Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ ευχαριστημένη» με το αποτέλεσμα των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου, χάρη στο οποίο αποφεύχθηκε η χρεοκοπία αυτής της χώρας μέλους της Ευρωζώνης.
Η Μέρκελ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής της στην πόλη Λάνγκενφελντ της νότιας Γερμανίας ότι η συμφωνία είναι σωστή για την Κύπρο διότι εξασφαλίζει πως αυτοί που συνέβαλαν στην κρίση θα πληρώσουν για να λυθεί.
«Πολύ ευτυχής» για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Κύπρου δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘ΑΝγκελα Μέρκελ και τόνισε ότι κατέστη εφικτή η αποφυγή της χρεοκοπίας της χώρας. Δήλωσε δε ότι η Κύπρος μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη των εταίρων της, με την παροχή εγγυήσεων στον δύσκολο δρόμο της και σημείωσε ότι θα χρειαστούν ιδιωτικοποιήσεις, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Επανέλαβε δε ότι οι καταθέσεις μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες.
«Πιστεύω ότι κατορθώθηκε μια δίκαιη κατανομή των βαρών. Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους. Είναι αυτό που λέγαμε πάντα. Δεν θέλουμε να διασώσουν τις τράπεζες οι φορολογούμενοι, αλλά οι ίδιες οι τράπεζες να διασώσουν τον εαυτό τους», σημείωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι μαζί με την αλληλεγγύη υπάρχουν και άλλα θέματα, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι μέχρι τώρα, είπε, ήταν «πολύ πολύ χαμηλοί».
«Αυτή είναι η ουσία της ευρωπαϊκής πολιτικής μας για την διάσωση, της ευρωπαϊκής πολιτικής μας για την συνοχή – από την μία πλευρά στήριξη ώστε να μην επαναληφθούν μελλοντικά τα λάθη και από την άλλη πλευρά αλληλεγγύη», επανέλαβε η Καγκελάριος και επισήμανε ότι με την βοήθεια των 10 δισεκατομμυρίων, «το ΔΝΤ και οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη βοηθούν την Κύπρο να ανοίξει έναν νέο δρόμο». Κατέληξε δε λέγοντας ότι η λύση είναι δίκαιη, καθώς αναλαμβάνουν την ευθύνη εκείνοι οι οποίοι προκάλεσαν το πρόβλημα. «Έτσι πρέπει να γίνεται», πρόσθεσε.
Μαρία Φέκτερ: Επώδυνη αλλά εφικτή
Σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες θετικές τοποθετήσεις της απέναντι στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, εκτιμά τώρα πως η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, ενώ, αναφερόμενη στην νέα απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, χαρακτηρίζει τη λύση επώδυνη αλλά εφικτή, όπως δήλωσε η ίδια, σε συνέντευξή της το μεσημέρι στη δημόσια αυστριακή Ραδιοφωνία.
Κατά την άποψή της, η λειτουργία της λύσης αυτής, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, ενώ η εφαρμογή της θα είναι επώδυνη για τον κυπριακό πληθυσμό, ο οποίος έχει να διανύσει έναν πολύ μακρύ δρόμο, με τα μέτρα που αποφασίστηκαν να αφορούν κυρίως τη σταθεροποίηση του υπό κατάρρευση κυπριακού τραπεζικού τομέα και να αποτελούν προϋπόθεση για την αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας.
Με τη νέα λύση προβλέπεται η διάσπαση της μιας από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου, σε «καλή και κακή τράπεζα», με τα υγιή στοιχεία της να μεταφέρονται στην άλλη που θα πρέπει αναδιαρθρωθεί και θα συρρικνωθεί δραματικά, αλλά αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος, σημείωσε.
Με το ποσό των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ θα χρηματοδοτηθεί, όπως είπε, το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την Κύπρο και στο οποίο προβλέπονται διάφοροι όροι, μέχρι ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση της φορολογίας, μείωση της δημόσιας διοίκησης, απομείωση του χρέους, ούτως ώστε η Κύπρος να μπορεί έως το 2020 να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ενώ οι επιδοτήσεις της πραγματικής οικονομίας θα διεκπεραιωθούν μέσα από τα ευρωπαικά προγράμματα.
