσεις που θα ανακουφίζουν την Ελλάδα από το βάρος του χρέους. Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, θα πρέπει να αναμένεται μια δήλωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.
Έξοδος από το μνημόνιο για την ΠορτογαλίαΜετά την Ισπανία και την Ιρλανδία, η Πορτογαλία είναι η τρίτη χώρα που θα βγει από το μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο ανακοίνωσε χθες ότι η κυβέρνηση του αποφάσισε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της χώρας στο τέλος του μήνα, χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων από τους ευρωπαίους εταίρους της. «Λάβαμε την απόφαση αυτή επειδή αντιμετωπίστηκε θετικά η στρατηγική μας για την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές, καθώς έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο πεδίο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών μας και έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία μας», υπογράμμισε ενόψει του σημερινού Eurogroup ο πορτογάλος πρωθυπουργός.
Την απόφαση της πορτογαλικής κυβέρνησης χαιρέτισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η προαναγγελθείσα ολοκλήρωση του προγράμματος καταδεικνύει εκ νέου ότι ο κοινός δρόμος που χαράξαμε στην ευρωζώνη είναι ο ορθός δρόμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Σόιμπλε.
Πριν από την σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Σιιμ Κάλας θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες προγνώσεις της Κομισιόν για την οικονομία στην ευρωζώνη. Μέχρι τώρα η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης στον χώρο του κοινού νομίσματος κατά 1,2 για το 2014, ενώ για το 2015 προβλέπει αύξηση κατά 1,8%.