Σύννεφα σκιάζουν ακόμη το μέλλον των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, και δη των μικρών, όπου η κρίση είναι δυσβάστακτη για την επιβίωσή τους. Από την άλλη πλευρά γίνονται προσπάθειες, ημερίδες και εκδηλώσεις για την εργασία, όπως για την ένταξη των νέων στον κόσμο των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Αξίζει να αναφερθεί ότι μία στις δύο μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν ως 49 άτομα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλεισίματος τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ. Βασικοί λόγοι, η μείωση του τζίρου, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, την Εφορία και τις τράπεζες.
Παράλληλα πρόσφατα διοργανώθηκε το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, με θέματα επιχειρηματικότητας των νέων και επαγγελματικού προσανατολισμού, που φιλοξένησε περισσότερους από 150 εισηγητές, μεταξύ των οποίων επιτελείς μεγάλων ελληνικών αλλά και πολυεθνικών επιχειρήσεων, καθηγητές πανεπιστημίου, καθώς και στελέχη ανεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού.
Βασικός στόχος του Πανοράματος ήταν να ενημερώσει νέους και νέες 18-35 ετών σχετικά με τις τάσεις και τις επαγγελματικές επιλογές και προοπτικές που προσφέρουν 17 κλάδοι/τομείς της οικονομίας προκειμένου να επιλέξουν τη βέλτιστη πορεία είτε ως στελέχη επιχειρήσεων είτε ως επιχειρηματίες. Συγκεκριμένα το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας περιλαμβάνει εισηγήσεις σχετικές με τη ναυτιλία, το design, τη νανοτεχνολογία, τη διαφήμιση και την επικοινωνία, τον τουρισμό, την πληροφορική, τα τρόφιμα, τη φαρμακευτική, τη γεωργία, τα logistics, τα social media και τις εξαγωγές.
Οσον αφορά τους υπάρχοντες επιχειρηματίες στην Ελλάδα, και δη τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία έγινε σε συνεργασία με την έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, όλοι οι οικονομικοί δείκτες των επιχειρήσεων διατηρούν αρνητικές τιμές.
Το 66,6% των επιχειρήσεων σημείωσε κάμψη στον κύκλο εργασιών, με την υψηλότερη να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (81,7%). Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται σε 22,9%. Από την απαρχή της κρίσης και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ εκτιμάται ότι η συνολική πτώση στον τζίρο ανέρχεται μεσοσταθμικά στo 65%. Μείωση στη ζήτηση καταγράφει το 66% και στις παραγγελίες το 71,2% των επιχειρήσεων.
Το 47,1% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο διάστημα. Μάλιστα περίπου το 40% αυτών τοποθετούν τη διακοπή λειτουργίας μέσα στο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερά υψηλό παρά τη σωρευτική μείωση 200.000 επιχειρήσεων από το 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο έτος με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 27.000-30.000. Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα στοιχεία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού 2 στις 3 δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν.
Η ίδια έρευνα σημειώνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πολιορκημένοι από τα χρέη. Ενα από τα σημαντικότερα θέματα που αναδεικνύει η έρευνα είναι το πρόβλημα των συσσωρευμένων οφειλών που έχουν οι μικρές επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια διαρκή «κατάσταση πολιορκίας» από οφειλές και χρέη κάθε μορφής (προς ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) που έχει οδηγήσει τις επιχειρήσεις στα όριά τους. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλά χρέη προς όλες τις κατηγορίες «πιστωτών». Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (περίπου 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τον οργανισμό σε σύνολο 700.000, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Ακολουθούν τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ (34,9%) και την Εφορία (32,7%). Το τελευταίο εξάμηνο διευρύνθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει καθυστερημένες οφειλές προς τους προμηθευτές (28,7% από 27,8%) –γεγονός ανησυχητικό για τις προοπτικές του ιδιωτικού τομέα –και το ΙΚΑ (25,9% από 22,6%). Τα μη εξυπηρετούμενα ή καθυστερούμενα δάνεια προς τράπεζες ανέρχονται σε 28,1%.
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 4 Απριλίου 2014
HeliosPlus