Σύμφωνα με την ίδια, η βοήθεια προέρχεται από τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας και αυτή η βοήθεια πρέπει να εγκριθεί με σχετική απόφαση της αυστριακής Βουλής, ενώ σε ό,τι αφορά τους Αυστριακούς φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνσή τους, διότι τα ποσά θα πληρωθούν από τον ΕΜΣ, ο οποίος ήδη υπάρχει.
Όπως παρατήρησε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, παρακολουθούνται τα προγράμματα που υπάρχουν για διάφορες χώρες και φαίνεται ότι τα μέτρα έχουν αποτελέσματα. Ειδικότερα δε, όπως επισήμανε, η Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, η Ιρλανδία επιστρέφει πάλι στις αγορές και η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλή πορεία.
Βιώσιμη για την Κύπρο και για την Ευρωζώνη δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος
Βιώσιμη, τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρωζώνη, χαρακτήρισε την λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος μετέφερε την ικανοποίηση της ‘Ανγκελα Μέρκελ για το γεγονός ότι η τρόικα, η Κύπρος και το Eurogroup κατέληξαν σε συμφωνία.
Η καγκελάριος παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και τόνισε ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με αμοιβαίο σεβασμό.
«Η Ευρώπη είναι αλληλέγγυα και έτοιμη να βοηθήσει, όταν οι χώρες που έχουν ανάγκη βοήθειας καταβάλλουν και οι ίδιες προσπάθειες», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η λύση είναι προς το συμφέρον τόσο της Κύπρου όσο και του ευρώ, καθώς αντιμετωπίζει το πρόβλημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα.
«Η Κύπρος χρειάζεται έναν μικρότερο, πιο υγιή τραπεζικό τομέα», σημείωσε και ανέφερε ότι τόσο η τρόικα όσο και η Λευκωσία έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά.
Το SPD στηρίζει την απόφαση του Eurogroup, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σταϊνμάγερ
Τη στήριξή του στο πακέτο βοήθειας που αποφασίστηκε για την Κύπρο, εξέφρασε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, επισημαίνοντας ότι «τα βασικά σημεία της συμφωνίας ανταποκρίνονται σε όσα ζητούσε το SPD, όλο αυτό το διάστημα».
Ο κ. Σταϊνμάγερ υποστήριξε πάντως ότι δεν είναι απαραίτητο να συνέλθει εκτάκτως το γερμανικό Κοινοβούλιο (σημ.: η Μπούντεσταγκ έκλεισε την Παρασκευή για τις διακοπές του Πάσχα), καθώς η ψηφοφορία θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να πραγματοποιηθεί αφού η Λευκωσία θα έχει καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για ένα Μνημόνιο Κατανόησης (Memorandum of Understanding).
Λ.Φρίντεν: «Η λύση απέχει πολύ από το τέλειο»
«Η λύση απέχει κατά πολύ από το τέλειο», δήλωσε, αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λουκ Φρίντεν, ενώ ερωτώμενος αν η λύση αποτελεί επιτυχία της τελευταίας στιγμής, απάντησε χαρακτηριστικά «καθόλου!» και προειδοποίησε για τον κίνδυνο από την αντίδραση των καταθετών, όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Σε συνέντευξή του στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο κ. Φρίντεν σημείωσε ότι η Κύπρος έχει για την ώρα διασωθεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι οι καταστάσεις δείχνουν αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει λύσεις σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Δήλωσε δε, ενοχλημένος από το γεγονός ότι για κάθε χώρα αναζητείται διαφορετική λύση και ανέφερε ότι οι διαφορετικές απόψεις κάθε χώρας για την κρίση της Κύπρου δεν απλοποίησε την κατάσταση, ενώ επέκρινε τη συζήτηση για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και για τις καταθέσεις ρώσων επενδυτών στο νησί.
«Η κρίση δεν έχει τελειώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να διδαχθεί από την περίπτωση της Κύπρου ότι στο μέλλον πρέπει να αποφασίζει γρηγορότερα και πιο «ομοσπονδιακά».
Η λύση που δόθηκε για το πρόβλημα της Κύπρου είναι «μοναδική», δήλωσε ο κ. Φρίντεν και πρόσθεσε ότι απέχει κατά πολύ από το τέλειο, αλλά, όπως παραδέχθηκε, «σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, δεν υπάρχει τέλεια λύση».