Σε ασυνήθιστα σκληρούς τόνους επικρίνει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών την γερμανική οικονομική πολιτική, υποστηρίζοντας πως η γερμανική εξάρτηση σε ισχυρές εξαγωγές και σε χαμηλή εσωτερική ζήτηση ασκεί πιέσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομία.
Οι επικρίσεις δεν είναι νέες, αλλά στηντελευταία τακτική έκθεση(αγγλικά)του αμερικανικού υπουργείου «αναβαθμίζονται» σε ένα από τα βασικά σημεία της έκθεσης -μαζί με την κινεζική πολιτική για το ρενμίνμπι και τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας.
Με τη σαφή διατύπωση των επικρίσεων που χρησιμοποιεί η έκθεση, η Ουάσινγκτον απομακρύνεται από τη γραμμή που πάγια κρατά έναντι του Βερολίνου για «ήπιες επισημάνσεις» σχετικά με το οικονομικό μοντέλο που ακολουθεί.
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι κατά κανόνα απέφευγαν ανοικτές επικρίσεις στη γερμανική στάση για την εσωτερική ζήτηση και φρόντιζαν να κρατούν χαμηλούς τόνους όταν ρωτούνταν ποια συγκεκριμένα μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για ενίσχυση της γερμανικής εσωτερικής ζήτησης.
Ήδη το πρωί της Πέμπτης, τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ -ανάμεσά τους το Spiegel και η FAZ- επισημαίνουν πως η όξυνση των τόνων γίνεται σε «κακό τάιμινγκ», καθώς τις σχέσεις Ουάσινγκτον και Βερολίνου βαρύνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων της NSA.
Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, το αμερικανικό υπουργείο αναφέρει ότι η Γερμανία «έχει διατηρήσει μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ευρωζώνη, και το 2012 το ονομαστικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της Κίνας».
«Ο αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία και η εξάρτησή της από τις εξαγωγές έχουν δυσκολέψει την αποκατάσταση των ισορροπιών σε μία συγκυρία κατά την οποία αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται υπό έντονη πίεση να περιορίσουν τη ζήτηση και να συρρικνώσουν τις εισαγωγές ώστε να προωθήσουν την εξυγίανση» αναφέρει η έκθεση.
Όσον αφορά την ίδια την Ευρωζώνη, η έκθεση επισημαίνει ότι το δεύτερο τρίμηνο συνεχίστηκε η συρρίκνωση των οικονομιών Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας «αν και με πιο μετριοπαθή ρυθμό».
Ωστόσο, τονίζεται ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη συνολικά είναι αρκετά πιο αδύναμη από ό,τι στις υπόλοιπες αναπτυγμένες οικονομίες, σημειώνοντας πως το ΑΕΠ των «17» παραμένει κατά 3% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2008 ενώ η λεγόμενη περιφέρεια παραμένει σε ύφεση.