Νέος γύρος αλλαγών επέρχεται στο ασφαλιστικό, με την αρχή να γίνεται από τα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις. Στόχος είναι να δημιουργηθούν στα ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης ατομικοί λογαριασμοί με την ασφαλιστική πορεία κάθε εργαζομένου.
Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη επίσκεψη της τρόικας τον Σεπτέμβριο, καθώς εάν δεν καλυφθεί η μαύρη τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων θα τεθεί θέμα νέων παρεμβάσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις. Σημειώνεται πως η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς, αφού αναμένεται να εισπράττονται 30 εκατ. ευρώ και όχι 100 εκατ. ευρώ τον μήνα.
Πέντε είναι στην παρούσα φάση τα θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο :
– Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ: Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά. Για τον καθορισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά παράγοντες, μεταξύ των οποίων τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου. Θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί για κάθε εργαζόμενο. Αναμένονται περικοπές, κατά μέσο όρο περίπου στο 20%, με μεγαλύτερο μαχαίρι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που ήδη βρίσκεται σε αδιέξοδο.
– Οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις: Θα δημιουργηθούν και στα επικουρικά ταμεία ατομικοί λογαριασμοί. Σε όσα ταμεία είναι στο κόκκινο θα υπάρξουν παρεμβάσεις. Αναμένονται περικοπές, που σε πρώτη φάση θα φτάνουν κατά μέσον όρο στο 20%.
– Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης: Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δε μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και επομένως τα Ταμεία θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, όπου σχεδόν τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Παράλληλα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013-2014 λόγω της μη επιβολής εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων.
– Η δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών: Αρχικά εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από το 2014 οι οφειλές σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
– Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών με βάση τις μνημονιακές δεσμεύσεις: Οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και πρέπει να περιοριστούν ακόμα κατά 3,9 μονάδες. Μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά και ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων.