Πρόσκληση προκειμένου να υποβάλλουν έγγραφα στοιχεία «από τα οποία να προκύπτουν τα δικαιώματά τους και οι προϋποθέσεις ανάκτησης συγκεκριμένων δικαιωμάτων επί λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα HSBC στη Γενεύη», έχουν λάβει 49 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ από το ΣΔΟΕ.

Την σχετική λίστα με τα ονόματα των φυσικών προσώπων που καλούνται έδωσε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ, κ. Π. Μαντούβαλος, που έχει αναλάβει την έρευνα για τα πρόσωπα που περιλαμβάνει η λίστα Λαγκάρντ. Η πρόσκληση αφορά 49 άτομα για τα οποία, όπως είπε, φέρονται ως δικαιούχοι ή διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών ύψους από 3.000.000 έως 550.000.000 δολάρια.

Οι προσκλήσεις εστάλησαν εντός του Φεβρουαρίου και οι αποδέκτες τους καλούνται να υποβάλλουν τα ανωτέρω στοιχεία εντός πέντε ημερών από την επίδοση της κλήσης αυτής. Σημειώνεται ότι δεν αναφέρονται ποσά λογαριασμών, αλλά τα στοιχεία εταιρειών, λογαριασμών κλπ. όπως αναγράφονται στην λίστα. Τα πρόσωπα είναι τα εξής:

1. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΡΤΣΟΣ

2. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

3. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

4. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

6. ΚΟΡΝΗΛΙΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

7. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

8. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΑΝΙΟΣ

9. ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΚΑΛΛΙΤΣΗ

10. ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ

11. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΜΑΤΖΩΡΟΣ

12. ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

13. ΜΑΡΙΝΑ ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΗΛΙΑΔΗ

14. ΣΑΜΠΙ ΜΥΩΝΗΣ

15. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑΣ

16. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

17. ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΣ ΚΑΚΑΒΑΣ

18. ΝΑΤΑΛΙΑ ΤΖΟΥΜΑΡΑ

19. ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΟΚΑ

20. ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΑΣ

21. ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΚΑΣ

22. ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

23. ΗΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΑΣ

24. ΣΟΛΩΜΟΝΤΑΣ ΛΕΒΥ

25. ΜΑΡΙΑΝΑ ΦΙΞ

26. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

27. ΜΑΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

28. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΟΥΝΗ

29. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΤΟΥΝΗ

30. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

31. MUHIEDDINE GHANDOUR

32. ΜΑΤΡΩΝΑ ΕΓΚΟΝ

33. ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ

34. ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

35. ΣΩΤΗΡΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

36. ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

37. ΠΟΛΥΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ

38. ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

39. ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΤΣΑ

40. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

41. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

42. ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΗ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

43. ΜΑΡΙΑ ΦΡΑΓΚΙΣΤΑ

44. ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΪΜΕΖΗ

45. ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΑΡΚΑΣ

46. ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

47. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΜΠΑΝΗΣ

48. ΦΩΤΗΣ ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ

49. ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑ

Οι τρεις επιστολές της προανακριτικής επιτροπής

Εν τω μεταξύ, με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, τα μέλη της προανακριτικής θα ζητήσουν την άμεση στελέχωση του ΣΔΟΕ με επιπλέον προσωπικό, ώστε να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς ο έλεγχος επί της λίστας Λαγκάρντ. Όπως θα αναφέρεται, «τίποτα από όσα ελέγχονται δεν θα περατωθεί εάν δεν υπάρξει στελέχωση του ΣΔΟΕ με ικανό και εξειδικευμένο προσωπικό».

Επίσης, σε άλλη επιστολή προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών θα αναφέρεται ότι «οι τράπεζες πρέπει άμεσα να στείλουν σε ηλεκτρονική μορφή και κοινό αρχείο όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει το ΣΔΟΕ».

Τέλος, σε τρίτη επιστολή προς τους οικονομικούς εισαγγελείς θα αναφέρεται ότι οι έλεγχοι πρέπει να επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα στους συγγενείς του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που τα ονόματα των οποίων φέρονται να «εξαφανίστηκαν» από την αυθεντική λίστα, καθώς και στον λογαριασμό των 550 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αφορμή για τα παραπάνω ήταν όσα είπε ο διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ, κ. Ν. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Φέρεται να κατέθεσε ότι η έρευνα του ΣΔΟΕ για την λίστα Λαγκάρντ θα πάρει χρόνο, καθώς η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο φόρτο εργασίας.

Κατά τα λοιπά, ο πρώην διευθυντής ελέγχου του ΣΔΟΕ κ. Ν. Λέκκας διέψευσε για άλλη μια φορά ότι είχε συνδέσει το όνομα της κυρίας Μαργαρίτας Παπανδρέου με την ύπαρξη συγκεκριμένου λογαριασμού που περιλαμβάνεται στην λίστα Λαγκάρντ, καθώς ουδέποτε γινόταν αναφορά σε ονόματα στις συσκέψεις στο ΣΔΟΕ.

