Με τους εκπροσώπους των δανειστών συναντήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή από το ΥΠΟΙΚ, ο φόρος για το υπόλοιπο 2013 θα εισπραχθεί μέσω λογαριασμών σε πέντε δόσεις, αντί των τεσσάρων που ζητούσε η τρόικα. Ο ενιαίος φόρος θα ισχύσει από το 2014 και δεν θα εισπράττεται πλέον από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η τρόικα για το θέμα του φόρου στα ακίνητα. «Καταθέσαμε τις προτάσεις μας αλλά δεν λάβαμε απάντηση» ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Στουρνάρα με την τρόικα. «Παρουσιάσαμε 33 συντελεστές για τον ενιαίο φόρο» σημείωσε έτερο στέλεχος για το ίδιο θέμα, τα οποία και δέχθηκε η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά, εκτός από τα φορολογικά θέματα, παρουσίασε τις προτάσεις της για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2013. «Δεν έχουν απορρίψει κανένα από τα επιχειρήματα μας» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά τη σύσκεψη. Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα θα επαναληφθεί το απόγευμα της Τρίτης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για τη δόση των 8,1 δις. θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα μετά το Eurogroup της Δευτέρας 8 Ιουλίου.

Μετά την συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο ακολούθησε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 10 το βράδυ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την συζήτηση δημιουργική και ενημέρωσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί.

Συνάντηση Στουρνάρα με υπουργούς

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση, εν όψει των νέων διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν αργότερα, στις πέντε το απόγευμα, με την τρόικα.

«Είναι πραγματικά δύσκολο» σχολίασε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Να κρατήσουμε μια επιφύλαξη μέχρι το Eurogroup, σχολίασε το ίδιο στέλεχος για την πορεία των διαπραγματεύσεων που έχουν στο επίκεντρο τους Δημοσίους Υπαλλήλους για το αν θα δεχτεί η τρόικα τις ελληνικές προτάσεις. Το ίδιο στέχος απάντησε «ελπίζω όχι», στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να σπάσει η δόση των 8,1 δισ. ευρώ σε δύο ή τρία κομμάτια.

Η ατζέντα των συζητήσεων με την τρόικα

Ένα από τα κορυφαία θέματα του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα είναι η μείωση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα. Ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δηλώσει ότι θα ζητήσει από την τρόικα παράταση χρόνου για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που η τρόικα δεν αναμένεται να δει με καλό μάτι, αφού από τα προηγούμενα ραντεβού με τον κ. Μανιτάκη ζητούσαν ήδη λίστες με ονοματεπώνυμα.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η διαδικασία της κινητικότητας δεν έχει ποσοτικούς στόχους και θέτει το προσεχές εξάμηνο ως χρονικό όριο για την επίτευξη του στόχου, με δεδομένο ότι έχει ληφθεί η απόφαση για τις απολύσεις στην ΕΡΤ.

Παράλληλα, απορρίπτει την τακτική του «ξαφνικού θανάτου» μιας μεγάλης εταιρίας του Δημοσίου και αναφέρει ότι το «επόμενο βήμα» θα γίνει μέσα από την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επίσπευση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για περίπου 4.000 – 6.000 συμβασιούχους του Δημοσίου.

Το άλλο μεγάλο αγκάθι αυτής της αξιολόγησης είναι η τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία, και ειδικά στον ΕΟΠΥΥ, που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για το νέο δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013 – 2014.

Στο υπουργείο Υγείας είχε εγκατασταθεί πριν από τον ανασχηματισμό ειδικό κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο εξέταζε τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνονταν από την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της τρύπας.

Στο επίκεντρο και τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν αντλήσει από τον προϋπολογισμό μεγαλύτερο ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης από αυτό που τους αναλογεί.

Στο φορολογικό μέτωπο, οι επικεφαλής της τρόικας συνεχίζουν να αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου στα Ακίνητα, που θα ισχύσει από το 2014. Κάνουν λόγο για πολυπλοκότητα, με 33 συντελεστές φόρου και αδυναμία είσπραξης από τις Εφορίες και ζητούν να συνεχίσει το σημερινό σύστημα με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, ζητούν να μειωθούν σε 4 από 5 οι δόσεις για την πληρωμή του χαρατσιού για το 2013. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η 4η δόση θα εισπραχθεί τον Φεβρουάριο 2014 και θα εγγραφεί στα έσοδα του προϋπολογισμού 2013. Εάν παραμείνουν οι πέντε δόσεις, η τελευταία θα εισπραχθεί από τον Μάρτιο 2014 και μετά και θα υπάρξει μια νέα «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ στον φετινό προϋπολογισμό.