Η τρόικα μπορεί να δογματίζει και να επιμένει ανοήτως στη συζήτηση περί δημοσιονομικού κενού και νέων μέτρων, αλλά οι ελληνικές δημοσιονομικές εξελίξεις προδίδουν εδώ και πολλούς μήνες τις εμμονές των εμπειρογνωμόνων της.
Την Τρίτη ο κ.Τόμσεν και η παρέα του θα νοιώσουν αμήχανα, καθώς θα βρεθούν μπροστά σε μια δημοσιονομική πραγματικότητα που τους ξεπερνάει.
Ηδη τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου,που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, δείχνουν υψηλότερα έσοδα κατά 37% από στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί από την ίδια την τρόικα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η επίδοση του Οκτωβρίου είναι εντυπωσιακά καλύτερη,σε σημείο που να δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για ένα πολύ καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα στα τέλη του 2013.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενθαρρυμένη από τα κανούργια στοιχεία που έχει στη διάθεσή της και θα παρουσιάσει την Τρίτη στην τρόικα, μιλάει για «νέο δημοσιονομικό και μακροοικονομικό περιβάλλον», πολύ πιο διαφορετικό από αυτό που αναγνωρίζουν και επί του οποίου ασκούνται οι ξένοι εμπειρογνώμονες.
Με άλλα λόγια,το υπουργείο Οικονομικών πιστεύει ότι η εκτέλεση του φετινού προυπολογισμού διαμορφώνει νέα δεδομένα και δημιουργεί ισχυρό επιχείρημα,ικανό να ξεπεράσει την ακαμψία και το δογματισμό της τρόικας.
Κατά την άποψη του κ. Ι.Στουρνάρα η εκτέλεση του φετινού προυπολογισμού ανατρέπει τις προβλέψεις της τρόικας και αναιρεί όλη τη φιλολογία για νέα οριζόντια μέτρα, ήτοι για μειώσεις μισθών και επιβολή επιπρόσθετων φόρων.
Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι «το σύστημα συλλογής των φόρων αρχίζει να δουλεύει αποτελεσματικά και να αποδίδει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα».
Και προσθέτει πως «αν αντιστοίχως αποδώσουν και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον προυπολογισμό του 2014».
Οπως λέει χαρακτηριστικά «αν δουλέψει και το ΙΚΑ όπως οι Εφορίες τα πράγματα θα διευκολυνθούν αφάνταστα και η δημοσιονομική διαχείριση θα γίνει ευκολότερη».
Κατόπιν αυτών εκτιμάται ότι το υπουργείο Οικονομικών πάει με πολύ καλύτερους όρους στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Και πιθανότατα θα υπάρξει κοινός τόπος και τελικώς συμφωνία, χωρίς την επιβολή νέων γενικού χαρακτήρα εισπρακτικών ή περιοριστικών μέτρων.
Πράγμα ,που αν επιβεβαιωθεί, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της κυβέρνησης τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό.
Και δευτερογενώς θα ενισχύσει το επιχείρημα για μια πιο ολοκληρωμένη ρύθμιση του δημοσίου χρέους.