Στην τελική ευθεία ο έλεγχος για τους φορολογούμενους της «λίστας Λαγκάρντ»

Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν αποτελέσματα από τους ελέγχους που διενεργούνται στους φορολογούμενους οι οποίοι περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» και αμέσως θα ενημερωθεί η Βουλή, ανέφερε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Όπως είπε, ο έλεγχος της «λίστας Λαγκάρντ» -η οποία περιλαμβάνει 2.062 περιπτώσεις- έχει ξεκινήσει από το ΣΔΟΕ κατόπιν και εισαγγελικής παραγγελίας και έχει ολοκληρωθεί η φορολογική ταυτοποίηση 1.681 φυσικών και 40 νομικών προσώπων.

Προσέθεσε πως το επόμενο στάδιο είναι το άνοιγμα των λογαριασμών και η σύγκριση δηλωθέντων εισοδημάτων κατά τα τελευταία έτη, κάτι το οποίο είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Έχουν ζητηθεί πληροφορίες και αναμένεται να ολοκληρωθεί (η διαδικασία) το επόμενο χρονικό διάστημα. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου με ειδοποιήσεις προς φορολογούμενους οι οποίοι καλούνται για διευκρινήσεις προκειμένου να παράσχουν τα αναγκαία δικαιολογητικά και τις πληροφορίες που αφορούν την περίπτωσή τους», συμπλήρωσε ο κ. Μαυραγάνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Καθυστερούν οι έλεγχοι

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Λαφαζάνης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι μετά και την προ πενταμήνου αποστολή της «ολοκληρωμένης» λίστας Λαγκάρντ, καθυστερούν οι έλεγχοι των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή με αποτέλεσμα να μην εισρέουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Μάλιστα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διείδε πίσω από αυτό προσπάθεια να αποκρυβούν ευθύνες μεγαλοσχημόνων, με το αιτιολογικό ότι εν τέλει δεν έχει και μεγάλη σημασία αυτή η λίστα, εφόσον δεν προκύπτουν έσοδα για το Δημόσιο.

«Έχετε μια χρυσοφόρα πηγή και δεν την αξιοποιείτε. Την ώρα που καταρρέει η πολιτική σας για πάταξη της φοροδιαφυγής και μαζί με αυτήν η χώρα. Με την παγερή αυτή αδιαφορία και απραξία που επιδεικνύετε συγκαλύπτονται ευθύνες πολιτικές και όχι μόνον» ,είπε ο κ. Λαφαζάνης.

«Μα έλεος. Τρία χρόνια καταχωνιασμένη η λίστα και πέντε μήνες να την έχει το ΣΔΟΕ και μιλάτε για φορολογική ταυτοποίηση;» διερωτήθηκε ο βουλευτής, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι «μόλις χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος ή ο κ. Μαντούβαλος είπε ότι σε 43 ονόματα με τους μεγαλύτερους καταθέτες έχει σταλεί επιστολή προκειμένου να ενημερώσουν την Αρχή για τις καταθέσεις ή αν είναι φορολογικά εντάξει».

Επισήμανε δε, πως «υπάρχουν νομικά προβλήματα» με την επιστολή αυτή και ρώτησε αν η κυβέρνηση τα έχει εξετάσει ή το κάνει κι αυτό επίτηδες: «Δηλαδή στέλνουμε την επιστολή για να μας πούνε «με ποιο δικαίωμα μας τη στέλνετε και γιατί εμείς να απαντήσουμε, από πού έχετε τα στοιχεία;». Υπάρχουν νομικά προβλήματα. Τα έχετε εξετάσει αυτά ώστε να μην βρεθείτε στο κενό;» διερωτήθηκε.

Ενημέρωση της Βουλής

Απαντώντας ο κ. Μαυραγάννης, αφού ανέφερε ότι η «κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν προκύπτει ένα πρόβλημα το αντιμετωπίζει δραστικά και ως εκ τούτου δεν την αφορούν οι περί συγκάλυψης αναφορές», τόνισε ότι η έρευνα για τα πρόσωπα αυτά έχει ξεκινήσει και μάλιστα κάτω από εισαγγελική παραγγελία.

Έχουν γίνει μάλιστα, ανέφερε, συγκεκριμένες ελεγκτικές ενέργειες που προχωρούν πολύ γρήγορα, παρά τις ελλείψεις που -όπως παραδέχθηκε- υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, είπε πως γίνεται προσπάθεια να αμβλυνθούν αυτές, με προσλήψεις νέων ελεγκτών και εσωτερική διαδικασία για ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Πάντως, επισήμανε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο το έργο της φορολογικής ταυτοποίησης και σημείωσε ότι το γεγονός πως μέσα στο μικρό χρονικό αυτό διάστημα έχει επιτευχθεί περίπου στο 83% των ατόμων ή νομικών προσώπων, αποδεικνύεται πως προχωρούν οι έλεγχοι.

«Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα και θα ενημερωθεί επ’ αυτών αμέσως η Βουλή», κατέληξε ο κ. Μαυραγάνης.