«Είναι ζόρικα τα πράγματα, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη»δήλωσε στις 03.00 τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης μετά την πολύωρηδιαπραγμάτευση-θρίλερ με την τρόικα στην οποία συμμετείχαν διαδοχικά και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.


«Το προσπαθούμε μέχρι και τη Δευτέρα να κλείσουμε τη συμφωνία»τόνισε, αναφερόμενος στην επερχόμενη συνεδρίαση του Εurogroup της 10ης Μαρτίου.
Εκλεισε το δημοσιονομικό μέτωπο
Ο ίδιος υπουργός ξεκαθάρισε ότι«δεν υπάρχει πια κανένα δημοσιονομικό θέμα» καθώς «έχει κλείσει και το 2014»ωστόσοεπιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ θα κρίνει τη δόση.
Ζητείται πολιτική απόφαση
Δύο υπουργοί της κυβέρνησης ξεκαθάρισαν τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας ότι έφτασε πλέον η στιγμή για μια πολιτική απόφαση επί των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ καθώς«οι τεχνικές προτάσεις έχουν εξαντληθεί»ιδιαίτερα μετά το κατηγορηματικό «όχι» της τρόικας στις προτάσεις της κυβέρνησηςγια το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία τη νύχτα της Κυριακής.

«Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουμε τη μία ή την άλλη πολιτική απόφαση»τόνισε ένας από τους δύο υπουργούς…
Οι ανωτέρω μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν μέρος της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, τίθενται χωρίς καμία αμφιβολία στο επίκεντρο των εξελίξεων τις επόμενες μέρες και ώρες, καθώς την Τρίτη αναμένονται νέες συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Κωστή Χατζηδάκηκαι τον υπουργό Υγείας κ.Αδωνι Γεωργιάδη.
«Παίζεται» το κοινωνικό μέρισμα
«Το κοινωνικό μέρισμα είναι κομμάτι προς αξιολόγηση σε συνάρτηση και με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος»ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών και προανήγγειλε επικαιροποιημένα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2013 με βάση τα έσοδα του Φεβρουαρίου.
Εκκρεμότητες του υπουργείου Ανάπτυξης
Στις επαφές του υπουργού Ανάπτυξης με την τρόικα ξεχώρισαν τέσσερα θέματα:
-Μεταρρυθμίσεις ΟΟΣΑ. Το βασικό θέμα της διαπραγμάτευσης.«Είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά και δεν ικανοποιούνται με την υλοποίηση του 80% των προτάσεων όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Για γάλα, φάρμακα και βιβλία δεν υπάρχει συμφωνία και πιστεύουν ότι πρέπει να προστεθούν κι άλλες αλλαγές για φαρμακεία, μεταφορές, φόρους υπέρ τρίτων. Δέχονται μόνο λίγες δικαιολογημένες εξαιρέσεις»εξήγησε στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.
-Απλούστευση αδειοδοτήσεων. Φαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία επί συγκεκριμένου κειμένου για το νόμο πλαίσιο (για πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία). Εως τέλος του έτους πρέπει να κλείσουν όλα.
–Μισθώσεις. Εξακολουθούν οι ενστάσεις της τρόικας που ζητάει πλήρη απελευθέρωση στις επαγγελματικές μισθώσεις. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για την τριετία (έχει ήδη νομοθετήσει). Για τα τουριστικά αρμόδιο είναι το υπουργείο Τουρισμού.
– Ιδιωτικό χρέος και εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου. Δεν υπάρχει διαφορά επί της ουσίας, αλλά ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διαφόρων δράσεων. Το εισόδημα του δανειολήπτη ένα από τα εκκρεμή θέματα.
Απολύσεις και διαθεσιμότητα
«Εμμένουμε στις θέσεις μας. Δεν έχει κλείσει τίποτα. Θα ξανασυναντηθούμε»ανέφερε τα μεσάνυχτα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
«Δύσκολα θα τελειώσουμε έως την Παρασκευή. Εάν στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει πιο απλή δουλειά δεν κλείνουμε, αντιλαμβάνεστε τι γίνεται με τα άλλα ζητήματα»σημείωσε κυβερνητικό στέλεχος τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας.
Το ίδιο στέλεχος διευκρίνισε τα εξής αναφορικά με τα θέματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης:

«Εχουμε φθάσει στους 21.000 διαθέσιμους από τους 25.000 που θα πρέπει να παρουσιάσουμε μέχρι να κλείσει ο έλεγχος (άτυπος στόχος έως το τέλος Μαρτίου). Λείπουν 4.000 που πρέπει να βρεθούν από το υπουργείο Εσωτερικών. Είναι δύσκολο να υπάρξει άλλη δεξαμενή αυτή τη στιγμή, λόγω περιορισμένου χρόνου. Αρα πρέπει να έρθουν από το Εσωτερικών.
Δεν ξέρουμε ακόμα εάν θα τεθεί έως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση κάποια δόσης το θέμα της διαθεσιμότητας. Υπάρχει πιθανότητα.Η τρόικα ζητάει αριθμητικό στόχο διαθεσιμότητας για το 2014. Προβλέπεται στο Μνημόνιο ότι ο θεσμός θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά δεν υπάρχει νούμερο. Αυτό συζητούν τώρα. Επίσης, η ελληνική πλευρά επιδιώκει να αποσυνδέσει την διαθεσιμότητα από τις απολύσεις από εδώ και στο εξής.Στις απολύσεις είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Εχουν γίνει 3.600 το 2013 και απομένουν 11.400 το 2014.Δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν η τρόικα θα δεχτεί ως απολύσεις τις 1.600 προσωρινές διαταγές (αυτοί που με αποφάσεις δικαστηρίων θα επανέλθουν), οι οποίες εκτιμάται ότι όταν τελειώσει η διαδικασία θα ξεπεράσουν τις 2.000».