«Δεν θα κλείσει τίποτε, εάν δεν κλείσουν όλα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης συνάντησης, διάρκειας τριών ωρών, με τους επικεφαλής της τρόικας, προσθέτοντας ότι «έχει δουλειά ακόμη».
«Μόλις ολοκληρώσαμε μια διαπραγμάτευση με την τρόικα και σας πληροφορώ ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, είναι δύσκολα» είπε ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου «Ο Ψυχρός Εμφύλιος» του δημοσιογράφου του «Βήματος» κ. Γιάννη Πρετεντέρη.
«Η τρικομματική κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες, πέρασε τις παιδικές της ασθένειες. Την Τετάρτη, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ήρθησαν στο ύψος των περιστάσεων. Εδειξαν αυτογνωσία και πολιτικό ρεαλισμό» πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας στην ίδια εκδήλωση, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο την απόφαση να συνεχιστεί η είσπραξη του φόρου ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το 2013.
Στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση με την τρόικα ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2013-2014, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Μείζον ζήτημα θεωρείται η υστέρηση στα έσοδα, η οποία σε συνδυασμό με τη «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, δημιουργεί νέα, δυσμενέστερα δεδομένα. Το δημοσιονομικό κενό (από την υστέρηση εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών) εκτιμάται από 2,5 ως 3,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014.
Παρά ταύτα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων περικοπών, όπως π.χ. μια νέα μείωση των συντάξεων σε ορισμένα Ταμεία που αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Βαθύτερη ύφεση, τουλάχιστον 5% το 2013
Υπό το φως των νέων δεδομένων στο εσωτερικό της χώρας (όπως η υψηλότερη του αναμενόμενου ανεργία) αλλά και στο εξωτερικό, μετά την κρίση στην Κύπρο, κυβέρνηση και τρόικα οδηγούνται σε νέες εκτιμήσεις για την ύφεση.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ανεπισήμως ότι η ύφεση εφέτος θα ανέλθει σε 5% (από 4,5% της πρόβλεψης του Προϋπολογισμού), λόγω τω συνεπειών από την κρίση στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την κρίση στην Κύπρο μπορεί να αποδειχθούν ακόμη δυσμενέστερες, φτάνοντας στο 1% του ΑΕΠ, αντί για 0,5% που εκτιμά η ελληνική πλευρά.
Ανοιχτό το θέμα της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank
Σοβαρή ανησυχία επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο και για τις εξελίξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Την Πέμπτη, ερωτηθείς αν η συζήτηση με την τρόικα αφορούσε και τις φημολογούμενες αντιρρήσεις της για τη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank ο κ. Στουρνάρας απάντησε «μιλήσαμε για όλα».
«Με την τρόικα ανοίξαμε όλη τη «γκάμα» των θεμάτων, δημοσιονομικά, τράπεζες, διαρθρωτικά και προγραμματίσαμε τις συναντήσεις και τις διαπραγματεύσεις των επομένων ημερών» ανέφερε λίγο νωρίτερα ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Δύσπιστη η τρόικα για το νέο χαράτσι
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά ετέθη και ο νέος τρόπος φορολόγησης των ακινήτων για εφέτος που αποφασίστηκε στην σύσκεψη των πολτικών αρχηγών. Από την πλευρά των εκπροσώπων των δανειστών διατυπώθηκαν ερωτήματα αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση του μέτρου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει καταρχάς την εκταμίευση του υπολοίπου της δόσης του περασμένου Δεκεμβρίου (2,8 δισ. ευρώ), για το οποίο βασικό διαρθρωτικό ορόσημο (milestone) είναι η κινητικότητα στο Δημόσιο.
Ωστόσο το κεντρικό διακύβευμα είναι είναι η δόση του α΄ τριμήνου του 2013, ύψους 6 δισ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να υπάρξει (μεταξύ άλλων) συμφωνία και για την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, την πορεία των φορολογικών εσόδων, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ταμεία και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.