Την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το μεσημέρι της Τρίτης στις Βρυξέλλες το Euro Working Group, δίνοντας το «πράσινο φως» στο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική Κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.
Nωρίς το βράδυ της Τρίτης ακολούθησε και η τυπική έγκριση του Eurogroup σε συνεδρίασή του.
Η έναρξη της συνεδρίασης αναμένεται με κάποια καθυστέρηση, γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος), όπως ανέφερε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξηγώντας ότι «κόλλησε στην κίνηση».
Η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ εγκρίθηκε ήδη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στο Λουξεμβούργο, με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ να δηλώνει πως «η Ελλάδα εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο στη διαδικασία προσαρμογής και αυτό θα συμβάλει στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».
Στουρνάρας: Τελείωσε μια δύσκολη φάση
Την ικανοποίησή του για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα από την Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group) εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
«Τελείωσε μια δύσκολη φάση για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι αυτή τη φορά τα προαπαιτούμενα ήταν «πρωτόγνωρα» για τη χώρα, με δυσκολότερο όλων τα ΕΑΣ. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε, επίσης, ότι σημαντικό ρόλο για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έπαιξε η άριστη συνεργασία με όλα τα υπουργεία.
Συνεχίζοντας, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μεταξύ 10-20 Ιανουαρίου, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης, ύψους 4,9 δισ. ευρώ. Σημείωσε ότι έχουν γίνει «βήματα σύγκλισης» σχεδόν σε όλα τα θέματα που αφορούν στην τέταρτη αξιολόγηση, παραδέχθηκε ωστόσο ότι πολλά από αυτά παραμένουν ανοιχτά.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ΕΑΣ, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι ήταν ένα σύνθετο θέμα, λόγω και των κρατικών ενισχύσεων ύψους 1,1 δισ. ευρώ που είχε λάβει η εταιρεία, αλλά και επειδή έπρεπε να πεισθεί η Τρόικα ότι τα ΕΑΣ πρέπει να παραμείνουν ζωντανά.
«Νομίζω ότι καταλήξαμε σε συμφωνία, η οποία καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Εθνικής Άμυνας, είναι συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού και απαντά στην ανάγκη νοικοκυρέματος και μη διατήρησης ελλειμμάτων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Για την ώρα τουλάχιστον, κερδίσαμε το στοίχημα για τα ΕΑΣ, όμως η εταιρεία θα κριθεί αν είναι βιώσιμη το Δεκέμβριο του 2014».
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η τελική συμφωνία με την τρόικα για τα ΕΑΣ προβλέπει αναδιάρθρωση που επιτρέπει τη συνέχιση της λειτουργίας τους με 3 εργοστάσια ως το τέλος του 2014 και τη δυνατότητα εξαγωγών.
Το σχέδιο που συμφωνήθηκε προβλέπει τη διάσπαση της εταιρείας, έως το Μάιο, σε πολιτικό και σε στρατιωτικό σκέλος: Το πολιτικό θα οδηγηθεί σε άμεση εκκαθάριση, ενώ το στρατιωτικό θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης (από περίπου 800 υπάλληλοι θα παραμείνουν οι 500), το κλείσιμο ενός εργοστασίου και η μετεγκατάσταση ενός δεύτερου χωρίς απολύσεις. Αν ως το τέλος Δεκεμβρίου 2014 κριθεί ότι η εταιρεία δεν είναι βιώσιμη, τότε θα ακολουθήσει τη λύση ΕΛΒΟ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.
Ικανοποίηση από τον Γ. Ντάισελμπλουμ
Την ικανοποίησή του για την εκταμίευση, εντός της εβδομάδας, της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, αλλά και για την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων που συνδέονται με αυτήν εκφράζει σε δήλωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα τέσσερα προαπαιτούμενα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και συνεχίζει επισημαίνοντας:
«Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα εκταμιεύσει τη δεύτερη υποδόση της πέμπτης δόσης, η οποία ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ και η εκταμίευση θα γίνει εντός της εβδομάδος. Με αυτή την εκταμίευση απελευθερώνεται το υπόλοιπο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα ομόλογα που κατέχουν τράπεζες του ευρωσυστήματος (χαρτοφυλάκιο SMP) από τα κέρδη του 2012 που θα εκταμιευθούν στον κλειστό λογαριασμό της Ελλάδας».
Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ο Γ.Ντάισελμπλουμ δηλώνει «πεπεισμένος» ότι οι συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και της τρόικας θα ολοκληρωθούν σύντομα.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνει ότι τα προαπαιτούμενα που ικανοποιήθηκαν περιλάμβαναν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων:
Πρώτον, η Ελλάδα έθεσε πάνω από 12.500 δημοσίους υπαλλήλους στο πρόγραμμα κινητικότητας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
Δεύτερον, η Ελλάδα έλαβε κατάλληλα μέτρα για τη ριζική αναδιάρθρωση ή εκκαθάριση τριών δημοσίων επιχειρήσεων, οι οποίες επρόκειτo να ιδιωτικοποιηθούν.
Τρίτον, ο κώδικας των δικηγόρων υιοθετήθηκε, προκειμένου να διευθετηθεί η λειτουργία του κλειστού επαγγέλματος.
Τέλος, η Ελλάδα έκανε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση των δύο κυριότερων εταιρειών ύδρευσης, αποπληρώνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ώστε να διευκολυνθεί η ιδιωτικοποίησή τους.
Μονομερείς αποφάσεις
Με μονομερείς αποφάσεις για τους πλειστηριασμούς και το ΦΠΑ στην εστίαση προσανατολίζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση και του νέουκύκλου επαφών με την τρόικα τη νύχτα της Δευτέρας.
Για την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ 13% στην εστίαση οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε το απόγευμα ενώπιον των στελεχών της τρόικας ότι θα τους παρουσιάσει τον Ιανουάριο ένα πακέτο ισοδύναμων μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα που θα καλύπτει συνολικά το δημοσιονομικό κενό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο για το ΦΠΑ στην εστίαση η τρόικα ζητεί ισοδύναμα μέτρα 300 εκατ. ευρώ.
H έκθεση του 1 δις ευρώ
Υπουργείο Οικονομικών και τρόικα συνέταξαν τη νύχτα της Δευτέρας την έκθεση συμμόρφωσης (compliance report), που βασίζεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό σχέδιο προβλέπει 300 αποχωρήσεις με εθελουσία και λειτουργία 3 μονάδων με εξαγωγικό χαρακτήρα.
«Είμαστε σε καλό δρόμο» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που αισιοδοξεί για απόφαση εκταμίευσης.
Την ίδια στιγμή για το θέμα των πλειστηριασμών κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφερε ότι αυτή την ώρα δεν έχουμε συμφωνία και ότι θα συνεχισθούν οι επαφές με την τρόικα και τις επόμενες ημέρες με μηνύματα email και τηλέφωνα. Για το θέμα αυτό κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι «επιθυμούμε τη συμφωνία με την τρόικα, ή τουλάχιστον την ανοχή της», εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η τρόικα θα μπορούσε να αποδεχθεί σιωπηρά μια μεταβατική μονομερή ρύθμιση από την ελληνική πλευρά που θα αφορά στο 2014 και μόνο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιθυμεί να νομοθετήσει ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής που ψηφίζεται το φορολογικό νομοσχέδιο, είτε μονομερώς είτε σε συμφωνία με την τρόικα για το θέμα των πλειστηριασμών.
Επιστρέφουν για μέτρα
Η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιανουάριο με στόχο να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου. Όπως επιβεβαίωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η τρόικα ζητάει ισοδύναμο μέτρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρατείνει το χαμηλό ΦΠΑ 13% στον τομέα της εστίασης. Ερωτηθείς τι μέτρο θα είναι αυτό απάντησε διαρθρωτικό.
Το θέμα των πλειστηριασμών
Σε μονομερή συμφωνία χωρίς όμως πλαίσιο σύγκρουσης σκοπεύει να προχωρήσει το υπουργείο ανάπτυξης στο θέμα των πλειστηριασμών αν τελικά ως την Πέμπτη δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα.
Από τη συζήτηση με κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου έγινε γνωστό ότι το πρόβλημα για την τρόικα είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος.
Και για αυτό τον λόγο παρών στις διαπραγματεύσεις ήταν κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ προκειμένου να επιβεβαιώσει τις ελληνικές θέσεις.
Παρόλα αυτά όπως έγινε γνωστό η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πειστεί και ως εκ τούτου υπάρχει απόσταση.
Βέβαια κατ΄ επανάληψη τονίστηκε στη συζήτηση με τους δημοσιογράφους ότι αυτό το «μη συγκρουσιακό πλαίσιο» θα έρθει σε γνώση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και του αντιπροέδρου και προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου για έγκριση.
