Στη σημασία ανάδειξης της Αθήνας ως βασικού μοχλού προβολής και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία
Ολγα Κεφαλογιάννη στη διεθνή διάσκεψη «Ο Τουρισμός πόλεων και η Αστική Ανάπτυξη», η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 2
ου Travel Trade Athens Workshop.
«Η Αθήνα είναι ο καθρέφτης της χώρας. Οφείλουμε να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης, να εκσυγχρονίσουμε το παρεχόμενο τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας», τόνισε η υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος όλων είναι η Αθήνα να γίνει μητροπολιτικό κέντρο τουρισμού, με αναβαθμισμένο επίπεδο υπηρεσιών.
Το σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την Αθήνα στοχεύει στην κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και την ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε και επισήμανε τα έργα υποδομής τα τελευταία χρόνια, εστιάζοντας στην κατασκευή της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Λυρικής Σκηνής και του μεγάλου περιβαλλοντικού πάρκου, έργο που υλοποιεί το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Επίσης ανακοίνωσε ότι τηνεπόμενη εβδομάδα θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα και τους Δελφούς το διεθνές συνέδριο της διεθνούς ομοσπονδίας κινηματογραφιστών.
Ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) του Δήμου Αθηναίων και το Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB), σε συνεργασία με τον European Tour Operators Association (ΕΤΟΑ),ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης ανέφερε ότι όλες οι διεθνείς μελέτες και έρευνες συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι έχει ανατείλει η εποχή των μεγαλουπόλεων, με τις σύγχρονες τάσεις αστικοποίησης να επιφέρουν διόγκωση των μεγεθών τους και αύξηση του αριθμού τους ανά τον κόσμο.
Αναφερόμενος σε εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, σημείωσε ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές μέχρι το έτος 2050, ενώ η UNESCO πριν από λίγα χρόνια, προέβλεπε ότι μέχρι το 2015 θα υπάρχουν 26 μεγαλουπόλεις, με περισσότερα από δέκα εκατ. άτομα πληθυσμό. Ο ίδιος ανέλυσε το «Εργο Αθήνα» το οποίο εξελίσσεται σε τέσσερις άξονες και στοχεύει να χρηματοδοτήσει συνολικά έργα ύψους 174 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ ήδη διαθέτει χρηματοδότηση 120 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκπόνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας, με πρόγραμμα δράσης δομημένο σε επτά ειδικούς στόχους και 62 δράσεις σε 18 άξονες.
Ο επίσημος ομιλητής πρόεδρος του δικτύου European Cities Marketing κ. Ignasi de Delàs, αναφέρθηκε στη σημασία του τουρισμού πόλεων για τα αστικά κέντρα και τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και τόνισε ότι ο τουρισμός πόλεων στην Ευρώπη εμφανίζει έως και διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με τον τουρισμό σε εθνικά επίπεδα. Βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις ως τουριστικοί προορισμοί είναι μεταξύ άλλων, η διατήρηση της παραδοσιακής τοπικής ταυτότητας, η βιώσιμη και η πράσινη ανάπτυξη, η ανάπτυξη του τομέα συνεδρίων και εταιρικών συναντήσεων, οι διαδικασίες θεωρήσεων καθώς και οι μηχανισμοί διαχείρισης του προορισμού.
Τη στρατηγική του Δήμου Αθηναίων για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας παρουσίασε ο διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΤΑ κ. Αλέξης Γαληνός, ενώ στη συνέχεια έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην οποία συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης και ο εκπρόσωπος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών –Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Τιμ Ανανιάδης.