Μόλις το 2% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν θεωρεί κακή την κατάσταση της εθνικής οικονομίας στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου -εικόνα πάντως που δεν διαφέρει σημαντικά στις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου Νότου της Ευρωζώνης.
Οι Έλληνες ωστόσο είναι εκείνοι που αισθάνονται λιγότερο Ευρωπαίοι από τους «27», ακολουθούμενοι από τους Κυπρίους.
Στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου για το Μάιο (μεταξύ 10 και 24 Μαΐου) που δημοσιεύεται την Δευτέρα, οι Έλληνες εμφανίζονται εξίσου απογοητευμένοι με τους υπόλοιπους κατοίκους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την κατάσταση της εθνικής οικονομίας.
Στην αποτίμηση της παρούσας κατάστασης της οικονομίας, το 98% των Ελλήνων την θεωρεί κακή και μόλις το 2% την θεωρεί καλή. Τα ίδια είναι τα ποσοστά και για την Κύπρο ενώ η κατάσταση διαφοροποιείται ελάχιστα στην Πορτογαλία (96% την θεωρούν κακή, έναντι 4% που την θεωρούν καλή) και την Ισπανία (όπου μόλις το 1% θεωρεί καλή την οικονομική κατάσταση και το 99% κακή).
Στην Ιταλία και την Ιρλανδία η αποτίμηση είναι ανάλογη (και στις δύο χώρες το 93% θεωρεί κακή την κατάσταση και το 7%την θεωρεί καλή).
Ωστόσο, οι Έλληνες είναι οι τελευταίοι σε όλη την ΕΕ που αισθάνονται Ευρωπαίοι: Στην ερώτηση «εάν αισθάνεστε ευρωπαίος πολίτης», οι Έλληνες δίνουν τα λιγότερα «ναι» με 44%. Αμέσως προηγουμένως βρίσκονται οι Κύπριοι, με μόνο 45%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τρίτοι στη σειρά είναι οι Βρετανοί (με 48% «ναι»). Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της Ευρωζώνης βρίσκονται στην ίδια ερώτηση πάνω από το μέσο όρο των «27»: Τα «ναι» στην Πορτογαλία φτάνουν το 62%, στην Ισπανία το 68%, στην Ιρλανδία το 68%.
Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες τους για τους επόμενους 12 μήνες, το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου του 2012) όταν στην ΕΕ μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση).
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Έλληνες και στην προσωπική επαγγελματική κατάσταση τους,καθώς εφόσον το 35% προβλέπει επιδείνωση όταν στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11% .
Για τους Έλληνες, τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%) όταν στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%. Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% με 18% στην ΕΕ), οι υψηλοί φόροι (30% με 16% στην ΕΕ), η ανεργία (27% με 22% στην ΕΕ) και η ακρίβεια (28% με 41% στην ΕΕ).
Παράλληλα, το 90% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους » (71% στην ΕΕ), ενώ ανάλογη άποψη για το κοινοβούλιο της χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην ΕΕ). Στα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν εμπιστοσύνη μόνο το 4% των Ελλήνων και το 16% των πολιτών στην ΕΕ. Την ΕΕ δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην ΕΕ.
Το 68% (βελτίωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) των Ελλήνων θεωρούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Στην ΕΕ το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία ( βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).
Το 68% των Ελλήνων (μικρή βελτίωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και το 35% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (επιδείνωση 7%).