Ανάπτυξη το 2014 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% και μείωση της μέσης ανεργίας κατά 1 μονάδα αναμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, στην έκθεσή του για τη Νομισματική Πολιτική που υποβλήθηκε την Τρίτη στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση

Όπως αναφέρει ο κεντρικός τραπεζίτης, οι ενδείξεις ότι η οικονομία είχε εισέλθει σε τροχιά σταθεροποίησης έχουν πλέον ισχυροποιηθεί και είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι τον επόμενο χρόνο θα τερματιστεί η ύφεση και η οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει.
Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολιτικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι το ενδεχόμενο πόλωσης λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης (ευρωεκλογες – δημοτικές εκλογές) μπορεί να εκτροχιάσει ξανά την οικονομία, ανατρέποντας αυτήν την πορεία ανάκαμψης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Προβόπουλο, η ύφεση φέτος θα περιοριστεί στο 4%, ενώ για το 2014 εφόσον προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνει ότι έχουν βελτιωθεί στο εσωτερικό και στο εξωτερικό οι προσδοκίες και εμπεδώνεται σταδιακά η εμπιστοσύνη, υπογραμμίζοντας ότι οι ευνοϊκές εξελίξεις άρχισαν να διαφαίνονται και στην πραγματική οικονομία.
Πάντως, ο επικεφαλής της εγχώριας νομισματικής αρχής κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτικό παράγοντα και στους κινδύνους που εγκυμονεί για την οικονομία το 2014, λόγω και των προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων.
«Σημαντικό πρόβλημα δημιουργείται από το πολιτικό κλίμα, το οποίο παρουσιάζει στοιχεία πόλωσης και αντιπαραθέσεων, σε μια περίοδο μάλιστα που απαιτείται το αντίθετο: η σύμπλευση κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων σε μια εθνική πολιτική για την έξοδο από την κρίση και για την ανάπτυξη» υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζει βάσιμο να δημιουργούνται ανησυχίες ότι το 2014, έτος εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική αυτοδιοίκηση, η πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να οξυνθεί περαιτέρω, η πόλωση να κορυφωθεί και ο συγκερασμός απόψεων, που είναι προϋπόθεση για μια εθνική πολιτική, να γίνει ακόμη δυσχερέστερος.
«Αν συμβεί αυτό, η αβεβαιότητα θα ενταθεί και θα αποδυναμωθούν τα στοιχεία που στηρίζουν σήμερα θετικές προβλέψεις για το 2014» σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας πως μέσα «σ’ αυτό το κλίμα έχει καθοριστική σημασία, στην παρούσα φάση, να παραμείνει η οικονομική πολιτική προσηλωμένη στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Οι τράπεζες
Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλαξε ριζικά η διάρθρωση του τραπεζικού τομέα με τη δημιουργία ανθεκτικότερων τραπεζών που είναι σε θέση να εκμεταλλευθούν οικονομίες κλίμακας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η αναδιάταξη και ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος πραγματοποιήθηκε απολύτως ομαλά χωρίς κανένας αποταμιευτής να υποστεί απομείωση των καταθέσεών του, δηλαδή χωρίς να διαταραχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα για το τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, είναι ο σχεδιασμός ενός μακροχρόνια βιώσιμου επιχειρηματικού υποδείγματος.
«Είναι προφανές ότι κάθε τράπεζα ξεκινά από διαφορετική αφετηρία. Ωστόσο, οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού πρέπει να είναι κοινοί και να επικεντρώνονται: στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας και γενικότερα στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου μέσω οργανικής κερδοφορίας, στην απεμπλοκή από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες, στον επανασχεδιασμό των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, στην ενεργό διαχείριση των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού και στην ορθή τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών» αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ.
Μείωση φόρων
Ο κ. Προβόπουλος ζητά στην έκθεσή του να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.
Όπως εξηγεί, απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι η περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η οποία θα πρέπει να προέλθει κυρίως από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και όχι την επιβολή νέων φόρων ή τη συνεχή αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων.
«Η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με τη δημιουργία και ενδυνάμωση της ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων, είναι αποφασιστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την εδραίωση ενός κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης, όπου όλοι θα συμμετέχουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης» επισημαίνεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, «αν υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνονται οι δυνατότητες να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση των ήδη φορολογουμένων που έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
Δημόσιος τομέας
Ο κ. Προβόπουλος τονίζει πως πρόοδος έχει σημειωθεί και στον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα.
Σε σχέση ωστόσο με την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής, προσθέτει ότι η πρόοδος είναι πολύ βραδύτερη και εκκρεμούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την ορθολογική λειτουργία του κράτους.
«Γι’ αυτό και επιβάλλεται τώρα ένταση των προσπαθειών για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση του δημόσιου τομέα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ως σημαντικές προτεραιότητες τα ακόλουθα:
― Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και η επιτάχυνση της διοικητικής μεταρρύθμισης με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
― Ο καλύτερος έλεγχος των δαπανών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.
― Η αναμόρφωση καιoεκσυγχρονισμός του δικαστικού συστήματοςγια την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
― Η βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και την εδραίωση ενός κλίματος κοινωνικής δικαιοσύνης.
Ιδιαίτερη έμφαση απαιτείται, τέλος, στην επιτάχυνση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2013 και να τονωθεί το επιχειρηματικό κλίμα, γεγονός που θα συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Συνάντηση Προβόπουλου με Μεϊμαράκη

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2014, θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος παραδίδοντας στον πρόεδρο της Βουλής, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική του 2013.

Όπως είπε, «το βασικό μήνυμα της Έκθεσης είναι ότι το 2013 κλείνουμε 4 χρόνια σκληρών προσπαθειών και θυσιών από τον ελληνικό λαό, έχουμε διανύσει ένα μεγάλο μέρος της απόστασης που έπρεπε να κάνουμε, απομένει βεβαίως κάποιος δρόμος ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια>.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως <μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2014, θα είναι η απαρχή μιας ανοδικής περιόδου. Βεβαίως θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά και θα πρέπει να μην αναλωνόμαστε σε άγονες αντιπαραθέσεις αλλά στα πλαίσια μιας εθνικής συνεννόησης να μπορέσουμε να προετοιμάσουμε καλύτερα το μέλλον της χώρας μας που μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξο».

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε την Έκθεση «σημαντικό και ενδιαφέρον στοιχείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το οποίο λαμβάνεται πάντοτε υπ’ όψιν τόσο από το σύνολο των βουλευτών και από τις αρμόδιες Επιτροπές του Κοινοβουλίου, όσο και από την κοινή γνώμη».

Τόνισε δε ότι «για να μπορέσει να λειτουργήσει θετικά η οικονομία, βασική παράμετρος είναι η πολιτική σταθερότητα. Αν υπάρχουν προβληματικές πολιτικές που δημιουργούν σοβαρά ζητήματα και στην κοινωνική συνοχή και στην ομαλή πολιτική εξέλιξη, τότε δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρή οικονομική πολιτική για να γίνουν μεταρρυθμίσεις».