Η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι ένα από τα λίγα φωτεινά σημεία σε μια κατά τα άλλα ζοφερή εκτίμηση της συνολικής προόδου προς την κατεύθυνση των χαμηλών εκπομπών άνθρακα σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) που παρουσιάστηκε την Τετάρτη.
Η πρόοδος που σημειώνεται στον κλάδο είναι ανησυχητικά χαμηλή καθώς «η μέση μονάδα ενέργειας που παράγεται σήμερα είναι κατά βάση τόσο βρώμικη όσο και πριν από 20 χρόνια». Σύμφωνα με την ΙΕΑ αυτό προκύπτει από τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών στον τρόπο διαχείρισης του προβλήματος καθώς και στην καθυστέρηση λήψης αποφάσεων και εφαρμογής οικονομικών μέτρων με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλα ρυπογόνων αερίων.
Η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις ανά τεχνολογία σχετικά με τον περιορισμό του φαινομένου. Στο υψηλότερο επίπεδο, υπογραμμίζει ότι το πραγματικό κόστος της ενέργειας θα πρέπει να αντανακλάται στις τιμές καταναλωτή, μέσω της τιμολόγησης του άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων.
Τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα χρειαστούν περισσότερη υποστήριξη, αλλά οι πολιτικές θα πρέπει να είναι ευέλικτες και διαφανείς. Τέλος η ΙΕΑ υποστηρίζει ότι αυστηρότερα και ευρύτερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, θέσπιση κτιριακών προδιαγραφών και πρότυπα οικονομίας καυσίμου μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή αποδοτικότητα.