«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Τη συνείδησή μου δεν την βαραίνει τίποτε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδ. Γεωργίου στην επιτροπή Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, τονίζοντας ότι όπως προκύπτει από τις εξαμηνιαίες δημοσιεύσεις των στατιστικών στοιχείων της χώρας, που έχουν δημοσιευθεί από την Eurostat χωρίς επιφυλάξεις, επί των ημερών του εφαρμόζεται το ενωσιακό δίκαιο.
«Δεν βρίσκω τον λόγο να παραιτηθώ γιατί εφαρμόζω το ενωσιακό δίκαιο και αυτό έχει πιστοποιηθεί έξι φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργίου, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευ. Τσακαλώτου αν σκέφτεται να παραιτηθεί λόγω της δικαστικής εμπλοκής του όσον αφορά την υπόθεση της παραποίησης και διόγκωσης των στατιστικών στοιχείων του 2009 για το έλλειμμα. Μάλιστα ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι η ποινική δίωξη που του ασκήθηκε (από την εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών σε βαθμό κακουργήματος έπειτα από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημόσιου), «ασκήθηκε κατά παράβαση του ενωσιακού δικαίου και της ελληνικής ποινικής δικονομίας γιατί δεν κλήθηκαν οι μάρτυρες που είχα προτείνει», όπως είπε.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο κ. Γεωργίου αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση της βουλευτού των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρίας Μαρίνας Χρυσοβελώνη για τις αποδοχές του ως προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ. «Με καλέσατε εδώ για να σας ενημερώσω για θέματα της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν νομίζω ότι με καλέσατε για θέματα προσωπικά μου», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι θέμα της Επιτροπής σας».
Για το ΔΝΤ
Ερωτηθείς εξάλλου για το πότε παραιτήθηκε από το ΔΝΤ, στο οποίο εργαζόταν πριν αναλάβει επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο κ. Γεωργίου είπε ότι έδωσε την παραίτησή του στις 16.7.2010 και στην ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε καθήκοντα στις 2.8.2010. «Όταν παραιτήθηκα ζήτησα να υπάρχει μεταβατική περίοδος άδειας άνευ αποδοχών μέχρι 10.12. 2010 και είπα ότι δεν θα επανέλθω στο ΔΝΤ. Άρα στις 16.7.2010 έκοψα άπαξ δια παντός κάθε εργασιακή σχέση με το ΔΝΤ. Οπότε δεν υπάρχει και ασυμβίβαστο», δήλωσε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος, ωστόσο, δεν απάντησε στο σχόλιο της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ κυρίας Ασημίνας Ξηροτύρη που του είπε πως «όταν παίρνετε άδεια άνευ αποδοχών υποχρεούστε να τηρείτε τους όρους του φορέα στον οποίο υπάγεστε».
Για την δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου
Αναφορικά με την δήλωση τήρησης στατιστικού απορρήτου ακόμη και ενώπιον της Δικαιοσύνης, που ζητήθηκε από τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ να υπογράψουν, ο κ. Γεωργίου κλήθηκε από τους βουλευτές να δώσει σχετικές εξηγήσεις και απάντησε ότι «η ΕΛΣΤΑΤ τηρεί τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής για την δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων, μέρος του οποίου είναι το στατιστικό απόρρητο από πλευράς προσωπικού». Όπως υπογράμμισε, η ΕΛΣΤΑΤ «δεν θα δώσει στοιχεία νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε οποιονδήποτε –φορολογικούς, δικαστικούς ή άλλους φορείς».
Για το «πόθεν έσχες» και τις ασφαλιστικές εισφορές
Επίσης, κληθείς να απαντήσει εάν υποβάλλει δήλωση «πόθεν έσχες» είπε ότι απευθύνθηκε στην αρμόδια ανεξάρτητη αρχή υπό τον κ. Π. Νικολούδη, ο οποίος του έκανε γνωστό ότι δεν υποχρεούται. Ενώ, παραδέχθηκε ότι έχει ζητήσει εξαίρεση από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, με το σκεπτικό ότι δεν προσβλέπει σε ανταποδοτικά οφέλη.
Κατά τα λοιπά, εμφανίστηκε υπερήφανος για το ότι τα στατιστικά στοιχεία της χώρας είναι πλέον αποδεκτά από την Eurostat δίχως επιφυλάξεις. «Τα στοιχεία τα έχουν αποδεχθεί οι εταίροι μας και με βάση αυτά έδωσαν την χρηματοδοτική βοήθεια που χρειαζόταν η Ελλάδα για να επιβιώσει», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «σειρά επιτυχιών χωρίς προηγούμενο». «Ο λόγος που δεν έχουν επιφυλάξεις τα ελληνικά στοιχεία και η Ελλάδα δεν διασύρεται για αξιοπιστία των στοιχείων της, είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει ακολουθήσει πλήρως τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και το ενωσιακό δίκαιο», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργίου.