Μειωμένο κατά μέσον όρο 10% – 15% θα είναι το χαράτσι των ακινήτων το 2013, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα θα εξακολουθήσει να ισχύει προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ που προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι όποιες αλλαγές σχεδιάζονται για την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων θα ισχύσουν από το νέο έτος.
Το 2013 το χαράτσι των ακινήτων θα συνεχίσει να εισπράττεται από τη ΔΕΗ παρά τις όποιες ενστάσεις υπάρχουν, και αυτό γιατί, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η τρόικα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να ρισκάρει την επίτευξη του στόχου των εσόδων από τη φορολογία των ακινήτων.
Το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2013 θα είναι «ηπιότερο» σε σύγκριση με το 2012, καθώς όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό έχει δεσμευθεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς έχει αναλάβει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το σοβαρό αυτό θέμα ώστε να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να μειωθούν οι συντελεστές αλλά την ίδια στιγμή να εξακολουθήσει να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ.
Από την άλλη, τα άλλα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δηλαδή το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, αντιδρούν στο ενδεχόμενο να ισχύσει το χαράτσι των ακινήτων και το 2013, καθώς θεωρούν ότι αυτό αποτελεί νέο μέτρο και γι’ αυτό ζητούν να εφαρμοστεί από εφέτος ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης (π.χ. ένταξη και των αγροτεμαχίων), αλλά και την καθιέρωση ουσιαστικού αφορολογήτου σύμφωνα με το οποίο θα εξαιρούνται της φορολογίας οι μικρές ιδιοκτησίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το χαράτσι θα επιβληθεί και το 2013 χωρίς να εφαρμοστεί αφορολόγητο, αφού κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, όπως λένε αρμοδίως, λόγω του ότι η ΔΕΗ επιβάλλει φόρο σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και δεν μπορεί να αθροίσει την ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογουμένου ώστε στη συνέχεια να αφαιρέσει ένα ποσό ως αφορολόγητο. Επίσης, η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιο ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, ποιο δεύτερη ή εξοχική.
Για τον λόγο αυτόν η όποια ελάφρυνση συμβεί το 2013 σε σύγκριση με το 2012 θα προκύψει από τη μείωση των συντελεστών σε συνδυασμό με τις τιμές ζώνης αλλά και τους συντελεστές παλαιότητας και όχι από την καθιέρωση κάποιου αφορολογήτου ή από την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας.
Μια από τις προτάσεις που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι η μείωση του χαρατσιού στα ακίνητα να είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία σε περιοχές με χαμηλή αντικειμενική αξία, δηλαδή τιμή ζώνης κάτω των 1.500 ευρώ, και μικρότερη σε περιοχές με υψηλότερες τιμές ζώνης.
Επίσης, αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν οι συντελεστές παλαιότητας, καθώς με αυτούς που ισχύουν σήμερα για τον υπολογισμό του χαρατσιού σε καμία περίπτωση δεν μειώνεται ο φόρος που προκύπτει ακόμη και αν το ακίνητο είναι 50 ετών! Το αντίθετο μάλιστα: ένα νεόδμητο ακίνητα φορολογείται με επιπλέον φόρο 25%.
Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν πραγματοποιήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες και εφόσον εισπραχθούν μέσα στο 2013 και οι Φόροι Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των προηγούμενων ετών (2010, 2011, 2012, αλλά και του 2013), τότε είναι πιθανόν να υπάρξει μια συνολική ελάφρυνση των νοικοκυριών από το χαράτσι που να μην ξεπερνά τα 250 – 300 εκατ. ευρώ.
Επέκταση των αντικειμενικών αξιών
Σχεδιάζεται μείωση στα τέλη μεταβίβασης των ακινήτων
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα μέσα στο 2013 θα υπάρξει επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων σε περιοχές στις οποίες ως σήμερα δεν υφίστανται τιμές ζώνης και οι αξίες των ακινήτων υπολογίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων.
Σχεδιάζεται μείωση στα τέλη μεταβίβασης των ακινήτων
Το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τις διαδικασίες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα μέσα στο 2013 θα υπάρξει επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των ακινήτων σε περιοχές στις οποίες ως σήμερα δεν υφίστανται τιμές ζώνης και οι αξίες των ακινήτων υπολογίζονται βάσει συγκριτικών στοιχείων.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμη και αν υπάρξει γενικευμένη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης αυτή δεν πρόκειται να επηρεάσει τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, καθώς θα ληφθούν υπ’ όψιν οι τιμές ζώνης που ισχύουν την 1η Ιανουαρίου 2013. Υπενθυμίζεται ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, και μάλιστα αυτό θα πρέπει να συμβεί εντός του α’ εξαμήνου του 2013.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να πηγαίνει πίσω τις υπόλοιπες αλλαγές που έχει δρομολογήσει στη φορολογία των ακινήτων, όπως είναι για παράδειγμα οι αλλαγές στις κλίμακες φορολογίας γονικών παροχών, κληρονομιών κτλ. καθώς και των αφορολογήτων που ισχύουν. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι φόροι ακινήτων θα αλλάξουν από το νέο έτος και όχι μέσα στο 2013.
Από την άλλη, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ότι είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειωθούν οι φόροι μεταβίβασης ακινήτων προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της κτηματαγοράς, η οποία εδώ και τρία χρόνια ουσιαστικά είναι «κλινικά νεκρή», και να γίνουν αγορές κυρίως από το εξωτερικό όπου το ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα είναι αυξημένο. Ωστόσο αποτελεί τροχοπέδη η υψηλή φορολογία τόσο κατά τη μεταβίβαση όσο και κατά την κατοχή του ακινήτου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