Τώρα που άναψε ξανά η συζήτηση για την ανάγκη ενός νέου, του τρίτου, πακέτου για την Ελλάδα όσοι ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν νέα δάνεια από τα ευρωπαϊκά κράτη ή το ΔΝΤ μάλλον έχουν χάσει από… χέρι.
Η κυβέρνηση στην ανοιχτή γραμμή που έχει τόσο με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο όσο και με την Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι «το πρόγραμμα κινείται εντός στόχων» και δεν θα χρειαστούν νέα δάνεια για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, γνωρίζοντας ότι ήδη υπάρχει το «μαξιλάρι» των 12 δισ. ευρώ από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έμεινε αδιάθετο, αφού οι ανάγκες καλύφθηκαν με λιγότερα ποσά.
Βέβαια «κλειδί» είναι να μη χρειαστούν στο άμεσο μέλλον νέα κεφάλαια οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, καθώς η βαθιά ύφεση και η αδυναμία πολλών επιχειρήσεων και λιγότερο των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους ανεβάζουν τον δείκτη των «κόκκινων» δανείων για τα οποία οι τραπεζίτες θα πρέπει να κάνουν αυξημένες προβλέψεις στους ισολογισμούς τους.
Ισως γι’ αυτό η κυβέρνηση πιέζει για την άρση του περιορισμού των πλειστηριασμών και της προστασίας ακόμη και της πρώτης κατοικίας προκειμένου οι τράπεζες να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια είτε προχωρώντας στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης είτε τιτλοποιώντας μέρος του χαρτοφυλακίου τους.
Το γεγονός ότι «λεφτά υπάρχουν» από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας γνωρίζουν πολύ καλά και οι δανειστές μας, οι οποίοι εκτιμούν πως το χρηματοδοτικό κενό (δηλαδή τα χρήματα που απαιτούνται για την καταβολή τόκων) θα ανέλθει τη διετία 2014-2015 σε 11 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί από το αδιάθετο πακέτο για τις τράπεζες και ήδη οι πληροφορίες θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ESM να επεξεργάζονται τη νομική φόρμουλα για να αλλάξει κατεύθυνση (από τις τράπεζες στον προϋπολογισμό) η βοήθεια προς την Ελλάδα.
Προϋπόθεση είναι η Ελλάδα όχι μόνο να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ που όλα δείχνουν ότι θα επιτύχει εφέτος, αλλά και να το αυξήσει στα 6 δισ. ευρώ το 2016 προκειμένου να καλύπτει μέρος των τόκων.


Ξεχάστε το «κούρεμα»
Αυτό εξηγεί τόσο την παρέμβαση του κ. Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πακέτο» –που όμως υπάρχει –όσο και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σήμερα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν περί «ανάγκης τρίτου πακέτου».
Κατόπιν αυτών, αλλά και της αντίδρασης της ελληνικής κυβέρνησης, οι ξένοι ανέκρουσαν πρύμναν.
«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα εξετάσουν εκ νέου την κατάσταση του προγράμματος αρωγής της Ελλάδας στα μέσα του επόμενου χρόνου» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν έχει υπόψη του συζητήσεις για τη διαμόρφωση τρίτου προγράμματος βοήθειας.

«Εχουμε φθάσει στη μέση του τρέχοντος προγράμματος. Είναι Αύγουστος του 2013, σίγουρα θα πρέπει να δούμε στα μέσα του 2014 πού βρισκόμαστε, ποιες είναι οι συνθήκες και αν το πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί» δήλωσε ο εκπρόσωπος Μάρτιν Κοτχάους ενώ απέρριψε εκτιμήσεις ότι τα σχόλια του Σόιμπλε αντιπροσωπεύουν αλλαγή στη θέση της κυβέρνησης.

Επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι στο Eurogroup του Ιουλίου δεν έγινε καμία σχετική συζήτηση, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σόιμπλε παρέπεμψε στο ανακοινωθέν του Νοεμβρίου 2012, στο οποίο αναφέρονται ρητά οι προϋποθέσεις για να υπάρξει νέα βοήθεια στην Αθήνα.

Επί της ουσίας το μήνυμα που στέλνουν παράγοντες που γνωρίζουν τις εξελίξεις είναι ότι όσοι ποντάρουν σε ένα νέο πακέτο χωρίς να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ τρόικας και Ελλάδας ή σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μάλλον έχουν χάσει από χέρι.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σύντομα με την τρόικα θα είναι σκληρές, επίπονες και θα φέρουν αποφάσεις και μέτρα ώστε η Ελλάδα να μη χρειαστεί άλλα δανεικά.

HeliosPlus