Μία καταρχήν συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup του Φεβρουαρίου προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών, ούτως ώστε η απόφαση για την έγκριση της επόμενης δόσης να ληφθεί στο Eurogroup του Μαρτίου, όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.
Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατομμύρια ευρώ.
«Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Αλλάζει όλη την εικόνα και γι’ αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ήταν το δημοσιονομικό κενό, «έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης».
Όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό του 2015, ο Γ.Στουρνάρας είπε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει περιοχές από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σχετικά με την λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» που αφορά διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%.
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ.Στουρνάρας εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.
Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, περί τις 24 Απριλίου.
Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ.Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.