Οι συζητήσεις της Δευτέρας
Τη θέση ότι η κυβέρνηση θέλει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών, αλλά δεν θα συμφωνήσει σε ό,τι κι αν φέρει η τρόικα διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος από τις τις 4:30 το απόγευμα και έως τις 6 μμ είχε νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για το καλύτερο.
Μετά το τέλος της συνάντησης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωσε ότι «Ηρθαν αρκετά βήματα προς το μέρος μας αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία».
Ακολούθησε νέα συνάντηση του Στουρνάρα – οικονομικού επιτελείου με την τρόικα η οποία τελείωσε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ με τον κ. Τόμσεν να λέει αποχωρώντας: «Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον Ιανουάριο».
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Καταγράψαμε σημαντική πρόοδο και αισιοδοξούμε ότι μέχρι αύριο θα υπάρξει συμφωνία καταρχάς στο euroworking group και στη συνέχεια στο Eurogroup εννοώντας ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την Τρίτη την έγκριση του 1 δισ. ευρώ που εξαρτάται από την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ»
Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης ότι η συνάντηση της τρόικας με τον κ. Χατζηδάκη θα επαναληφθεί το βράδυ και θα διαρκέσει όσο χρειαστεί.
Οι συναντήσεις της Κυριακής
Χθες, Κυριακή, οι δύο συναντήσεις που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με την τρόικα για το ζήτημα των πλειστηριασμών απέβησαν άκαρπες.
«Στόχος είναι νασυμφωνήσουμε με την τρόικα, όπως και στο θέμα των ΕΑΣ, αλλά είναι προφανές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με κάθε τίμημα (…) η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω και να δεχθεί ό,τι της προσφέρεται» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης μιλώντας στον ΣΚΑΙ τη Δευτέρα.
Εξήγησε ότι «η τρόικα έχει πιο αυστηρή προσέγγιση από εμάς, σε σχέση με τα όρια προστασία της πρώτης κατοικίας. Δεν αισθανόμαστε ότι αυτή είναι η καλύτερη». Πρόσθεσε, δε, ότι «για να μην κλείνουμε το θέμα, προφανώς προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο».
Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «είναι εύκολο να συμφωνήσεις αλλά μετά θα πρέπει να διαχειριστείς τις κοινωνικές συνέπειες».
Τόνισε ότι στόχοςτης κυβέρνησης είναι να προστατευτούν όσοι έχουν ανάγκη κι όχι οι επιτήδειοι. «Με την οριζόντια προστασία, άνθρωποι με σπίτι 450.000 ευρώ καλύπτονται από τον σημερινό νόμο» ανέφερε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στα άλλα δυο από τα τρία θέματα για τους πλειστηριασμούς έχει επιτευχθεί συμφωνία, δηλαδή στο ζήτημα της δικαστικής προστασίας (νόμος Κατσέλη), που γίνεται μια συζήτηση όσον αφορά την επιτάχυνση δικαστικών αποφάσεων, καθώς σήμερα στην Αθήνα ορίζεται δικάσιμος για το 2022 – 2023 και πρέπει να βρεθεί τρόπος επιτάχυνσης, και δεύτερον ότι από 1ης Ιανουαρίου 2015 στο σύστημα εξωδικαστικής επίλυσης των διάφορων που θα βασίζεται στο ιρλανδικό μοντέλο με κώδικα καλών πρακτικών και εποπτεύουσα αρχή και θα ορίζονται κάποια κριτήρια που απομένει να εξειδικευτούν.
Σε ό,τι αφοράτο θέμα της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η τρόικα ζήτησε πλήρη απελευθέρωση και των παλιών και των νέων.
Όπως διευκρίνισε, για τις υφιστάμενες μισθώσεις σε περίπτωση που αποχωρήσει ένας ενοικιαστής με δική του υπαιτιότητα, η αποζημίωση προς τον ιδιοκτήτη θα είναι τρία μισθώματα. Το αντίστοιχο θα ισχύει και σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης καταγγείλει τη σύμβαση. «Θεωρώ ότι δεν απέχουμε πολύ στο θέμα αυτό με την τρόικα» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Για τις νέες μισθώσεις τόνισε ότι προβλέπεται προστασία του ενοικιοστασίου για τρία χρόνια και για τα επιπλέον χρόνια θα υπάρχουν όροι στο συμφωνητικό, που θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή.