Η ανάσχεση της ύφεσης στο 3,8%, όπως προέκυψε από την αναθεώρηση των εθνικολογιστικών στοιχείων στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά και οι πρώτες εκτιμήσεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο, ενισχύουν τις προσδοκίες για καλύτερες μέρες το 2014. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ύφεση θα ελεγχθεί ακόμη περισσότερο στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, θα βρεθεί ίσως και κάτω του 2,7%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται συνθήκες σταδιακής εξόδου από τον σκοτεινό κύκλο της ύφεσης.
Στο υπουργείο Οικονομικών εξεπλάγησαν από την αναθεώρηση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί. Επιμένουν σε εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,5% το 2014, αν και πλέον δίδουν μεγαλύτερη σημασία στις προγνώσεις της Alpha Bank για ανάπτυξη 1,5% το 2014.
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες είναι πιο αισιόδοξες αυτή τη φορά. Αποδίδουν σημασία σε πρόδρομους δείκτες, βλέπουν τις δουλειές τους να αυξάνονται και, το σημαντικότερο, είδαν την τάση ενίσχυσης των επισφαλών δανείων να υποχωρεί, την κερδοφορία τους να ενισχύεται, την εξάρτησή τους από τα ακριβά ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά σχήματα να περιορίζεται και γενικώς περισσότερα χρήματα να διακινούνται πλέον από τα ταμεία τους.

Επαναλειτουργία της εγχώριας διατραπεζικής αγοράς

Δεν είναι τυχαίο ότι η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας αρχίζει πλέον να εξετάζει και να αξιολογεί χρονοδιαγράμματα πράξεων και κινήσεων που θα της επιτρέψουν να απελευθερωθεί από τα δεσμά που δημιούργησε η ανακεφαλαιοποίηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Αλ. Τουρκολιάς θα διεκδικήσει την επαναλειτουργία της εγχώριας διατραπεζικής αγοράς, η οποία έχει κλείσει από το 2010, όπως και τη διασύνδεσή της με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή. Οπως διευκρινίζει σε συνομιλητές του ο κ. Τουρκολιάς, το πρώτο βήμα έγινε με τη μερική απελευθέρωση του μηχανισμού των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και πλέον μπορεί να διεκδικηθεί η επανασύνδεση της Τράπεζας με τις διεθνείς αγορές.
Ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα συμβεί πολύ νωρίτερα από την επιδιωκόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές και προφανώς θα την προετοιμάσει. Στη βάση αυτού του σχεδιασμού και στον βαθμό που η οικονομία θα κινείται ταχύτερα, θα σχεδιασθεί και η πορεία απεξάρτησης της Τράπεζας από τον ασφυκτικό έλεγχο της τρόικας. Ο κ. Tουρκολιάς πιστεύει ότι με συγκεκριμένες κινήσεις και υπό τον όρο ότι η κερδοφορία της Τράπεζας θα συνεχισθεί μπορεί να δρομολογηθεί η σταδιακή αποπληρωμή των 8 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης. Η πώληση μεριδίου 30%-40% της τουρκικής θυγατρικής μπορεί να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση της Τράπεζας και μαζί να διαμορφώσει το περιβάλλον για την έναρξη αποπληρωμής των Ευρωπαίων.

Αλλαγή στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική

Στην Εθνική Τράπεζα πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα επανέλθει ταχύτερα απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι στην ανάπτυξη. Προσβλέπουν μάλιστα και στην όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, την οποία θεωρούν δεδομένη μετά τις γερμανικές εκλογές. Και επειδή έχουν την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα απ’ όσα χρειάζονταν στο πεδίο της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, έχει διαμορφώσει πλεονέκτημα έναντι των εταίρων, το οποίο θα αποδειχθεί ισχυρότατο στην περίπτωση έστω και μικρής αλλαγής στην ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική. Κοντολογίς προσβλέπουν συνολικότερα σε καλύτερες οικονομικές συνθήκες, υπό τον όρο βεβαίως ότι δεν θα υπάρξουν πολιτικές ανατροπές και παλινδρομήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

HeliosPlus