Κατά 10 δισ. δολάρια επιπλέον μείωσε η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει για τη στήριξη της οικονομίας.
Οπως ανακοινώθηκε μετά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε την μείωση του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων και χρεογράφων στεγαστικής πίστης κατά 5 δισ. ευρώ το κάθε ένα.
Σημειώνεται ότι ότι πρόκειται για τη δεύτερη περικοπή του προγράμματος καθώς είχε προηγηθεί ισόποση μείωση τον Δεκέμβριο.
Ετσι, από την 1η Φεβρουαρίου η Fed θα συνεχίσει κάθε μήνα να αγοράζει κρατικά ομόγογα με ρυθμό 35 δισ. δολάρια και στεγαστικά δάνεια με ρυθμό 30 δισ. δολάρια. Ετσι, η συνολική μηνιαία παρέμβασή της θα περιοσριστεί σε 65 δισ. δολάρια από 85 δισ. δολάρια που ήταν πριν από δύο μήνες.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη. Ταυτόχρονα, η Fed διατήρησε τα επιτόκια κοντά στο μηδέν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία με επικεφαλής τον Μπεν Μπερνάνκι, καθώς από την Παρασκευή τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας αναλαμβάνει η νυν αντιπρόεδρος Τζάνετ Γέλεν.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fed αναφέρει ότι «η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τα τελευταία τρίμηνα» και πως «η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται».
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά περίπου 1%.