Δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία προκαλεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή ορισμένων χωρών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.
«Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι η ανεργία και κυρίως η ανεργία των νέων» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας: «Σε χώρες όπως η Ελλάδα η ανεργία έχει εκτιναχθεί στα ύψη προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή. Πρέπει να σκεφτούμε δημιουργικά και να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και δραστικά μέτρα με άμεση εφαρμογή».
Η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και η ενίσχυση της ρευστότητας είναι τα κεντρικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύνοδος Κορυφής των «27»
Τρόπους για συντονισμένη ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας, με ειδικό βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και απτά μέτρα καταπολέμησης της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, αναζητούν οι «27» στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής.
Λίγο πριν από την έναρξη των επίσημων εργασιών, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τα συνδικάτα και τις ενώσεις εργοδοτών, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις δράσεις που έχουν αναλάβει για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων.
Οι κοινωνικοί εταίροι θα παρουσιάσουν ένα σχέδιο δράσης, σύμφωνα με το οποίο χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην κατάρτιση, στη μεταβατική περίοδο ανάμεσα στο σχολείο και την πρώτη επαγγελματική εμπειρία, στην απασχόληση και την επιχειρηματικότητα.
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων ζητά ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την απασχόληση που θα περιλαμβάνει πόρους ίσους με το 1% έως 2% του ΑΕΠ της ΕΕ και να τεθεί τέλος στην πολιτική της λιτότητας. Από την πλευρά τους, οι ενώσεις των εργοδοτών ζητούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ.
Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη ανταλλαγή απόψεων των ηγετών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά την οποία αναμένεται να του ασκηθούν πιέσεις για την έγκριση από το ΕΚ του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), μετά την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί, ανάμεσα στους προέδρους των κοινοτικών οργάνων Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς.
Βασικός μοχλός πίεσης είναι ότι η συμφωνία επί του ΠΔΠ αποτελεί προϋπόθεση για την ενίσχυση με 6 δισ. ευρώ του συστήματος για την απασχόληση των νέων που συμφωνήθηκε νωρίτερα φέτος.
Οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα ξεκινήσουν με το κορυφαίο θέμα της Συνόδου, που αφορά την ανεργία, δεδομένου ότι τα ποσοστά της έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως στις χώρες του Νότου.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» ενθαρρύνουν τον επαναπρογραμματισμό των κονδυλίων των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, που δεν έχουν διατεθεί και κυρίως των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (για επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση). Δίνουν επίσης έμφαση στην κινητικότητα των νέων και την κατάρτιση.
Επιπλέον, οι «27» αναμένεται να δεσμευθούν να επιταχύνουν το Πρόγραμμα Εγγυήσεων για τους Νέους, το οποίο προβλέπει ότι πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους νέους κάτω των 25 ετών δυνατότητα πρακτικής άσκησης, κατάρτισης ή επαγγελματικής απασχόλησης, 4 μήνες μετά την αποφοίτησή τους από το σχολείο ή την απώλεια της θέσης εργασίας τους.
Επίσης, οι «27» αναμένεται να συμφωνήσουν να επισπευσθεί η εκταμίευση των 6 δισεκ. ευρώ που διαθέτει το Πρόγραμμα Εγγύησης για τους Νέους εντός του 2014 και 2015 και όχι στο σύνολο της επταετίας 2014-2020.
Ωστόσο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΕ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται από μία και μόνο Σύνοδο μια συνολική λύση του προβλήματος της ανεργίας των νέων.
Το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης στρατηγικής για την έξοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ύφεση, της οποίας τα αποτελέσματα δεν αποδίδουν καρπούς άμεσα.
Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη ρευστότητα της οικονομίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόιερ και τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Οι «27» θα παρουσιάσουν ένα «νέο σχέδιο επενδύσεων για την Ευρώπη» και θα εξετάσουν τρόπους αύξησης της δανειοδοτικής ικανότητας της τράπεζας της οποίας το κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 10 δισεκ. ευρώ νωρίτερα φέτος.
Η Επιτροπή από την πλευρά της έχει ήδη ετοιμάσει έκθεση για το πώς η ΕΤΕπ μπορεί να ενισχύσει τις δανειοδοτικές της ικανότητες. Το πιο φιλόδοξο σενάριο κάνει λόγο για δανειοδοτήσεις ύψους άνω των 100 δισεκ. ευρώ από την ΕΤΕπ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστεί σχετική έκθεση που ετοίμασαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας που ξεκινά στις 21:30 (ώρα Ελλάδος), οι ηγέτες, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα εξετάσουν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, εστιάζοντας κυρίως στο τι έχει επιτευχθεί σε ό,τι αφορά την τραπεζική ενοποίηση. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή συμφωνία στο Ecofin για τους κανόνες όσον αφορά την διαδικασία διάσωσης ή εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών.
Στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου, οι 27 ηγέτες αναμένεται να εγκρίνουν τις συστάσεις που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, μετά την έγκριση του Συμβουλίου Ecofin της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι «ο ρυθμός της δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να προσαρμοστεί στις οικονομικές συνθήκες (δηλαδή να υπάρξει μία επιμήκυνση της περιόδου για τη μείωση των ελλειμμάτων» ενώ τονίζει ότι «τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τις διαρθρωτικές τους μεταρρυθμίσεις».