Σε 10 ημέρες από σήμερα ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 8.500.000 πολιτών και επιχειρήσεων, τη στιγμή που τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην ηλεκτρονική ή στη χειρόγραφη έκδοση των βεβαιώσεων αποδοχών.
Η εφετινή φορολογική δήλωση κρύβει αρκετές παγίδες για όλους σχεδόν τους φορολογουμένους, ενώ εφέτος οι δηλώσεις πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν ηλεκτρονικά από τις 20 Μαρτίου ως τις 30 Ιουνίου 2014. Προς το παρόν το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει προθεσμίες υποβολής ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εφέτος η διαδικασία ξεκινά αρκετά νωρίς και δεν θα υπάρχει δικαιολογία κάποιος να μην προλάβει να υποβάλει τη φορολογική του δήλωση εντός της καθορισμένης προθεσμίας. Μάλιστα κάνει πρόβλεψη ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση.
Τα λάθη
Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, καθώς με το πάτημα του κουμπιού για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο φόρος θα προκύπτει αυτόματα. Αν η δήλωση είναι λανθασμένη, ο φόρος δεν ακυρώνεται αλλά πληρώνεται. Στη συνέχεια όμως ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση.
Με την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται «ταυτότητα πληρωμής», ενώ ο φόρος πληρώνεται μέσα σε συγκεκριμένες προθεσμίες: η πρώτη δόση ως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη δόση ως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη και τελευταία δόση ως τις 30 Νοεμβρίου. Τι γίνεται στην περίπτωση που κάποιος δεν πληρώσει ολόκληρο το ποσό αλλά μέρος αυτού; Τότε θα αρχίσουν να τρέχουν τόκοι και προσαυξήσεις.
Η συμπλήρωση και υποβολή της εφετινής φορολογικής δήλωσης έχει αρκετά σημεία «SOS», στα οποία αν δεν δοθεί η δέουσα προσοχή οι πρόσθετοι φόροι καραδοκούν. Επίσης οι κλειστοί ημιυπαίθριοι και αυθαίρετοι χώροι που τακτοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος θα πρέπει να δηλωθούν και για τον λόγον αυτόν θα υπολογιστεί τεκμήριο σε αυξημένα τετραγωνικά του ακινήτου.
Ακόμη θα πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι καταθέσεων, αν και στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα αναγραφούν οι τόκοι από το πρώτο ευρώ ή αν τελικά θα ισχύσει το όριο των 250 ευρώ.
Τα «μπλοκάκια»
Στη φορολογική δήλωση του 2014 υπάρχουν ξεχωριστοί κωδικοί για εκείνους που αμείβονται με «μπλοκάκι», ενώ ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τους νέους που πρέπει να υποβάλουν δήλωση. Ειδικότερα, όλοι οι νέοι άνω των 18 ετών με ετήσιο εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) άνω των 3.000 ευρώ υποβάλλουν δήλωση, με εξαίρεση τους φοιτητές και τα προστατευόμενα τέκνα. Παράλληλα ζητείται πλέον και ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη.
Η μεγάλη αλλαγή όμως για εκατομμύρια πολίτες ακούει στο όνομα «κατάργηση φοροαπαλλαγών». Στις εφετινές δηλώσεις καταργούνται οι κωδικοί για τον αριθμό των ανήλικων τέκνων, το ενοίκιο για την κύρια κατοικία ή για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό, τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας, τα ποσά των δανείων, τα φροντιστήρια των παιδιών, τα ασφάλιστρα ζωής, τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων, τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.
Ποιες και πόσες αποδείξεις πρέπει να δηλώσουμε
Θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος για να κερδηθεί η έκπτωση φόρου
Το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος (πραγματικού ή τεκμαρτού) σε αποδείξεις θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει και να αναγράψουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2014 (εισοδήματα 2013) μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ και να μην πληρώσουν πρόσθετους φόρους επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.
Συγκεκριμένα, μισθωτοί και συνταξιούχοι για τα εισοδήματα του 2013 θα πρέπει να συγκεντρώσουν το ¼ του ετήσιου εισοδήματός τους, ενώ για το 2014 το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 10%. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», τελικά για το 2014 οι αποδείξεις από σουπερμάρκετ και βενζινάδικα θα ισχύουν στο σύνολό τους και όχι στο 50% όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Οσοι συγκεντρώσουν λιγότερες αποδείξεις θα πληρώσουν πρόστιμο 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που πρέπει να έχουν μαζέψει σύμφωνα με τον νόμο και αυτών που τελικά συγκέντρωσαν.
Οι αποδείξεις που μετράνε στην Εφορία για το 2013 αφορούν τα εξής προϊοντα και υπηρεσίες: διατροφή, ένδυση – υπόδηση, επισκευές (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές κτλ.), είδη νοικοκυριού (έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές κτλ.), σέρβις αυτοκινήτου, καύσιμα, ταξί, εστιατόρια – καφέ – ξενοδοχεία, αναψυχή, δικηγορικές υπηρεσίες, βρεφονηπιακοί σταθμοί, κομμωτήρια, κοσμήματα, ρολόγια, δίδακτρα φροντιστηρίων, αποδείξεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η Εφορία δεν δέχεται αποδείξεις από κοινόχρηστα, ενοίκια κατοικίας, ασφάλιστρα ζωής, υγείας κτλ., αγορά πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητή και σταθερή τηλεφωνία, μεταφορές με πλοία, αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, μέσα μαζικής μεταφοράς (μετρό, τραμ, προαστιακό, Ηλεκτρικό, τρόλεϊ, «μπλε» λεωφορεία), διόδια, αγορά αυτοκινήτων, ακινήτων, μοτοσικλετών, και συνδρομητική τηλεόραση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