Το ρεπορτάζ του δεξιού ταμπλόιντ «Bild Zeitung»ξεκινά με τη διαπίστωση:
«Ήδη το συνηθίσαμε: Εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους φαλιρημένους Έλληνες. Η δικαιολογία: Προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους κι ότι είναι οικονομικά τελειωμένοι. Ωστόσο η αλήθεια μοιάζει να είναι διαφορετική. Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς!
Μία μελέτη της ΕΚΤ καταδεικνύει ότι ενώ ένα γερμανικό νοικοκυριό κατά μέσο όρο διαθέτει 51.400 ευρώ, οι Έλληνες εμφανίζονται με 101.900 ευρώ – και έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς!
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ; Αυτό ζητά τώρα και η γερμανική Bundesbank! Στην μηνιαία έκθεσή τους οι θεματοφύλακες του νομίσματος προτείνουν μία άπαξ εισφορά περιουσίας για τους πολίτες των υπό κρίση χωρών.
Με ξεκάθαρα λόγια: Oι πλούσιοι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για τα χρέη τους!»
Εν συνεχεία το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι «έως τώρα όλοι οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης αναλαμβάνουν την ευθύνη», υποστηρίζοντας ότι «με αυτό τον τρόπο πρέπει να λάβει τέλος».
Ο εκπρόσωπος της Bundesbank Μίχαελ Μπεστ, με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα υποστηρίζει: «Στην περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας μία εισφορά περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Σιν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, ενώ και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου DIW Μαρσέλ Φράτσερ υποστηρίζει ότι η πρόταση της Bundesbank είναι μία «καλή επιλογή», σημειώνοντας επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να αναρωτηθεί πως μπορεί να βοηθήσει τους δικούς της φορολογούμενους».
Το ρεπορτάζ αναφέρει ακόμα ότι η συγκεκριμένη πρόταση βρίσκει την υποστήριξη και της πολιτικής, με τον ειδικό επί των οικονομικών του CDU Κλάους Πέτερ Βιλς να υποστηρίζει ότι «είναι θρασύ να ζητείται η βοήθεια αμέτοχων τρίτων, πριν να χρησιμοποιηθούν οι ίδιοι πόροι για την ώρα της ανάγκης».
Το δημοσίευμα καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν υποστήριξε ότι η πρόταση της Bundesbank είναι στην πραγματικότητα μία απόφαση που θα πρέπει να λάβει κάθε κράτος-μέλος που το αφορά.
«Τότε θα έπρεπε οι Έλληνες να ψηφίσουν να βοηθήσουν μόνοι τους εαυτούς τους. Και προαισθανόμαστε πώς θα κατέληγε…», σημειώνει εν κατακλείδι το δημοσίευμα.