Επιβραδύνθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2012 ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Βαρόμετρου της Visa Europe.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση την υπό εξέταση περίοδο υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 2% έναντι πτώσης κατά 6,3% στο γ΄ τρίμηνο του 2012.
Συνολικά σε επίπεδο ΕΕ η καταναλωτική δαπάνη περιορίστηκε κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο του 2012 (Οκτώβριος –Δεκέμβριος) σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.
Παρά το γεγονός ότι η δαπάνη ήταν οριακά χαμηλότερη ως προς την περσινή χρονιά, το ποσοστό αυτό αποτελεί μια μικρή αύξηση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, κατά το οποίο η δαπάνη ήταν κατά 1,7% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο του 2011.
Το Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο Καταναλωτικής Δαπάνης της Visa Europe χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα στοιχεία συναλλαγών με κάρτες Visa και αποτελεί έναν δείκτη της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης με όλους τους τρόπους πληρωμών.
Δεδομένου ότι €1 στα €6,75 δαπάνης στην Ευρώπη πραγματοποιείται με κάρτες Visa, το Βαρόμετρο αποτελεί έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες καταναλωτικής δαπάνης.
Ενώ η δαπάνη συνέχισε να είναι συγκρατημένη στο σύνολο της Ε.Ε., ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της δαπάνης που σημειώθηκε σε τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες.
Ειδικότερα, ύστερα από μια πτωτική πορεία στο τρίτο τρίμηνο του 2012, η δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,3% στην Γαλλία κατά το τέταρτο τρίμηνο, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία σημειώθηκε ετήσια αύξηση 2,1%.
Στη Γερμανία συνεχίστηκε η ανοδική τάση που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο, με τη δαπάνη να αυξάνεται κατά 2,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία, η τέταρτη και πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά μείωσης καταναλωτικής δαπάνης στο τέταρτο τρίμηνο (-7,6% και -6,5% αντίστοιχα).
Παράλληλα, η Πορτογαλία και η Ελλάδα συνέχισαν να καταγράφουν περαιτέρω μείωση καταναλωτικής δαπάνης (-7,4% και -2% αντίστοιχα) αν και με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012, όταν το ποσοστό μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης στην Ελλάδα είχε ανέλθει σε -6,3%.
Ο Philip Symes, Chief Financial Officer Visa Europe δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «το 2012 ήταν μια υποτονική χρονιά για τη δαπάνη των νοικοκυριών σε όλη την Ε.Ε., με τρία από τα τέσσερα τρίμηνα να εμφανίζουν μειωμένα ποσοστά».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Visa Europe, Ελλάδα, Βουλγαρία & Κύπρο, επεσήμανε ότι «η καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας έχει μειωθεί σημαντικά από το 2009 και μετά. Η επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης το τρίτο τρίμηνο του 2012 είναι ενθαρρυντική και ελπίζουμε να επιβεβαιωθεί και στα επόμενα τρίμηνα».