Σε σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών τη διετία 2015 – 2016. Αυτό αναφέρεται στην έκθεση της τρόικας αναφορικά με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στην τελευταία συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Οπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, «το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να γίνει σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ωστόσο ο νέος ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που ισχύει από φέτος θα βασιστεί στις αντικειμενικές αξίες του 2007».
Η διαδικασία αλλαγών στις τιμές ζώνης της Εφορίας, που ισχύουν εδώ και μια 7ετία, έχει ξεκινήσει και το δύσκολο αυτό έργο έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας με εξειδικευμένα στελέχη.
Στο μικροσκόπιο


Η διάρκεια συλλογής στοιχείων από την πραγματική αγορά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2014. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά της τρόικας ότι η ομάδα εργασίας έχει βάλει κάτω 5.500 τιμές ζώνης σε ολόκληρη την επικράτεια και ήδη συγκεντρώνει πληροφορίες από τις κατά τόπους επιτροπές που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτόν ώστε να καταγράψει τις αποκλίσεις. Μάλιστα, τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα ανέρχονται σε περίπου 11.000 τιμές ζώνης σε ολόκληρη την περιφέρεια. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιος αριθμός από τις περιοχές που κάλυπταν οι αντικειμενικές αξίες του 2007.
Μέχρι στιγμής η όλη διαδικασία βασίζεται ουσιαστικά στην «επικαιροποίηση» (update) των τιμών του 2007 σε παρούσες αξίες η οποία σε λίγους μήνες θα ολοκληρωθεί.
Ομως η δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση του συγκεκριμένου έργου έχει να κάνει με την τροφοδοσία των σχετικών πινάκων με τις πραγματικές τιμές της αγοράς που προκύπτουν από συναλλαγές –μεταβιβάσεις, πληρωμές φόρων, συμβόλαια ενοικίων, στεγαστικά δάνεια κ.τ.λ.
Από τον Ιανουάριο του 2017 στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να έχουν εξισωθεί οι αγοραίες – πραγματικές τιμές με αυτές της Εφορίας. Αν επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος θα βοηθήσει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της κτηματαγοράς που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο ναδίρ τόσο από πλευράς συναλλαγών όσο και από πλευράς επενδυτικών κινήσεων.
Οι ίδιοι παράγοντες διαπιστώνουν καθημερινά ότι ένας από τους λόγους του παρατεταμένου «παγώματος» της κτηματαγοράς είναι εκτός από την ύφεση και η υψηλή φορολογία που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις των ακινήτων όχι μόνο λόγω των συντελεστών αλλά κυρίως των υψηλών πλέον αντικειμενικών αξιών.
Πλέον οι περισσότερες αγοραπωλησίες πραγματοποιούνται σε τιμές κάτω από τιςαντικειμενικές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιος να πληρώνει πολύ μεγαλύτερο φόρο από αυτόν που κανονικά αναλογεί στο ύψος της πραγματικής αξίας του ακινήτου του.
Η παγίδα


Ωστόσο στο όλο εγχείρημα του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει μια παγίδα. Ελλοχεύει ο κίνδυνος αύξησης αντικειμενικών αξιών σε «φθηνές» περιοχές με χαμηλή τιμή ζώνης, ενώ αντίθετα στις ακριβές περιοχές όπου οι τιμές ζώνης της Εφορίας ήταν ήδη πολύ υψηλά από τον Μάρτιο του 2007 και οι πραγματικές τιμές έχουν καταβαραθρωθεί είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα υπάρξει μεγάλη πτώση στιςαντικειμενικέςαξίεςτων εν λόγω ακινήτων.
Από μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα προκύψει αντίστοιχη αύξηση σε μια σειρά φόρους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις τιμές ζώνης της Εφορίας.
Ειδικότερα θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων, ο νέος φόρος ακινήτων μέσω ΔΕΗ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και πηγαίνει στα ταμεία των δήμων, τα τεκμήρια διαβίωσης κατοικιών που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν τη φορολογία σε υψηλότερα επίπεδα κ.τ.λ.
Επίσης, από το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθορίζονται ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος γονικών παροχών και ο φόρος κληρονομιών, ενώ βάσει αυτών καθορίζεται και το ελάχιστο τεκμαρτό ενοίκιο κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Συνεχίζεται η πτώση των τιμών
  • Πανελλαδικά οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων ήταν κατά 8% χαμηλότερες σε σχέση με το 2012, ενώ των νεόδμητων κατά 7%, ενώ συγκριτικά η πτώση το προηγούμενο έτος ήταν 13% και 9% αντιστοίχως. Αυτό προκύπτει από στοιχεία έρευνας της RE/MAX Ελλάς. Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 8%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 7%, ενώ οι τιμές στα νεόδμητα παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 9% και για τα νεόδμητα στο 6% – 7%.
  • Σε όλη τη χώρα πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες -μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα (ποσοστό 5% και 13% αντίστοιχα).
  • Συνεχίζοντας την τάση των προηγούμενων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 87%, έναντι των νεόδμητων και νέων (μέχρι 5ετίας) που μόλις συγκέντρωσαν το 13% (πλήρης αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησαν μόλις το 2% των αγοραστών).
  • Οσον αφορά το εμβαδόν των κατοικιών που προτίμησαν πέρυσι οι αγοραστές παρατηρούνται τα εξής: 8 στους 10 (79%) αγοραστές προτίμησαν τις μικρές και μεσαίες κατοικίες (δηλαδή μέχρι εμβαδού 110 τ.μ.), με το ενδιαφέρον του συνόλου των αγοραστών να εστιάζεται στην κατηγορία 1-50 τ.μ. Δεύτερη στις προτιμήσεις η κατηγορία 71 – 90 τ.μ. (22%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